Založ si blog

Prečo sa stal Kotleba šéfom BBSK ? Pre ľahostajnosť a neschopnosť konkurencie

Je veľmi jednoduché a pohodlné nazvať voličov v bansko-bystrickom kraji stúpencami extrémizmu, lenže je to zároveň nielen nepravdivé, urážlivé, ale aj dokonale odrážajúce neznalosť pomerov … a úbohosť myslenia autorov podobných výrokov.

Kríza riadenia bansko-bystrického kraja pretrvávala dlhé roky. Jej korene spočívali v absurdnom spôsobe výkonu riadiacich funkcií, kde napríklad aj bývalý predseda BBSK pokojne sedel v dvoch funkciách, ktorých výkon v súlade so záujmami voličov bol nemožný. Miesta výkonu činnosti boli vzdialené stovky kilometrov … a v podstate každý volič ako daňový poplatník očakáva, že ak platí úradníka ako svojho zamestnanca, strávi pri výkone minimálne obligátnych osem hodín – čo v tomto prípade nielen znelo absurdne, ale bolo to aj nemožné. A tejto absurdnosti zodpovedal aj stav kraja.

Južná časť stredného Slovenska dlhodobo trpí veľkou nezamestnanosťou, ktorá v niektorých častiach presahuje 30%, ale nájdete aj obce, v ktorých sú zamestnaní len tí, čo pracujú v samospráve. Vyplýva to z skutočnosti, že obyvatelia týchto obcí pracovali v poľnohospodárstve, ktoré bolo po roku 1990 dokonale rozvrátené, mnohí z nich majú viac ako 50 rokov, nikto o nich nemá záujem, a mladí už dávno obce opustili. 

Nehovoriac o tom, že v nejednej obci južného Slovenska majú pomerne vysoká podiel rómskej menšiny, ktorej pracovné uplatnenie je vzhľadom na vzdelanie a časté predsudky zamestnávateľov prakticky nemožné. Nie je to o tom, že sa Rómom nechce pracovať, je to o tom, že zanikli pracovné pozície, ktoré roky vykonávali a žiadne nové a primerané ich schopnostiam jednoducho nevznikli – pretože úradníkovi bolo pohodlnejšie vyplácať sociálne dávky, urobiť v zápise evidencie čiaročku, než hľadať skutočné riešenia problému.

Napätie medzi väčšinovým obyvateľom a rómskou menšinou majú na svedomí tiež úradníci. Stalo sa totiž nepísaným pravidlom, že úradník v záujme ochrany pred obvineniami z diskriminácie začal používať dva metre, a určite nie náhodne. A tak sa stalo, že rómskemu žiadateľovi o rôzne príspevky v sociálnej núdzi sa priznalo všetko, čo sa dalo – nech je pokoj, a naopak – žiadateľovi z väčšinového obyvateľstva sa zamietlo všetko, alebo skoro všetko – o čo požiadal. Pod rôznymi zámienkami. Výsledkom bolo, že väčšina začala hľadieť na svojich rómskych spoluobčanov krivým okom, lebo dostali to, na čo iní nemali nárok – ani pomyslieť. Asi klasickou ukážkou reality bolo skúmanie podmienok, v akých žije žiadateľ o dávky v sociálnej núdzi – žiadateľov z radov väčšiny bežne navštívil úradník, ktorý bedlivým okom skúmal, čo v ich domácnosti je “ nadštandardné „, a kým to nepredajú, žiaľ – nemajú nárok na sociálnu pomoc. Naopak – u žiadateľov z radov rómskej menšiny obvykle úradník nenašiel ani odvahu na vykonanie podobnej návštevy, a tak vznikali čudné a provokatívne paradoxy – u “ bieleho “ vadilo skoro všetko, neraz musel predať aj auto (lebo to bol nadštandard) a aj tak nakoniec dostal len zlomok z toho, čo žiadal … naopak v prípade Róma nevadilo nič, pokojne sa vyvážal na svojom lepšom autíčku (ktoré si napríklad priviezol z Anglicka), a bolo mu priznané – všetko, o čo požiadal.

Napätie stúpalo … úradníci nič neriešili, aby mali pokoj. A Kotleba sa na tejto vlne prehliadanej nespokojnosti pohodlne odviezol do vysokej funkcie v kraji, pretože tí, ktorí mali možnosti, aby tomuto vývoju zabránili, uprednostnili vlastné, sebecké záujmy pred záujmami verejnosti. Bolo totiž len otázkou času, kedy sa voliči “ naštvú „, a prásknú do koní, aby ťahali opačným smerom – hoci aj do pekla.

O arogancii predchodcov M.Kotlebu najlepšie svedčí jeden príklad zo Zvolena. Keď ste kedysi prichádzali do tohoto mesta v smere od Banskej Bystrice, mali ste krásny výhľad na centrum mesta, nad ktorým sa vypínal Zvolenský zámok. Dnes máte smolu – napriek nesúhlasu obyvateľov, neraz verejne prezentovanému nesúhlasu poslancov sa presadila stavba škaredej, betónovej kocky na začiatku zvolenského námestia s názvom – obchodné centrum Európa. A potichu sa po Zvolene šírili neoverené reči, aký nátlak sa robil na poslancov, aby túto príšernosť – schválili.

Pohár trpezlivosti pretiekol v posledných voľbách. Hlavnými kandidátmi na šéfov samosprávneho kraja mali byť Ľ.Kaník a V.Maňka. Prvého nevedia vystáť ani v jeho vlastnom meste, kde sa už neraz pokúšal o získanie významného postu … druhý si poštval voličov proti sebe súčasným zastávaním dvoch nezlučiteľných funkcií, na čo evidentne doplácal práve kraj. Len to nikto nechcel vidieť …

A tak … M.Kotleba vyhral. Vinníkov za tento absurdný vývoj spoznáte ľahko – kritizujú voličov, odmietajú sa stretnúť pri rôznych príležitostiach s extrémistom, ktorého sami posadili do funkcie – svojou nezodpovednosťou, ľahostajnosťou k osudom voličov a aroganciou.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465996x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu