Čo je nezáväzné, nepotrebuje podpis (ad: migranti)

9. novembra 2018, cudzinec, Nezaradené

Podpisovať niečo, čo nemá žiadnu právnu záväznosť, nemá žiadny zmysel. Ak však niekto napriek nezáväznosti žiada podpis – bude žiadať neskôr aj plnenie.

Problémy sa majú riešiť tam, kde vznikli. A nie tam, kde si zmyslia súčasní mocipáni, ktorých príliš trápi vlastné (čierne) svedomie. Čo platí aj o mimovládnych organizáciach, ktoré s obľubou žijú z cudzieho – a rozdávajú cudzie. Napokon, nikto a nikomu nebráni rozdávať zo svojho.

Kto snáď verí rozprávkam o voľných zmluvách, mal by si spomenúť na vstup Slovenska do EÚ. Nikde a nikto vtedy nehovoril o európskej federácii s potlačenými právomocami členských štátov, nikto nehovoril o platení alebo ručení v otázke cudzích dlhov a všetci sa oháňali – pravidlá sú presne stanovené a musia sa dodržiavať.

Realita je taká, že pravidlá sú presne stanovené a dodržiavajú sa len vtedy, keď to silným hráčom – vyhovuje. V ostatnom sľúbenom – neplatí skoro nič.

OSN je dávno prežitou organizáciou. Predovšetkým veľmoci si urobili z rozhodnutí tejto organizácie trhací kalendár, jej rezolúcie sa rešpektujú len vtedy, ak to vyhovuje alebo nevyhovuje USA, a Izrael – ten nerešpektuje vôbec nič, a čokoľvek nevyhovujúce komentuje slovami o antisemitizme. Pritom dnes už len veľmi naivní alebo(mocou, peniazmi) opití ľudia popierajú, že práve politika Izraela bráni mieru na Blízkom východe. Posledné kroky súvisiace so statusom Jeruzalema a vyslovene provokatívne sťahovanie niektorých ambasád na územie svätého mesta len dokazujú, že mier v tejto oblasti je každému ľahostajný.

Aj preto je nezáväzný dokument o migrácii nezmyslom. Alebo skôr účelovým nástrojom, ako donútiť spurných, aby ustúpili a zaplatili cudzí účet. Pretože žiadny rámcový dokument nemá zmysel, ak za nim nenasledujú iné dokumenty, ktoré presne určujú, ako sa dosiahnu ciele, deklarované v rámcovom dokumente. A práve podpis rámcového dokumentu má byť nástrojom, ako prinútiť neposlušných, aby sa podieľali na riešeniach migrácie, s ktorými nesúhlasia.

Ak chcú veľmoci naozaj riešiť problematiku migrácie, nemusia veľa rečniť, stačí konať

Zastaviť predaj zbrani do rizikových regiónov, prestať podporovať pochybné režimy, a kde sa v súčasnosti odohrávajú boje, oddeliť od seba znepriatelené strany. Prestať sa prizerať zhoršovaniu situácie v hladujúcich regiónoch, a namiesto symbolickej pomocí (často končiacej v rukách oligarchov), pomáhať adresne a tvoriť reálne riešenia. Sťahovanie národov však nemá nič spoločného s realitou.

Ak vás niekto presviedča, že miešanie národov a kultúr môže fungovať, opýtajte sa ho, prečo to nefunguje v prípade rómskej menšiny, ktorú sa (neúspešne) snažíme integrovať do spoločnosti od konca druhej svetovej vojny. Vypočujete si známe frázy o predsudkoch, neochote väčšinového obyvateľstva, extrémizme a iné známe reči, pričom podstata je niekde úplne inde.

Každý má svoj spôsob života, zvyky, tradície … a čo inému pripadá hlúpe, môže byť mnohým prirodzené. Rozhodne však nie je prirodzené tvrdenie, že niečo sa podpisuje len preto – aby niečo bolo podpísané.