Exekučná amnestia a iné ptákoviny . . .

3. júla 2019, cudzinec, Nezaradené

Dlhy by sa mali platiť … s tým plne súhlasím. Pokiaľ je však možné podpisovať solidaritu so zlodejinami typu eurovalu, či sponzorovať bohatých, aby boli ešte bohatší …

Nevidím dôvod, aby sa raz nemohlo prispieť aj tým, ktorí na podobné zlodejiny musia prispievať na základe rozhodnutí hŕstky “zablatených” potentátov. Tým skôr, že dnes chce kázať o morálke a slušnosti týpek, ktorý klame od rána do večera, súdil sa o ukradnutý pozemok a vezie sa vo vyšetrovaní daňových podvodov.

Exekučná amnestia nie je o nič väčším nezmyslom, ako je poskytovanie finančných dotácií pre bohaté nadnárodné spoločnosti, alebo “hrdinská” záchrana Váhostavu, ktorý uvrhol do nešťastia množstvo malých podnikateľov. Nie je o nič väčším nezmyslom, akým je vyčlenenie rôznych zdravotných pomôcok zo zoznamu hradených zdravotnými poisťovňami, hoci si pacienti svoj problém nespôsobili … v zrkadle zvrátenej solidarity pri hradení liečenia feťákov, alkoholikov či gamblerov, ktorí si svoje problémy – spôsobili vo vlastnej réžii.

Exekučná amnestia je však len populistickým gestom, ak môžu veritelia opätovne žiadať o uspokojenie pohľadávok, ktoré už boli raz – zrušené.

Je to nesystémový krok, ktorý má niekoho udržať pri moci vo forme odmeny za plesnivý rožok, drzo predhodený ako chutný koláč – pre chudákov.

Pri exekučnej amnestii nejde o pomoc zúfalým ľuďom, ale len o udržanie miesta pri koryte. Exekútorov nemusíme ľutovať, dlhé roky si doslova bahnili na úkor zúfalých alebo nezodpovedných ľudí, a rovnako nemusíme ľutovať ani zdravotné poisťovne, ktoré si vyplácali honosné odmeny napriek stratám pri hospodárení, či zásluhou zamietania rôznych nárokov poistencov. Ale …

Všetko by malo mať nejakú logiku, či jasne definovaný konečný cieľ. Cieľ, ktorý prospeje celej spoločnosti.

A ten v prípade exekučnej amnestie nevidieť … vyzerá dobre, kým sa svetlo opäť nerozsvieti a dlžník – nezobudí.