Založ si blog

Jasné, priam bažíme po návrate socializmu

Niekedy si hovorím, že niektorí rodičia majú naozaj nevďačný osud. Splodia deti, vychovajú ich a nakoniec zistia, že ich potomok je presným opakom všetkého, čo si predstavovali. Asi by vtedy najradšej žiadne deti nemali …

Idete ráno do práce. Je rok 1988, sychravé jesenné ráno, a na ceste míňate budovy jaslí, škôlky, základnej školy, odborného učilišťa, zdravotného strediska … a konečne prichádzate k bráne podniku, kde pracujete. S výnimkou budovy základnej školy ste na ceste do práce prešli okolo všetkého, čo pripravil podnik pre svojich zamestnancov. Nehovoriac o tom, že ráno vstávate v jednom z podnikových bytov, ktoré vám boli pridelené na základe obojstranne výhodnej dohody – vy sa zaviažete podniku na určitú dobu, on vám na oplátku poskytne strechu nad hlavou. Žiadna ubytovňa, žiadna diera preplnená smradľavými a vrieskajúcimi asociálmi, ale ozajstný vlastný byt. Čo je na tom zlé, že niekto myslí vopred, zaistí podniku budúcnosť vybudovaním komplexných služieb pre zamestnancov ? Nič …

Magický dátum – desiaty júl. Celozávodná dovolenka – mimo pár ľudí v nepretržitých prevádzkach a údržbárov, všetci majú nasledujúce dva týždne voľno. Niektorí ho strávia na záhradách, iní si vylepšujú svoje obydlia alebo stavajú nové … ďalší trávia tieto dni spoločne s rodinami na podnikovej chate, alebo na rôznych miestach krajiny, kde má podnik prostredníctvom odborovej organizácie rezervované miesta. Ceny sú smiešne, deti majú zážitok a po návrate z dovolenky sa tiež nemusíte báť, kam dáte deti … nemusíte zháňať opatrovateľky, či preratúvať obsah peňaženky a premýšľať, či vôbec budete na túto službu mať … podnik má vlastný detský tábor, kde môžu vaše deti stráviť tri týždne za symbolickú cenu a pod dohľadom.

Čo je na tom zlé ? Nič … skôr naopak, nemusíte mať obavy o deti, a neustále premýšľať, ako trávia čas.

 

****************************************

Chcete návrat socializmu ? A prečo ? Nie je to potrebné, ale rovnako nie je dôvod tolerovať skutočnosť, že to, čo bolo v tej dobe úplne bežné, je dnes pomaly pokladané za luxus, či spojené s doživotnými záväzkami. Nie je bez zaujímavosti, že tvrdo pracujúci ľudia v nejednom prípade nevedia vôbec, čo je dovolenka, lebo zarábajú tak málo, že si nemôžu dovoliť odpočívať … následkom sú civilizačné choroby, predčasné úmrtia, či rôzne tragédie v rodinách, alebo rozvody. Následkom sú nešťastné deti, mnohé skončia pri drogách … toto je pokrok ? Určite nie …

Budovy, ktoré boli kedysi plné štebotajúcich detí, sú dnes prázdne a rozpadajú sa. Priemyselné areály sú opustené a namiesto nich sa ničí cenná orná pôda, aby páni “ investori “ mohli stavať na zelenej lúke a mali čo najnižšie náklady. Mnohí tvrdo pracujú a o vlastných bytoch môžu aj tak len snívať. V čom je teda známka pokroku ?

Nezamestnanosť mladých je katastrofálna, a čo je ešte horšie, demografický vývoj je tak nepriaznivý, že už generácie súčasných štyridsiatnikov si môžu pokojne zaradiť tému dôchodku na listinu absurdných predstáv, pretože nebude z čoho dôchodky vyplácať. Akékoľvek vážnejšie ochorenie člena rodiny vrhá ostatných členov na pokraj sociálnej priepasti, ak sú s jeho liečbou spojené vyššie náklady. Pokrok ?

*****************************************

Mnohí nám nadávajú do dedov, hlavne rôzni primitívi s vybitými mozgami, ktorí pokladajú za vrchol umenia partiu sfetovaných a vrieskajúcich asociálov, ktorí nazávajú hudbou vreskot a lámanie nástrojov. Ich vec … ale mali by vedieť, že ako sa do hory volá, tak sa z nej aj ozýva. Bez našej generácie dedov, by nemali ani strechy nad hlavou, a nemali by ani skyvu chleba.

Bojovníci proti komunizmu … najviac v diskusiách vyskakujú tí, čo prostituovali s bývalým režimom, a neraz škodili všetkému a všetkým. Čo vedia o poctovej práci ? Len to, ako sa jej vyhnúť. A ani to nevedeli poriadne, skončili vo väzeniach …

*****************************************

Niekto povedal, vraj dobre už bolo. No myslím si, že dnes mohlo byť aj lepšie. A určite aj bude lepšie. Stačí, ak sa národy vrátia k osvedčeným postupom – napríklad ľudia, konajúci proti národu a uprednostňujúci cudzie záujmy pred záujmami národa skončia v najtvrdšom väzení.

Sotva však môžeme pokladať za známku pokroku stavanie pomníkov pre ľudí, ktorí porušili zákony … kto postaví pomníky tým, čo tie zákony a poriadok v spoločnosti chránili ? Ak je všetko o slobode, prečo dnes nemôžu ľudia voľne prechádzať z krajiny do krajiny ? Prečo je Schengen chránený kamerami, rôznymi signalizačnými systémami a podobne ? Prečo sa denne monitoruje celosvetová komunikácia, bez povolenia súdov a v rozpore so zákonmi ? Prečo neustále pribúdajú represívne zložky ?

Vrcholom úpadku je argumentácia v štýle … mali by ste mobily a počítače, keby nebolo vyspelého Západu ? Prečo ich používate ? Prečo ich nezahodíte ? Človeka, ktorý takto argumentuje, by mal vyšetriť psychiater … a nie jeden, najlepšie desať. Pretože poriadne osprostel, ak sa už sprostý nenarodil.

Mali sme počítače … a prišli by aj mobily … možno neskôr, ale prišli. Mali sme však to, čo má dnes málokto – pokojný život bez stresu … čas na rodiny, výchovu detí, stretnutia s priateľmi a známymi. Poznali sme sa všetci v dome, spolu sme pracovali, spolu sme chodili na dovolenky, cez víkendy sme pravidelne grilovali na záhradách za domami … mohli sme sa jeden na druhého spoľahnúť. Dokázali sme šťastne žiť aj napriek absurdnostiam doby. Keď suseda s manželom nešťastne zahynula pri autonehode, neskončili jej dospievajúce deti v detskom domove, ale zásluhou susedov dospeli tam, kde rástli od narodenia. A stali sa z nich slušní ľudia … bez ohľadu na to, či mali rifle, alebo niečo iné … lebo život je úplne o niečom inom.

Takže … ďalej nadávajte a provokujte primitívi, minulosť nezmeníte a budúcnosť … tá na vás rýchlo zabudne. Ďalej sa klaňajte molochu bohatstva a moci … ďalej prisluhujte tým, ktorí vás majú za menej, než prach, po ktorom šliapu … práve vaše správanie je dôkazom, že minulá doba mala množstvo kladov … 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9467340x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu