Založ si blog

Na Slovensku sa tvoria zákony proti národu . .. a v prospech záujmových skupín

Zmena zákona o spotrebiteľských úveroch je jednoznačne zameraná proti spotrebiteľovi, a v prospech poskytovateľov úverov, leasingových služieb či iných foriem financovania … aj keď sa zdanlivo poskytovatelia tvária, že s touto zmenou nesúhlasia, alebo pochybujú o jej zmysle …

… pretože bankám a finančným inštitúciam sa okľukou vrátia straty, spôsobené obmedzením výšky poplatkov, ktoré mohli za svoje služby účtovať klientom. Nevidím totiž dôvod, aby niekto podpísal zmluvu a jej súčasťou bola realizácia platby na niekoľko etáp. Čo je príklad aj refinancovania … prečo by mal nový poskytovateľ posielať peniaze najprv klientovi, a klient ich následne prevádzať na účet pôvodného veriteľa ? Veď je to nezmysel … respektíve, je to skôr cesta, ako finančným inštitúciam nahnať peniaze do vreciek za zbytočné služby.

Pozrel som sa na predkladateľa … bol ním R.Madej. Právnik, ktorý pôsobí od roku 2002 v politike, magisterské štúdium skončil v roku 2004, doktorandské v roku 2013. Nikde žiadna zmienka o praxi v odbore, do ktorého zasiahol predložením svojej novely – teda finančníctve. Vlastne – nenašiel som zmienku o akejkoľvek profesnej minulosti, s výnimkou advokátskej kancelárie.

Tu niekde sú korene problémov Slovenska … zákony tvoria ľudia, ktorí nemajú skúsenosti z praxe …

Ono … aj také refinancovanie úverov či hypoték je tŕňom v oku bankových inštitúcií, a to prakticky od začiatku. Pretože kedysi o klienta bojovať nemuseli, a pokiaľ mu poskytli nejakú službu – napríklad úver – bol doslova ich rukojemníkom. Dnes, keď si prakticky ktokoľvek môže zaistiť služby finančného poradcu, a teda získať dostatok informácii o rôznych službách … majú banky problém. Klient zrazu nie je odkázaný na servilného pracovníka niekde za priehradkou, ktorý poskytne informácie účelovo a spôsobom, ktorý jednoznačne vyhovuje záujmom jeho zamestnávateľa … a môže si vyberať, ako naloží so svojimi peniazmi, či s kým bude spolupracovať. Čo sa nepáči najmä tým bankovým domom, ktoré boli schopné účtovať poplatky … no pomaly aj za dotyk kľučky na ich budove.

Slovenské banky (a zrejme to nie je len problém Slovenska) už nevedia zarábať inak, než špekuláciami a poplatkami za neexistujúce služby …

Je absurdné, aby banka zarábala aj vtedy, keď vlastníkovi financií, s ktorými nakladá – vzniká strata. Čo je bežný jav, a to nielen na Slovensku. Klienti vkladajú peniaze do bánk, umožňujú finančným inštitúciam, aby s nimi nakladali, tvorili zisky … ale pri delení koláča je situácia taká, že klient (vlastník peňazí) dostane málo, alebo vôbec nič … a ešte neraz sa dostane do straty, lebo musí zaplatiť rôzne poplatky za správu. Banka (teda správca) bohatne a klient – stráca. Čo je napokon aj prípad “ slávneho “ trojpilierového dôchodkového systému, ktorý je zámerne nastavený tak, aby profitoval správca … a to bez ohľadu na to, aké služby klientovi poskytne a akým spôsobom nakladá s jeho majetkom.

Stručne a jasne povedané – novelizácia zákona o spotrebiteľských úveroch je na prospech poskytovateľov, ale proti záujmom spotrebiteľov. A treba si položiť otázku – je to vecou náhody, neskúsenosti, alebo cieľom ?

Za seba som presvedčený, že dobré zákony nemôžu tvoriť ľudia, ktorí nikdy neboli v praxi a rozhodujú len spoza písacieho stola. A vždy, keď nadídu voľby, nemali by voliči len študovať kandidátne listiny, ale mali by aj vedieť, kto a na aké miesto v prípade úspechu kandiduje, aký to bude mať dosah na život voličov. A hlavne – mal by vzniknúť systém, ktorý by na odborné funkcie (a teda aj na predkladanie a schvaľovanie zákonov) uprednostňoval odborníkov, s jasnou profesnou minulosťou a výsledkami a bol by nastavený tak, aby o životoch ľudí nemohli rozhodovať – ľudia bez skúseností.

Nehovoriac o tom, že za každý právny akt by mali niesť priamu zodpovednosť všetci, ktorí ho vypracovali a schválili. Možno by sa správali inak … a slúžili na prospech tých, ktorí ich živia.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466684x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu