Kto zachráni politický hostinec U Andreja . ..

30. júna 2019, cudzinec, Nezaradené

Každý občan nad 18 rokov môže kandidovať na verejnú funkciu, no pravidlo má aj výnimku – Kiska musí kandidovať … a určite nie je sám …

Na Slovensku máme dostatok politikov, ktorým ide nielen o politický “krk”. Mnohí majú toľko smútku za nechtami, že strata verejnej funkcie by mohla automaticky znamenať zisk ubytovania na náklady štátu, vrátane bezpečnostného plota a nevľúdnej “ochranky”.

Aj preto treba vidieť niektoré odchody či zmeny politického dresu v širších súvislostiach. Napríklad slová Matoviča o investícii do Remišovej sa dajú chápať rôzne, napríklad aj ako nevyhnutnosť účasti na riadení štátu v rámci vlády … ale to je možné len v prípade oslabenia konkurentov a posilnenia spojencov. A keďže je viac-menej jasné, že bez hostí politického hostinca U Andreja sa nedá uvažovať o vláde, dajú sa posledné udalosti vidieť aj inak. Napríklad v podobe strategického ťahu na posilnenie možného spojenca, ktorého preferencie pôsobia nevábne, a vôbec nezodpovedajú predpokladom.

Búrku okolo Nicholsonovej a rôzne prázdne reči si netreba tiež všímať …

Poslankyňa bola svojím správaním viac na ťarchu liberálov, než na prospech. A európsky parlament je skvelým parkoviskom pre persóny, ktoré nemožno odstaviť od príjmu, získaného dojením daňového poplatníka. Na to predsa len poslankyňa priveľa vie … a dá sa predpokladať, že spolustraníci (najmä vo vedení liberálov) už dlhšie nestáli o jej účasť.

Len Fico je večný, ako sa zdá. Možno aj preto, že jeho strana je klonom predchodcov HZDS a SKDÚ, a jeho odchod by znamenal aj jej koniec. A Fico sa rozhodne nechystá odísť, a nič na tom nemenia ani jeho reči v minulosti. Možno aj on musí kandidovať ako jeho protivník Andrej, ktovie.

Aj preto sa všetci dnes bránia zmenám vo volebnom zákone, ktoré by umožnili voličovi, aby si vyberal zástupcov, ktorých pozná a pochádzajú z jeho regiónu – a teda by sa aj museli zodpovedať tvárou v tvár … ostáva teda len veriť, že cirkus Fico nenahradia hostia z hostinca U Andreja …