Hotel Leopoldov

17. augusta 2019, cudzinec, Nezaradené

Ktokoľvek zneužíva obete zločinov na naplnenie vlastných cieľov, nezaslúži si iné označenie – bezcharakterná špina

V Pluske sa objavil článok s nadpisom, ktorý vyvolával dojem, že Kočner si žije vo väzení ako vo wellness. Dôvodom bola jeho aktuálna vizáž, účes a oblečenie. A samozrejme bola pripojená aj pobúrená reakcia Z.Kušnírovej. Jej pobúrenie vyplývalo zo sledovania nejakej reportáže o výsluchu Kočnera, kde ho nakrátko ukázali pri predvádzaní na výsluch.

Na zákernosti nadpisu uvedeného článku nemení nič ani to, že v jeho obsahu spomenuli, aké pravidlá platia vo výkone väzby. Možno aj preto, že sa celý článok snažil navodiť dojem o lepších podmienkach pre privilegovaných obvinených (pretože väzba nie je výkon trestu).

Ako je to naozaj ?

Podľa vyjadrenia jedného bývalého pracovníka istej väznice sú podmienky väzby oveľa tvrdšie, než výkon trestu. Aj keď sa to navonok môže javiť úplne inak. Väzba je tvrdšia napriek tomu, že sa v nej nachádzajú ľudia, ktorí sú obvinení a teda z hľadiska zákona (zatiaľ) nevinní. Obvinený je prakticky izolovaný, s výnimkou vychádzky a predvádzania na úkony spojené s trestným konaním, alebo denným režimom trávi dvadsaťtri hodín medzi štyrmi stenami. Naopak – odsúdený môže byť zaradený do pracovného režimu, môže športovať alebo vzdelávať sa. Oproti obvinenému má výraznejšie voľnejší režim. Na druhej strane musí používať výhradne ústavom pridelený odev, naopak obvinený môže užívať aj civilné oblečenie, ak je schopný zaistiť jeho pravidelnú výmenu.

Ťažko sa teda dá hovoriť o nejakom “wellness”, ako sa snažil navodiť dojem autor v Pluske. Práva a povinnosti obvinených určuje ústavný poriadok, ktorý vychádza z ustanoveni trestného poriadku. Rozdiely v jednotlivých väzbách sú minimálne a obvykle založené len na odlišnostiach, súvisiacich s možnosťami ústavov. Jednou z povinností obvinených je čistota, úprava zovňajšku a podobne. Porušenie povinností môže viesť k disciplinárnym trestom.

Sotva sa dá teda hovoriť o hoteli Leopoldov (Ilava alebo inde)

Už vyše roka sledujeme, ako médiá cielene zneužívajú zločin z Veľkej Mače na presadenie záujmov istej skupiny politikov. Presne tej skupiny, kde sa nachádzajú o.i. liberálni referenti M.Kočnera, ochutnávači narkotík, osoby podozrivé zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti či pohrobkovia mafie 90.rokov.

Pokiaľ niekto podporuje podobnú bandu … sotva sa dá povedať o jeho charaktere niečo slušné …