Holý zadok a nové traky (liberálov a obyčajných)

11. novembra 2018, cudzinec, Nezaradené

Súdiac podľa diskusie na vlnách Sro bol Ľ.Galko a jeho kolegyňa z OĽANO na úplne iných voľbách, než sa odohrali počas uplynulej soboty. Obaja si mýlili tému diskusie s politickou agitáciou, a rozprávali jednu väčšiu hlúposť ako druhú … akoby súťažili o nejaký pomyselný titul „Volebný hlupák roka“.

Od začiatku sa obaja inštalovali do pozície víťazov volieb, ktorí sa dokonca výrazne mali postarať o úspech nezávislých kandidátov. Zlatým klincom relácie bolo vyhlásenie, že práve oni (teda SaS a OĽANO) sú príkladom, ako by to malo fungovať. Priznám sa – pri počúvaní relácie, ktorú sme nezachytili od začiatku, nás chytal jeden záchvat smiechu za druhým. Už teraz by sa dalo skončiť v tomto príspevku vetou – Sulík a spol., zabaľte to a nerobte si ešte väčšiu hanbu …

Ak sa v prípade R.Fica a jeho SMER-u dá hovoriť o výraznom ústupe z pozícií, ktorý bude nepochybne pokračovať a skončí buď generačnou výmenou v rámci strany alebo jej zánikom, v prípade SaS a OĽANO treba otvorene hovoriť – o volebnom debakli !  Niet žiadnych pochybností, ak by spomínané subjekty neboli súčasťou rôznych koalícií, v rámci krajských miest by dopadli úplne rovnako ako ich rival, a teda nemali ani jedného primátora. Celkovo sa podieľali na zisku 23 miest starostov, pričom na zisk 13 postov potrebovali aj výraznú podporu KDH. V porovnaní so sociálnymi demokratmi R.Fica skončili trápne, keďže jeho strana získala aj napriek samostatnej účasti – 592 miest na vrcholnej stoličke miestnych samospráv. Čísla nepustia a prázdne reči Ľ.Galka a spol. nie sú vôbec podstatné. Nehovoriac o debakli, ktorý uštedrili všetkým nezávislí kandidáti, ktorí získali bezmála dvojnásobok mandátov SMER-u, a skoro štyridsaťnásobok zisku SaS a OĽANO.

Hovoriť pri takomto výsledku o úspechu, to je presne to isté, ako keď chlapa upozornia, že má deravé rifle na zadku a on sa pochváli – ale mám nové traky, aha … hoci mu holý zadok vylieza z gatí !

Áno, množstvo ľudí má politiky SMER-u a R.Fica naozaj plné zuby, s tým sa dá súhlasiť aj s R.Sulíkom. Čo sa však akosi liberáli a ich hlavný (obyčajný) spojenec nevšimli, ľudia majú dosť aj ich politiky – správania, ktoré je nehodné akéhokoľvek verejného funkcionára. Nehovoriac o ich dvojtvárnosti, s ktorou pravidelne útočia na svojich oponentov, ale prehliadajú vlastné prešľapy alebo prešľapy tých, ktorých potrebujú na naplnenie svojich cieľov.

Čo pokladajú liberáli a obyčajní za úspech, to sa pokladá v každej inej krajine za dôvod na razantné zmeny v rámci politických strán, odchod vedúcich osobností a ich nahradenie schopnejšími ľuďmi. Na Slovensku sa niečo podobné ako sebareflexia nedá očakávať, a tak obvykle každý predseda ide vo funkcii až dovtedy, kým neskončí jeho strana v zabudnutí. Postihlo to svojho času HZDS, SDKÚ, pomaly sa k tomu približuje SMER, a rovnaký vývoj sa dá očakávať aj u SaS, či OĽANO. Napokon, čas ukáže.

No, komunálne voľby skončili, výsledky sú viac-menej jasné. Voliči by sa však mali zamyslieť nad ľuďmi, ktorí napriek dlhodobo šírenej nenávisti voči konkurentom dosiahli taký „úspech“ ako SaS a OĽANO. Ak situáciu premietneme do podnikateľského prostredia, každý manažér by po podobnom výsledku balil kufre … a na záver – o tom, ako to naozaj vidia zástupcovia spomínaných strán, najlepšie svedčila zúrivá rétorika proti SMER-u počas diskusie … úspešní ľudia sa chovajú úplne inak …