Policajti hľadali . .. a nakoniec – našli . ..

10. decembra 2018, cudzinec, Nezaradené

Breznianskeho podnikateľa, ktorému sa darilo tri roky úspešne skrývať pred spravodlivosťou. Čo sa nedarilo policajtom z Brezna, podarilo sa v Rimavskej Sobote …

Prečo to trvalo tri roky, to je otázka na iných. Priznám sa, že správa o jeho zadržaní má zaujala z úplne iných príčin. Myšlienka, čo asi privedie niekoho k tomu, že si ide na políciu vyžiadať potvrdenie o stratených dokladoch, hoci je v celoštátnom pátraní … alebo skôr otázka. Zúfalstvo ? Alebo presvedčenie, že veci sú tak dobre pripravené, a nemôže sa nič stať ? Nech je to akokoľvek, nechápem …

Ale musím uznať, policajti situáciu zvládli. Aj keď ma na začiatku zarazilo, že totožnosť neznámej osoby overili svedectvami spolujazdkyne (alebo vodičky) a vlastníka vozidla. Ale skôr sa mi to javí tak, že vedeli – kto sa vo vozidle nachádza – potrebovali si to overiť, a hľadanú osobu mali pod kontrolou spôsobom, ktorý vylučoval, aby  “vzala nohy na plecia” po ukončení bežnej kontroly. Neviem …. pred pár rokmi sa v podobnej situácii ocitol kamarát a napriek tomu, že uviedol mená príbuzných aj s inými údajmi, aj tak skončil na policajnom oddelení. Nuž, iný policajt, iný postup.

Viac-menej som zvedavý, čo bude. Iste, nepochybujem o umiestnení podnikateľa do väzby.

Možno sa konečne uzavrie bludný kruh okolo tragédie v Polomke, ktorá je len dokonalou ilustráciou úpadku spoločnosti. Vražda, realizovaná policajtmi, nemôže byť svedectvom o ničom inom. Nehovoriac o vystrájaní bandy okolo M.Černáka, ktorá pri “hre na mafiu” ničila a vraždila všetko, čo jej stálo v ceste za bohatstvom a uspokojením vlastného ega. Pocitu neobmedzenej moci nad všetkým a všetkými.

Nech na veci hľadím akokoľvek, dvíha sa mi žalúdok nad tým, ako hlboko sme dokázali padnúť. V tejto súvislosti prebiehajú mysľou aj iné otázky – ako mohli na Slovensku v krátkom časovom období zmiznúť desiatky ľudí (hoci pri celkovom pohľade na Slovensko sú to už asi stovky), a trvalo desiatky rokov, kým sa začalo niečo v súvislosti s ich osudmi diať. Aj to len v situácii, keď si “boss” slovenského podsvetia uvedomil, že ho jeho kumpáni hodili cez palubu a doživotie bude zrejme naozaj – doživotie.

Boss slovenského podsvetia ? Neviem, ale našli by sa asi lepšie slová, ako charakterizovať túto “osobnosť” … 

Sotva sa dozvieme pravdu o Polomke a jej pozadí. A neverím, že sa vôbec niekedy nájde snaha odhaliť, ako mohol niekto roky vraždiť, vydierať a zároveň si veselo hovieť v luxuse. Asi sa nikdy nedozvieme pravdu o tom, kto a ako kryl tieto brutálne činy.

Niekedy je málo viac …

Asi sa budeme musieť uspokojiť s tým, že chytili jedného podnikateľa na úteku … ktorý si prišiel pýtať potvrdenie o strate dokladov na falošné meno – od policajtov. Smiať sa alebo plakať ?