Založ si blog

Kde nájsť pozemky pre osadníkov ? A čo tak v Grécku . .. .

Nedávno som sa rozprával s jedným aktivistom za práva menšín. Posťažoval si, že sme dosť netolerantným národom, ktorý by chcel mnohé problémy riešiť razantne a bezohľadne – napríklad likvidáciu osád bez náhrady pre osadníkov. Keď som sa ho spýtal, prečo v jeho krajine platí zákon, ktorý umožňuje streľbu majiteľa pozemku po nežiadúcom návštevníkovi, len zmĺkol a nevedel, čo má povedať. Napriek tomu si však myslím, že by sme mali osadníkom pomôcť, ale tak, aby to bolo v súlade so záujmami nás všetkých, nielen osadníkov.

A tak som sa začal vŕtať v minulosti. Začal som hľadať, ako sa riešili otázky národov a etník, ktoré sa cítili nespokojné v rôznych štátnych útvaroch, pretože mali pocit, že im je upierané právo na sebaurčenie. Dá sa povedať, že skoro vo všetkých prípadoch dochádzalo k vzniku nových štátov po rôznych vojenských konfliktoch. Tak napríklad vzniklo bývalé Československo, Juhoslávia, ale aj napríklad Izrael. V jeho prípade sa dokonca rozhodovalo pridelením územia, ktoré patrilo inému štátu, čo dalo neskôr precedens aj pre vznik Kosova – druhého albánskeho štátu.

Slovensko je malá krajina, a skoro všetka pôda má nejakého vlastníka. Nedá sa nájsť riešenie, pri ktorom by boli všetci spokojní. Navyše mnohí majitelia pozemkov pod nelegálnymi osadami otvorene hovoria, že čas mlčania skončil, a nejeden z nich sa chce domáhať svojich práv aj súdnymi žalobami proti Slovenskej republike, keďže tá ich práva, vyplývajúce z platnej Ústavy – nechráni. Ako sa vymotať zo začarovaného kruhu ?

Riešenie tu je – môžeme sa odraziť z izraelského príkladu, len s tým rozdielom, že nebudeme siahať na cudzie územie. V dnešnom svete je na predaj skoro všetko – napríklad v Grécku sa rozmohol obchod s priľahlými ostrovmi. Niektoré sú aj pomerne veľké, pričom ceny sú vzhľadom na slovenské výdavky s osadníkmi prijateľné. Jedným z možných variantov je ostrov Nafsika, ktorý má bezmála päťsto hektárov. Cena je tiež prijateľná – necelých sedem miliónov eur.

Kto a čo by tým získal ? Osadníci by získali vlastné územie, ktoré by si mohli samostatne spravovať. Mohli by si budovať obydlia podľa vlastnej ľubovôle, sami by rozhodovali o svojom spôsobe života, riadili by svoje každodenné potreby . Nikto by do ich života nezasahoval, a nenarušoval by ich kultúru a zvyky. Spokojný by bol aj štát, pretože by zabránil rôznym extrémistom, aby si robili z osadníkov agendu, ktorá vyvoláva nežiadúce vášne. Upokojili by sa aj daňoví poplatníci, pretože za smiešny príspevok (cca 4 € na hlavu voličskej populácie) by ušetril štát miliardy, ktoré by mohli ísť do školstva, zdravotníctva či iných oblastí. Skončilo by neustále obviňovanie z rôznych prehreškov, napríklad podozrenia z rasizmu.

Má táto myšlienka aj nejaké chyby ? Má len jednu, avšak neprekonateľnú – žiadny z osadníkov by zrejme nešiel bývať na nejaký ostrov, a celý svet by nás v prípade oficiálneho predloženia podobného návrhu začal nálepkovať ako rasistov. Však osadnícka agenda vyhovuje všetkým – množstvu úradníkov, ktorí dostávajú výplaty za nič – lebo nič neriešia, množstvu rôznych humanitárnych organizácií, ktoré môžu cez túto agendu vydierať štát … a samozrejme aj osadníkom – však je také pohodlné, ísť na poštu a prevziať si sociálne dávky, nie ? Komu by sa chcelo loviť ryby pre každodennú obživu ….

A sme tam, kde sme boli predtým ….

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9467756x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu