Založ si blog

O tomto snívate ? Toto obdivujete ? Potom ste . .. BLÁZNI

V roku 1960 malo mesto bezmála 1 850 000 obyvateľov a bolo vzorom prosperity a úspechu. O štyridsať rokov neskôr nedosahuje počet obyvateľov ani 720 000, a rovnaké mesto je vzorom úpadku, korupcie, kriminality a … hlúposti.

John má 57 rokov. V tomto meste sa narodil, prežil bezmála päťdesiat rokov svojho života, aby bol napokon nútený opustiť svoj majetok a utiecť s tým, čo sa vošlo na korbu jeho pick-upu. V meste ostalo všetko – jeho dom, i hroby jeho príbuzných a predkov. Predkovia mesto budovali, príbuzní neprežili jeho úpadok, a následky, ktoré to prinieslo.

Americký úspech … mnohí o tom snívali, ale oveľa viac bolo tých, ktorý tento sen nikdy nedosiahli, a nejeden z nich zaplatil honbu za chimérou aj vlastným – životom. V tejto spoločnosti má hodnotu len úspech, nič viac. Majetok, postavenie, kontakty, vplyv … asi najlepšie svedčí o úrovni spoločnosti fakt, že nie je žiadnou výnimkou, ak dostanete pozvanie na párty, ktorá končí – výberom do klobúka na zaplatenie účtu. Na pozvánke to nenájdete, alebo tam nájdete nič nehovoriacu skratku, ktorej rozumejú len domáci. Veru – ste naozaj hosť. Len význam termínu – hosť – tu chápu trochu inak. Napríklad tak, že hostiteľ zabezpečí stan, gril, energie a osvetlenie … ostatné si musia priniesť hostia.

John bol v práci, keď sa to stalo. V dome, ktorý bol oproti jeho domu – zaznela streľba a vybehli niekoľkí mladíci. Z verandy Johnovho domu ich videla vybiehať jeho žena a staršia dcéra. A mladíci zase videli ich … Žena išla zavolať políciu, dcéra vošla do domu za ňou a zamkla dvere. Mladíci síce najprv odišli, ale o chvíľu sa vrátili. Vyvalili dvere na Johnovom dome, a ozvala sa opäť – šialená streľba.

Idete po ulici a pripadáte si ako v nejakom katastrofickom filme. Brodíte sa opadaným lístím, prechádzate prázdnymi ulicami, ktoré lemujú opustené domy. Občas okolo vás preletí auto s výskajúcou (nafetovanou) mládežou, ktorá neraz strieľa pre vlastné pobavenie do vzduchu … alebo okien opustených domov okolo cesty. Domáci hovoria, že vtedy netreba mať škrupule a vbehnúť do prvých dverí, ktoré dokážete otvoriť a niekde sa ukryť. Ak to neurobíte, môže sa stať, že ste práve prežili svoje posledné chvíle.

Johna priviezla domov polícia. V hale ležalo nehybné, plachtou prikryté telo jeho staršej dcéry. Na poschodí v spálni ležala manželka, v detskej izbe syn a jeho kamarát zo susedstva a v kolíske plakala najmladšia ratolesť – sotva osemmesačná dcérka. Jediná prežila vystrájanie bandy, ktorá pôvodne zaútočila na dom oproti Johnovmu, ale vrátila sa, lebo jej vraždenie malo nežiadúcich svedkov. Neskôr obhliadajúci lekár konštatoval, že v prípade včasnej pomoci mohla jeho manželka prežiť, a s veľkou pravdepodobnosťou by zachránili aj syna.

Ak v tomto meste zavoláte na políciu, v lepšom prípade príde do 30 minút, ale obvykle za hodinu – hodinu a pol. Sanitky chodia do 20 minút, ale sú štvrte, kde sanitka nepríde vôbec – posádka má strach. Nie je totiž ničím neobvyklým, že posádku sanitky počas zásahu napadnú narkomani v domnení, že nájdu vo vozidle alebo u posádky nejaké použiteľné – drogy.

Podobne je to aj s policajnými hliadkami. Pravidelne patrolujú len po úzkom centre mesta, vo vzdialenejších častiach sa objavia zriedkavo, alebo vôbec. Väčšina pokusov o nastolenie poriadku v niektorých štvrtiach, ktoré ešte ostali obývané, končí obvykle streľbou a rozšírením zoznamu tých, čo zahynuli v službe. Začiatkom 70. rokov by Johnova rodina zrejme prežila, pretože hliadky zvykli prísť do troch minút od nahlásenia udalosti.

