Blíži sa politické zemetrasenie ?

3. októbra 2018, cudzinec, Nezaradené

Ak sa splní predpoklad portálu Glob a v najbližšom čase bude M.Kočner obvinený z objednávky alebo účasti na vražde J.Kuciaka a M.Kušnírovej, budem veľmi prekvapený. No nielen to, ťažké noci budú čakať niekoľko politikov – tak koaličných, ako aj opozičných.

Premiestnenie Kočnera z Justičného paláca do Leopoldova naznačuje, že došlo k nejakej zmene v jeho statuse väzňa. Podobné presuny sa bežne nekonajú, vždy musia byť na to primerané dôvody, napríklad znemožnenie kontaktu medzi spoluobvinenými. V prípade M.Kočnera však niečo podobné nehrozilo, keďže P.Rusko je vyšetrovaný na slobode. Takže jedinou odpoveďou na otázku, prečo došlo k presunu, je zmena postavenia Kočnera z bezpečnostného hľadiska, čo môže znamenať len dve veci – hrozba úteku (v tomto prípade naozaj nezmysel), alebo nové obvinenie z takej trestnej činnosti, kde sa priamo vyžaduje zvýšenie bezpečnostných opatrení, súvisiacich s väzbou obvineného.

Čo z toho je pravda, ukáže čas. Podľa doteraz dostupných informácií hrozí M.Kočnerovi trest do dvadsať rokov nepodmienečne. Zodpovedá to právnej kvalifikácii podľa § 270 ods.1,4 Tr.zákona. V danej kvalifikácii je to maximálny možný trest. Ak napriek tomu postačovala väzba v Justičnom paláci, znamená aktuálny presun do Leopoldova hroziace obvinenie z niečoho oveľa závažnejšieho. A do úvahy prichádza len násilná trestná činnosť, napríklad lúpež alebo vražda. Lúpež môžeme vylúčiť, ostáva teda – vražda.

Ak bude mať M.Kočner ťažké noci z hroziaceho trestu a nového obvinenia, niektoré politické špičky si môžu rovno začať baliť kufre.

Následkom môžu byť oveľa väčšie otrasy na politickej scéne, ako kedykoľvek predtým. A myslím si, že aj november 1989 sa môže stať v porovnaní s nimi len rozprávkou na dobrú noc pre deti do troch rokov. Budú padať nepríjemné otázky, prečo mohol Kočner dlhé roky prakticky neobmedzene podnikať napriek rôznym podozreniam. Alebo otázky, prečo sa s ním napriek jeho statusu opakovane stretol jeden z ústavných činiteľov. Kto a za akých okolností mu poskytoval informácie, a to nielen o politickej scéne. A mnoho iných otázok.

Slovenskej spoločnosti neostane nič iné, len sa zbaviť každej verejne činnej osoby, ktorá sa zdiskreditovala udržiavaním kontaktov s podobnou osobou. Budú musieť odísť aj tí, čo žiadali odchod Fica a Kaliňáka pre ich kontakty s Bašternákom. Politická scéna zažije taký otras, že neostane kameň na kameni.