Kauza A. Danko . ..

24. septembra 2018, cudzinec, Nezaradené

Je celkom pochopiteľné, že nielen A.Danko je tŕňom v oku protislovensky orientovaných médií, ktoré pravidelne podriaďujú slovenské záujmy potrebám a žiadostiam rôznych amerických či bruselských pobehajov. Ale …

… reálne sa nedá spochybniť, že v slovenskom verejnom živote máme záplavu ľudí, ktorí neraz svojím správaním alebo predošlým životom spochybňujú vzdelanie, ktorým sa hrdia. Nehovoriac o tom, že máme na Slovensku inštitúcie, ktorých povesť v oblasti vzdelávania bola už naštrbená rôznymi škandálmi. A krčmové jazyky aj dnes hovoria, že získanie akéhokoľvek titulu nemusí byť problém, ak má záujemca dostatok financií. Napokon, svojho času sme mali aj záplavu rôznych diplomatov bez reálneho postavenia v diplomacii, pričom sa týmto postavením a rôznymi výhodami z neho vyplývajúcimi chválili aj ľudkovia, ktorým by ani tchor – ľanu nepodal.

Ale späť k A.Dankovi, ako aj iným, často kritizovaným osobám za rôzne podozrenia, súvisiace s ich vzdelaním. Byť na mieste verejného či dokonca ústavného činiteľa, pri podobnom podozrení a jeho zverejnení, vytiahnem a zverejním všetky potrebné dokumenty. A následne riešim celú vec s orgánmi, činnými v trestnom konaní, pretože sa jedná o závažný zásah do práva na ochranu osobnosti.

Lenže … ak sa pozriem do minulosti, vidím tam aj niečo iné. Väčšina verejne činných osôb pri podobných podozreniach mala obvykle len prázdne reči, alebo mlčala. Ale skoro nikto nekonal a nechránil si svoje meno a povesť, ako by sa patrilo … hoci napríklad vo verejných vystúpeniach či v parlamente dokážu neraz zúrivo útočiť aj pri nepatrnom spochybnení ich povesti. Prečo ?

Niet pochybností, že máme dnes na Slovensku množstvo nepoužiteľných absolventov univerzít. Rôzni sociológovia, politológovia, ochrancovia životného prostredia, ale áno … aj záplavu právnikov na rôznej úrovni, ktorí často nemajú do čoho prsty vopchať, keďže už dávno pominuli časy podnikových “úschovní” … a na druhej strane nám chýbajú odborníci v iných odvetviach. Možno aj preto, že hľadané formy absolventov sú spojené s náročným štúdiom, ktoré mnohým nevonia. Dnes je totiž hodnota univerzitného diplomu na úrovni niekdajšej hodnoty maturity – hlavne, že nejaký diplom je.

A.Danko je ústavný činiteľ. Je predsedom NR SR, ktorá je zákonodarným orgánom štátu. A možno chce byť aj najvyšším ústavným činiteľom. Preto by mal sám a bez akýchkoľvek prieťahov vyvrátiť obvinenia médií, a následne postupovať tak, ako postupuje každý, komu záleží na jeho mene a povesti.

Ale ak akýkoľvek dôvod bráni tomu, aby zverejnené podozrenia vyvrátil – mal by odstúpiť z funkcie. A ukončiť svoju politickú kariéru. Ako sa rozhodne ?