John sa rozhodol, že predá dom a odíde z mesta. Z mesta odišiel, dom však nepredal. Hoci bol dom vo veľmi dobrom stave, udržiavaný, pekne zariadený a vybavený, nikto ho nechcel – nepredal sa ani za cenu, ktorá by pokryla Johnove výdavky na sťahovanie pár vecí, ktoré sa vošli do auta. Posledná ponuka na predaj bola za – 100 dolárov. Nič.

John teda zbalil najnutnejšie, naložil do auta malú dcérku a vydal sa na cestu, o ktorej nevedel, kde skončí. Dnes býva v kempingovom mestečku, ktoré vznikajú a zanikajú podľa potrieb obyvateľov. Vykonáva funkciu akéhosi policajného zástupcu, a snaží sa vychovávať dcérku. Žijú síce v relatívnom pokoji, ale budúcnosť je neistá. Mestečko môže zo dňa na deň zaniknúť a oni sa budú musieť pobrať ďalej. A bojovať o prežitie.

DETROIT

_____________________________

Mesto vyhlásilo bankrot. Dlhé desaťročia sa hospodárilo so stratami a nikoho to netrápilo. Vlastne – straty sa dokonca plánovali. Napriek tomu, že svojho času mesto prežívalo rozkvet zásluhou automobiliek, nikto nemyslel na budúcnosť. Bohatí si stavali vlastné štvrte, obkolesené múrmi a chránené strážnou službou. Život vonku ich – nezaujímal. Ľudí “ zvonku “ poznali len ako zamestnancov, alebo vôbec. Keď prišla v 70. rokoch prvá kríza, siahli majitelia automobiliek a ostatných firiem k osvedčenému receptu – prepúšťaniu a znižovaniu platov zamestnancov.

John si spomínal, ako začal pracovať v továrni. Tri roky bolo celkom dobre, potom prišli ťažké časy. Zavolali ich k vedúcemu, ktorý chladne oznámil, že ak si chcú zachovať prácu, musia sa vzdať tretiny platu. A tak sa vzdali, lenže … napriek stratám a ťažkým časom si šéfovia naďalej vyplácali honosné platy a každoročné odmeny za “ ťažkú “ drinu. Ďalej stavali luxusné vily, jazdili v drahých limuzínach s obrovskou spotrebou benzínu, slnili sa na jachtách, alebo lyžovali v drahých zimných strediskách.

V mestskej správe to fungovalo podobne. Klesali príjmy, ale zachovávali sa platy vysokopostavených úradníkov. Ak bolo potrebné šetriť – prepúšťali sa ľudia s najnižšími platmi z výkonných zložiek. Svojho času došlo aj k absurdnosti, že istá údržbárska organizácia pod kuratelou mesta mala troch šéfov, ale len dvoch zamestnancov, ktorí vykonávali reálne práce. Šetrenie pokračovalo okliešťovaním verejných služieb – hoci ľudia platili čoraz viac, služby ubúdali. Ubúdalo sanitiek, hasičov, policajtov … postupne sa okliešťovala aj bezpečnostná služba. Kedysi prešli po ulici min. dve policajné hliadky za hodinu, v poslednom roku, kedy John býval v meste, sa policajná hliadka zjavila v jeho ulici len na základe telefonátu, aj to nebolo isté, kedy príde. A či vôbec príde.

Zdravotné problémy ? John spomínal, že v posledných mesiacoch a rokoch mal postihnutý bez ohľadu na závažnosť problému oveľa väčšiu šancu prežiť, ak ho naložili do auta a odviezli do nemocnice sami. Ak by totiž čakali na sanitku, zrejme by sa jej príchodu – nedožil.

____________________________

Obzrite sa okolo seba, keď dočítate tieto riadky. A zamyslite – nezačína vám vaše mesto pripomínať Detroit ? Iste, policajných hliadok chodí po uliciach množstvo, ale to sa dialo v istom období aj v Detroite, keď sa mestskí radní snažili riešiť nárast sociálnych problémov navyšovaním počtu členov represívnych zložiek. A platili za to okliešťovaním iných, oveľa potrebnejších služieb, či plánovaním strát v hospodárení a prevádzkou mesta – na sekeru. A prišiel rok 2013 …. stačilo polstoročie na pád z vrcholu.

BANKROT

 

____________________________

A budúci rok budeme v polčase … rozpadu.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465543x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu