Taxi-platformy – nekalé obchodné praktiky ?

10. júla 2019, cudzinec, Nezaradené

Lacný taxík poteší každého, nie ? Všetko by však malo mať svoje pravidlá …

Ceny jazdného niektorých platforiem sú možno lákavé, no pod drobnohľadom by mohli vyvolávať dojem nekalých praktík, za ktoré je možné postihnúť poskytovateľa v rámci zákonných noriem.

Skúsme sa teda zamyslieť, čo nie je na platformách v poriadku. Pred pár dňami som využil služby jednej z nich. Objednal som si vozidlo, ktoré bolo jediné dostupné a vzdialené od miesta nástupu približne štyri kilometre. Požadovaná trasa mala dĺžku jedenásť kilometrov. Jednalo sa o obec neďaleko Bratislavy. Áno, konečná cena má potešila, pretože som zaplatil – 5,90€. Lenže …

Koľko kilometrov vlastne prešiel taxík v rámci mojej objednávky ? Ak rátam pristavenie a odvoz, tak pätnásť. Vtedy vychádza, že za jeden kilometer jazdy inkasoval vodič (v hrubom) 0,39€.

Viezol som sa vozidlom, ktoré poháňal benzínový motor a vodič priznal, že spotreba sa pohybuje niekde od sedem do osem litrov na sto kilometrov. Rovnako priznal aj to, že z cieľovej obce, kde má viezol, sa bude musieť vrátiť naprázdno, pretože v nijakom nastavení platformy nemá šancu, aby získal objednávku na spiatočnú cestu, ak teda nechce čakať desiatky minút, možno aj hodiny.

A z toho vyplýva, že dĺžka celkovej trasy nebude pätnásť kilometrov, ale minimálne dvadsať, ak by ostal stáť na kraji Bratislavy. A celkový výpočet hodnoty ubehnutého kilometra vyzerá úplne inak – skončí na sume 0,295€/1km jazdy. Nikto nemusí byť matematický génius, aby pochopil, že daná cena za kilometer je nielen absurdná, ale poškodzuje aj konkurenciu. Za túto cenu sa nedajú pokryť ani náklady, spojené s prevádzkou vozidla !

Ako konkurovať niekomu, kto poskytuje služby za nereálne ceny, nezodpovedajúce nákladom na ich poskytnutie ?

A ako je vôbec možné, že si podobné praktiky nevšímajú ani kontrolné orgány ? Ak pominieme skutočnosť, že poskytovateľ takto spoplatnených služieb ide do straty, poškodzuje svojím konaním aj tých, ktorí ponúkajú rovnaké služby za primerané ceny, zodpovedajúce nielen nákladom, ale aj vytvoreniu primeraného zisku.

V cene jazdného musí byť zahrnutá nielen spotreba vozidla, ale aj náklady na údržbu, rôzne poplatky, mzda vodiča a podobne. Čo asi vygeneruje vodič, ktorý prejde dvadsať kilometrov za necelých šesť eur ? Pri ubehnutí sto kilometrov má čisto teoreticky tržbu okolo tridsať eur. V spomínanom prípade zaplatí len za benzín okolo jedenásť eur, musí zaplatiť aj províziu za sprostredkovanie (obvykle okolo 20%), čo je ďalších šesť eur, pokiaľ je príjemcom služby z iného štátu, tak aj daň z pridanej hodnoty (tiež 20%), takže ďalších šesť eur je preč. Čo mu ostane za ubehnutie sto kilometrov ?

Ak rátame predpoklad tržby tridsať eur, a berieme do úvahy len spotrebu vozidla vo forme nákladov, tak mu ostane približne 7!!! €. Ak vezmeme do úvahy všetky náklady, neostane mu vôbec nič !

Čo si myslieť o podobných formách podnikania, to nechám na každého zváženie. Z môjho pohľadu sú však deformáciou trhu, poškodzovaním všetkých podnikateľov v danom sektore a zodpovedné orgány by si mali podobné praktiky dôslednejšie všímať a riešiť.

Nepochybujem o tom, že aj vodiči platforiem, ktorí pracujú za podobných podmienok, sú skôr obeťami, než vinníkmi. Nepochybujem o tom, že sa jedná o ľudí v sociálnej tiesni, pretože ktokoľvek iný by sa nenechal takýmto spôsobom zneužívať na cudzie obohatenie.

Kto to môže riešiť ? Štát či samosprávy ? Neviem … ale jedným z riešení by mohlo byť stanovenie minimálnej ceny za prepravu v rámci taxislužby, ktorá by bola záväzná pre všetkých. Chránila by poskytovateľov a vyhnala špekulantov …