Založ si blog

Mzdy – čísla o skutočnej realite Slovenska

Počas minulého roka som sa zamýšľal, ako tento blog posunúť niekde inde – proste do roviny, ktorá by bola viac adresná, konkrétna a nepracovala by len so zdrojmi, ktoré sú verejne dostupné … ale aj zdrojmi, ktoré sú nielen dostupné, ale aj overiteľné. A to už je niečo iné … chce to totiž peniaze, alebo ochotných ľudí. Prvého nemá nikto dosť (a najmenej majú najbohatší, lebo stále naťahujú ruky), a druhé si zase vyžaduje veľa trpezlivosti a času.

Našťastie, trpezlivosť a čas mám … než však prejdeme ku konkrétnym číslam, rád by som upozornil na jednu skutočnosť – všetky publikované čísla vychádzajú z neverejného prieskumu, založeného na dobrovoľnosti účastníkov, ich anonymite a vzájomnej dôvere. Od nikoho som nepýtal výplatné pásky, a každý účastník prieskumu uviedol svoje údaje dobrovoľne – a ja mám len možnosť dúfať, že aj pravdivo. Do dnešného dňa sa vyjadrilo k danej téme celkovo 8,12% oslovených ľudí z celého Slovenska. Jeden diskutér podotkol, že to nie je reprezentatívna vzorka – nesúhlasím, pretože v prieskumoch, ktoré spracúvajú profesionáli, vždy chýba jedna podstatná informácia – o aký druh vzťahu medzi zamestnancom a zamestnávateľom ide. Ako totiž zistíte z nižšie uvedených čísel, ak jeden zarába v čistom 403 € mesačne, a druhý dostáva 1187 € mesačne, neznamená to automaticky, že ten druhý dostáva – viac.

Mená účastníkov som si vymyslel, pre lepší prehľad. Uvediem len niekoľko profesií, budem sa orientovať hlavne na tie, ktoré sa nejakým spôsobom vynímajú.

  1. Predavač/predavačka ….. Anton 351 €, Mária 337 €, Júlia 399 €, Jana 364 €, Iveta 360 €, Ivana 360 €, Róbert 411 € …………… priemerný počet odpracovaných hodín mesačne – 233, priemerná mzda mesačne (v čistom) – 368,85 €, priemerná hodinová sadzba – 1,58 €. Všetci uvedení sú zamestnancami firiem, kde pracujú. Čerpanie riadnej dovolenky priznal len Róbert, naopak všetci sa zhodli, že prípadné ochorenia riešia prechodením (teda prácou počas choroby), alebo si na liečenie vezmú – pár dní dovolenky (čo naozaj nemôžeme nazvať dovolenkou).
  2. Čašník/servírka …. Richard 400 €,  Alena 390 €, Milan 510 €, Tomáš 350 €, Radko 400 € …. priemerný počet odpracovaných hodín mesačne je 247, priemerná mzda mesačne (v čistom) – 385 €, priemerná hodinová sadzba – 1,55 €. Dovolenky – nič, a ak – tak len na liečenie, alebo ošetrovanie príbuzných. Pri oboch skupinách platí, že nedostávajú príplatky za smennosť, prácu počas sviatkov, či dní voľna. Aj v tejto skupine sú riadni zamestnanci, teda s platnou pracovnou zmluvou.
  3. Informatik/technik …….. Jozef 1080 €, Vladimír 870 €, Ján 1200 €, Alžbeta 900 €, Michal 1200 € …………….. všetci pracujú na živnosti, pracovná doba je neobmedzená (odhadli ju na priemerných 250 hodín mesačne), dovolenky či péenky nehrozia. Všetky náklady si hradia sami, sumu priemerných mesačných výdavkov na výkon povolania odhadli v priemere na 240 €.
  4. Stavbár/chemik/zlievač/montér ….. Igor 600 €, Roman 550 €, Ivan 1090 €, Miroslav 1400 €, Tatiana 650 € …. všetci pracujú na živnosti, s výnimkou laborantky Tatiany chodia na týždňovky, hradia si náklady s ubytovaním a stravou, cestovné, dovolenky nečerpajú, péenky len vo výnimočnom prípade. Tatiana pracuje v mesiaci deväť hodín denne pondelok – piatok, ostatní dvanásťhodinové smeny päť dní v týždni, a obvykle osem hodín v sobotu.

Vyššie uvedené čísla sú len výťahom z prieskumu. Môžete si sami prepočítať, ako to asi na Slovensku je s verejne deklarovanou priemernou mzdou, či minimálnou mzdou. Môžete sa sami zamyslieť, či by za spomenutých podmienok pracoval Nemec, Francúz, Brit či Holanďan.

A ešte jedna zaujímavá informácia – v dotazníku sme mali aj stĺpček s názvom Úspory … okrem dvoch informatikov všetci ostatní konštatovali, že žiadne rezervy – nemajú. Aj to je na zamyslenie, nie ?

Ešte zaujímavejšie je niečo iné – v priemyselných odvetviach sa pomerne často objavovalo, že živnosť si ľudia vybavovali na nátlak zamestnávateľa, teda voľba – živnosť, alebo nič. Zaujímavé je aj to, že niektorí z nich pracujú v spoločnostiach, ktoré dostávali výhody na zriadenie nových pracovných miest – a tie vznikli prechodom starých zamestnancov na živnosti. Čo znamená, že vlastne žiadne nové pracovné miesta – nevznikli.

A ešte niečo bolo zarážajúce – všetci bez výnimky by odmietli možnosť verejného odhalenia praktík zamestnávateľov na Slovensku. Je celkom pochopiteľné – prečo.

Oficiálne zverejňované údaje o priemernej mzde na Slovensku – sú sprostosťou, a doslova hrou s číslami. A rovnako to platí aj o minimálnej mzde. Skúste prepočítať minimálnu mzdu na hodiny podľa predpokladu, že počas pracovného dňa odpracuje zamestnanec 9 hodín (hodinu tvorí povinná prestávka), a potom to porovnajte s vyššie uvedenými číslami – zhrozíte sa. Na Slovensku máme – otroctvo.

__________________________

Na záver poprosím diskutérov (vedia, o ktorých sa jedná) aby nespamovali debatu citáciami nezmyslov z internetu. Mám záujem poznať ich životné skúsenosti, nie ružové obláčiky z – papiera.

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466441x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu