Len návrat domov je . .. dôležitý !

15. decembra 2018, cudzinec, Nezaradené

Mám rád jazdu autom v zime … všetko vyzerá akosi inak, milšie … príroda sa odeje do bieleho hávu, a dokonalosť zážitku kazia len šialenci (vytínajúci stromy okolo ciest) a blázni (za volantom).

Žiaľ, zákon chráni viac šialencov, než tých, čo rešpektujú zákony – tak ľudské, ako aj fyzikálne. A tak musím písať, hoci oveľa viac by zapôsobili videá, čoho všetkého sú schopní „vodiči“ v zime. A neraz aj tí, ktorí o sebe tvrdia, že sú – profesionáli.

Každý týždeň chodím na východ Slovenska. Niekedy cez Donovaly, inokedy cez Čertovicu, späť sa obvykle vraciam cez Sorošku … a čo vidím, vôbec sa mi nepáči. Chápem – nemôže na každej zákrute stáť policajt – no nechápem, prečo si myslia niektorí, že pre nich žiadne pravidlá neplatia, dokonca ani tie, ktoré nestvorila ruka človeka. Akoby mali pocit, že kúpou luxusného SUV renomovaných značiek dostali zároveň glejt o nesmrteľnosti. Zvlášť „obdivujem“ tých, ktorí jazdia v zime na celoročných pneumatikách, hoci za svoje auto zaplatili sumy, prekračujúce v nejednom prípade aj stotisíc eur.

Asi im nikto nepovedal, že celoročná guma je použiteľná tam, kde nenarazia na sneh … ale na snehovej pokrývke sa správa rôzne, len nepôsobí – bezpečne … a môže byť akejkoľvek značky.

Vari im neostali peniaze na kvalitnú zimnú pneumatiku ? Neverím … však sada pneumatík vrátane diskov sa dá dnes bežne zahrnúť v rámci výbavy auta aj do leasingu, tak v čom je problém ?

Trúbili na mňa, že idem pomaly, tak som pridal a takto to skončilo …. rozprával chlapík, stojaci vedľa auta v priekope. A čo ťa potom, že niekto za tebou trúbi alebo bliká ? Ak sa necítiš na viac, ako štyridsiatku na snehu, tak choď štyridsať ! Však maximálna povolená rýchlosť nie je – prikázaná … no pohľad na pneumatiky jeho havarovaného auta okamžite odhalil, že blikanie a trúbenie nebolo jedinou, a už vôbec nie hlavnou príčinou jeho nehody.

Optimisti s dennými svetlami … dokonca aj počas sneženia, hmly alebo hustého dažďa. Vari je úspora na žiarovke dôležitejšia, než vaše zdravie alebo život ? Či iní experti, jazdiaci s tak zanesenými svetlami, že sa nedá ani rozoznať, či svietia alebo nie – to nemáte minútu času na zastavenie vedľa cesty a očistenie svetiel nejakou handričkou ?

Tabuľa ako svet, upozorňujúca na nutnosť použitia snehových reťazí … o dvesto metrov ďalej však blokuje cestu exot, so skríženým autom … a rozčuľujúci sa na ostatných vodičov, že zavolali policajtov, aby situáciu riešili. Myslel, že prejde … však má skvelé auto, štvorkolku, nepotrebuje ani reťaze … neviem, koľko ho jeho myslenie nakoniec vyšlo … ale ostatných stálo hodinu-dve zbytočného čakania.

Hmla, na ceste ujazdená vrstva snehu, a kolóna áut, ktoré sa pomaly štverajú kopcami a zákrutami v úseku, kde je zakázané predchádzanie. Niektorým to však zjavne nevadí, veselo predbiehajú … nakoniec si jeden vytiahne nesprávnu „kartu“ a končí po divoko vyzerajúcom šmyku – vo zvodidlách. A všetko sa opäť opakuje – aj tak pomaly idúca kolóna musí nakoniec ostať stáť a čakať, kým sa všetko vyrieši. Okrem ignoranta za volantom skončili s rozbitými autami aj ďalší dvaja vodiči, ktorí síce nič zlého neurobili, ale boli v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste.

Najdôležitejšie je prísť domov … v zdraví … nezáleží na tom, či prídete pomaly alebo rýchlo, podstatné je, že – prídete. A rovnako chcú prísť domov aj iní … denne si kladiem otázku, kde sa stala chyba, že niektorí sa chovajú – ako dobytok … čo zlyhalo – autoškola, domáca výchova, alebo treba pritvrdiť v sankciách a aj zdanlivé maličkosti – tvrdo trestať ? Neviem …