Svet putujúcich chorôb

8. marca 2020, cudzinec, Nezaradené

Hranice nie sú korzo,povedal jeden komunistický politik.Mnohí ho za to kritizovali,ale dnes sa ukazuje aj možný hlbší význam danej myšlienky.

Je to pohodlné,keď môžete nerušene prechádzať z jedného štátu do druhého,nie sú žiadne kontroly alebo len minimálne.Komfort končí vo chvíli,keď sa rozhodnú cez vašu krajinu prejsť (alebo v nej usadiť) davy zbedačených ľudí,ktorých vyhnala z vlasti chamtivá politika elitárskych veľmocí,ktoré konflikty začínajú,ale nikdy nenesú zodpovednosť za ich následky.Komfort končí vo chvíli,keď sa objaví ochorenie,s ktorým nemá moderná veda skúsenosti a môže sa prakticky neobmedzene prenášať medzi ľuďmi.

Zrazu nadobúda myšlienka “Hranice nie sú korzo” úplne iný význam.Zrazu sa ukazuje,že prakticky nekontrolovaný pohyb osôb môže byť oveľa väčším zlom,než jeho (primerané) obmedzenie.Pretože medzi možnosťami neobmedzeného cestovania a neobmedzeného pohybu je predsa len nejaký,no podstatný rozdiel.A treba pripomenúť aj niečo iné – zásluhou neobmedzeného pohybu tovaru máme dnes úplne bežne na trhu produkty,ktorých škodlivosť sa objaví v hodine dvanástej alebo aj po nej.Napríklad produkty “dochutené” technickou soľou,či iné “zázraky”.

Keď ide o peniaze,charakter ide bokom …

Čo sa asi stane,ak bude nutné hromadné obmedzenie pohybu obyvateľstva pre zamedzenie šírenia nákazy ? Aký to bude mať dopad na ekonomiku a akým spôsobom sa zaistia základné potreby obyvateľstva ? Na niečo podobné nemá peniaze žiadna krajina. Znamená to taký úder pre každú ekonomiku,že následky sa nedajú vôbec odhadnúť.

A predstavme si situáciu,že by bolo potrebné aj obmedzenie pohybu tovaru.Čo by to znamenalo pre jednostranne orientovanú slovenskú ekonomiku,ktorá je dnes potravinovo závislá na dovoze ?