Založ si blog

Zrušenie amnestií ? Trik na oklamanie voliča

Mnohí to akosi nechápu, preto by sa patrilo vysvetliť, v čom spočíva podstata špinavého triku, najmä z radov pravice, ak zdanlivo bojujú za zrušenie niekdajších amnestií V. Mečiara.

Nebudem citovať zákony, ale skúsim to vysvetliť tak, ľudovo povedané – kuchynskou rečou. Nie som síce pohodlný, aby som neumiestnil citácie zákonov, ale problémom tých slovenských je ich nejednoznačnosť, čo umožňuje, aby si ich každý právnik vysvetlil po svojom. Najprv dve slová, o ktoré sa budem častejšie opierať – zákonný dôvod.

Premlčanie trestného činu nie je možné, ak existovali zákonné dôvody, ktoré bránili v jeho prešetrení a potrestaní páchateľa …

Je amnestia zákonným dôvodom, ktorý bráni vo vyšetrovaní trestného činu ? Neviem, podľa môjho úsudku je amnestia právnym aktom, ktorý ukončuje absolútne všetko. Ruší možnosť udelenia trestu, ale aj vyšetrovania trestného činu. Bráni vyšetrovaniu ? Z pohľadu populistov možno áno, lenže účelom amnestie je niečo úplne iné – teda ak neberieme do úvahy skutky M. Kováča a V. Mečiara, ktorí svojím prístupom k tomuto aktu zneuctili celú krajinu.

Avšak – skúsme sa pozrieť aj na prípadné možnosti na potrestanie údajných vinníkov únosu Kováča ml., ak by došlo ku zrušeniu amnestií. Aké sú ? Skoro nulové. Stačí pripomenúť, že I. Lexa nebol napriek viacerým obvineniam a luxusnému dovozu z Juhoafrickej republiky ani raz právoplatne odsúdený. A to bolo tých prípadov, ak si dobre pamätám, deväť. A pri moci už nebol V. Mečiar. Kde sa stala chyba ?

Zlyhala polícia, prokuratúra alebo súdy ?

Myslím, že nie. Skôr nevyšla politická objednávka, ktorá stála na vode a tak to aj dopadlo. Možno by aj došlo k odsúdeniu, ak by bol obvinený niekto, kto nemá dostatok financií na kvalitnú obhajobu. Však poznáme množstvo prípadov, kde si obhajcovia urobia pri zastupovaní klienta ex-offo čiaročku … len neviem, aký to má vlastne zmysel ? Vzbudiť dojem právneho prostredia, kde má každý právo na objektívnosť ? Asi … isté je, že I. Lexa na tento druh „spravodlivosti“ nebol odkázaný.

Aká je šanca, že v prípade zrušenia amnestií by vyšetrovanie viedlo k uznaniu viny a odsúdeniu páchateľov ?

Nulová. Opäť spomeniem slovné spojenie – zákonné dôvody. Niekto povie, že aj amnestia je zákonným dôvodom, ktorý bránil vyšetrovaniu, iný bude tvrdiť, že amnestia je niečo úplne iné a zákonnými dôvodmi myslel autor zákona napr. prieťahy zo strany obvineného či obžalovaného, ktoré v spojitosti s požiadavkami zákona bránia, aby bola vec riadne uzavretá. Pravda ? Tú budú mať svojím spôsobom obaja. Minú sa peniaze, a výsledok bude niekde vo hviezdach. Tým skôr, že už dávno spľasla aj bublina so svedkom pod menom Oskar F.

Budúci rok uplynie dvadsať rokov …

Aj ten najsprostejší advokát s minimálnymi skúsenosťami dokáže z tejto skutočnosti vyťažiť. Najprv poukáže na neprijateľnosť konania po takej dlhej dobe, nedôveryhodnosť prípadných svedkov z rovnakého dôvodu, či rôzne medzinárodné normy, podľa ktorých by bolo prípadné odsúdenie po tak dlhom čase neprijateľným zásahom do práv obžalovaných. Spravodlivý súd v primeranom čase … môže byť však spravodlivý súd, ktorý je založený na politickej objednávke ? Nedajte sa vysmiať … v prípade sťažnosti potenciálnych odsúdených na medzinárodnom poli by si mohlo Slovensko z hanby ušiť rovno celoročnú garderobu.

Nakoniec, v prípade spomínaných amnestií vôbec nejde o spravodlivosť … ale len o pomstu, a hlasy voličov.

Stojí za to hanba, ku ktorej by schválenie návrhu populistov a krachujúcich politikov nevyhnutne viedlo ? Skúsme sa pozrieť na ľudí, ktorí stoja v pozadí týchto návrhov – dá sa povedať, že bez výnimky stojí ich kariéra v politike nad priepasťou zabudnutia. Hrozí im niečo nepredstaviteľné – nutnosť návratu do bežného života a obživy tým, čím zo srdca pohrdajú – poctivou prácou. Ak by to bolo inak, nedvíhali by paprčky za debilné zákony, kde napríklad dodávateľ musí zaplatiť daň skôr, než mu odberateľ zaplatí. Alebo by hlasne protestovali proti tomu, aby štátne zakázky končili u ľudí, ktorých firmy nemajú na ich realizáciu absolútne nič, okrem politických kontaktov. Robia to ? Nie, však aj oni potrebujú bohatých mecenášov.

Ale tí nebudú financovať páchnuce zdochliny … ani tie politické.

Dokazujú to prázdne okná budovy na Tomášikovej, či zdesenie v inej budove – tej ružinovskej. Svet je beštia, rešpektuje len úspech a na neúspešných zabúda rýchlosťou blesku. V lepšom prípade končia v učebniciach dejepisu, lebo mali šťastie na nejakého blázna, ktorý zapísal ich osudy pre budúce generácie. V najhoršom prípade skončia v neoznačenom hrobe, alebo ako alkoholici … niekde na stanici. Teda, nejeden z nich by si to aj zaslúžil, nie ?

Je to ironia osudu alebo pravidlo – Napoleona, Džingischána či Timura, alebo Alexandra Veľkého si zapamätá ľudstvo navždy, ale politikov druhu, ktorý navrhuje absurdnosti ako zrušenie amnestií, si budú pamätať len štatistické knihy ?

Skôr pravidlo – vyššie spomínaní zanechali za sebou množstvo bolesti a utrpenia, ale napriek tomu v ich konaní vedeli nájsť historici nejakú výnimočnosť …lenže, čo je výnimočné na našich politikoch ? Ani len klamať nevedia poriadne …

Ešte poznámočka na okraj – tlieskať zrušeniu amnestií znamená zároveň požehnať akúkoľvek zmenu v rozhodnutiach výkonnej moci. Skúste si predstaviť – niekto vás okradne, podáte žalobu a  vyhráte. Ale za nejaký čas sa môže situácia otočiť a niekto si povie – ten rozsudok sa mi nepáči a vy sa stanete z obete – vinníkom. Bude sa vám to páčiť ? Sotva …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466023x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu