Historické Mikešoviny . ..

12. mája 2019, cudzinec, Nezaradené

Aktuality by mali premenovať na – Mikešoviny. Mohla by vzniknúť nová forma Roháča, kde by hral hlavnú úlohu aktuálny deformátor dejín – Z.Mikeš. Dokonale ilustruje skutočnú úroveň Aktualít – teda hrubý propagandistický plátok …

Mikešov historický guláš o tom, ako sme tu nemuseli mať Rusov, keby nás oslobodili Američania, by bol aj smiešny, keby ho autor nemyslel vážne. A tak splodil paškvil, v ktorom pletie Rusov a Sovietov, hovorí o akýchsi troch hrdinských vojakoch v amerických uniformách, ktorí chceli ísť Prahe na pomoc a podobne. Zlatým klincom je jeho vlastná verzia konferencie v Jalte, ktorú si vykladá pre seba typicky – podľa toho, čo mu vyhovuje. Seriózny šéfredaktor seriózneho média by ho na hodinu vyhodil. Akurát smola … pri Aktualitách o serióznosť určite nejde.

Čo asi mal Mikeš z dejepisu ? Štvorku z milosti, alebo je platený propagandistický žoldnier ? Nech si na to odpovie každý sám. Na tom vôbec nezáleží. Fakty hovoria jasne –

1. Na konferencii v Jalte nesedelo Rusko, ale ZSSR.

2. ZSSR zastupoval Gruzínec Stalin

3. O oslobodení Prahy a porážke fašizmu sa nemuselo vôbec hovoriť, a nemuseli sme spadnúť do sféry sovietskeho (nie ruského) vplyvu, keby nás Hitlerovi nepredali Londýn a Paríž, a keby s Hitlerom a jeho politikou dlhodobo nekolaborovali v rôznych formách.

4. Pakt Molotov-Ribbentrop bol posledný v poradí dvojstranných dohôd s Hitlerom, pričom prvú podpísalo Poľsko v roku 1934. Aj s dodatkom o vzniku poľsko-maďarskej hranice.

Svojho času som zažil jedného partizána na školskej besede. Zanietene rozprával o boji proti fašistom, len to malo jednu chybu – v čase vypuknutia SNP mal osem rokov. Mikeš akoby mu z oka vypadol – v mene svojho pána napíše čokoľvek … partizán modernej doby. Ešte nájsť sprostý národ, ktorý mu uverí … vzorku ideálu má však pod nosom – osadenstvo redakcie Aktualít. S trochou súdnosti by jeho paškvil – spálili.