Čas na prehodnotenie náramku P. Ruska . ..

6. decembra 2018, cudzinec, Nezaradené

Už dávnejšie som sa divil, že bola väzba obvineného nahradená monitorovacím zariadením. Súbeh viacerých skutkov v rôznych veciach je viac než dostačujúcim dôvodom na uvalenie väzby, tým skôr, že v prípade odsúdenia hrozí obvinenému/obžalovanému dlhoročný trest odňatia slobody a možno aj výnimočný trest.

A kladiem si oprávnenú otázku – ak je pravidelne dostačujúcim dôvodom na uvalenie väzby – napríklad alkohol za volantom – pričom sa nedá ani s privretím oboch očí hovoriť o úvahách súdov v súvislosti s použitím iných foriem obmedzení, prečo sa v tomto prípade bývalého riaditeľa Markízy a exministra hospodárstva postupuje tak – benevolentne ?

Je zaujímavé, čo všetko sa hodnotí u iných osôb ako “priťažujúca” okolnosť pri rozhodovaní o vzatí do väzby, a naopak tu akosi absentuje. Rodinné vzťahy, pravidelné príjmy, obava z pokračovania v trestnej činnosti, ovplyvňovanie svedkov, marenie konania … atď. Náramok možno obmedzí pohyb, ale rozhodne nezabráni inému konaniu, ktoré by mohlo viesť k prieťahom v trestnom konaní, alebo riadnemu prejednaniu v rámci súdneho konania. Pritom slovenská justícia má bohaté skúsenosti s prieťahmi v súdnom konaní, za všetky stačí spomenúť prípad Majský.

Ani prokuratúre nevadí, že jej pobehuje po slobode osoba, obvinená zo závažnej trestnej činnosti, čeliaca hrozbe vysokého/výnimočného trestu ?

Nevadí ani fakt, že podľa stanoviska vyšetrovateľa malo dôjsť k objednávke vraždy nepohodlnej osoby ? Je náramok dostatočnou zárukou, že sa obvinený nepokúsi podobným spôsobom – napríklad o zbavenie nepohodlných svedkov ?

Ak sa niekto chcel zbaviť nepohodlnej osoby pre majetkový prospech, aké bude mať zábrany, aby sa nepokúsil o to isté, keď sa v podstate rozhoduje o jeho bytí či nebytí na slobode, alebo dožití za múrmi niektorej väznice ? Ako sa asi cíti človek, ktorý spadol z piedestálu moci a lesku všeobecnej úcty a obdivu, sprevádzaných neobmedzenými finančnými možnosťami, na dno priepasti opovrhnutia a zabudnutia ? A čoho je človek po podobnom páde schopný ?

Nenastal čas na prehodnotenie náramku P.Ruska ?