Založ si blog

Bezdomovec nepotrebuje . .. klimatizáciu . .. alebo áno ?

Utečenci z rôznych regiónov Blízkeho východu sú v podstate bezdomovci. Iste, mnohí z nich majú dostatok prostriedkov, aby si našli bývanie v krajinách, do ktorých odišli … či už pred násilím v ich krajine, alebo z iných dôvodov.

Správanie utečencov svedčí o tom, že mnohí medzi nimi klamú. Predovšetkým – vôbec nehľadajú bezpečný azyl pred vojnovým konfliktom. Ak by to bolo inak, uchýlili by sa do najbližšej bezpečnej krajiny k ich domovine, a čakali, kým sa konflikt upokojí, a budú sa môcť vrátiť domov. Ich správanie však ukazuje, že sa vôbec nemienia vrátiť domov, a hľadajú krajinu, v ktorej by sa mohli usadiť.

Okrem toho … ako sa ukazuje v krajinách, ktoré ich prijali, nároky utečencov rastú v priamej úmere s tým, čo im daná krajina je ochotná poskytnúť. Čím viac dostanú, tým viac pýtajú a sťažujú sa. Mimochodom, v tomto smere mi pripomínajú istú skupinu ľudí na Slovensku, ale to je zjavne o niečom inom. Zaujímavé však je, že sa dnes nesťažujú na podmienky bývania, dokonca im nevadia ani stany (hoci predtým ničili drevené zruby, ktoré im boli poskytnuté), ale neustále sa sťažujú, že sú – izolovaní. Podotýkam – majú zabezpečené bývanie, stravu, zdravotnú starostlivosť, dokonca aj rôzne formy vzdelávania … ale im vadí, slovami jedného z nich – nemôžeme si ísť nakúpiť … naozaj je problém s nakupovaním a zaistením potrieb ?

Môžu humanitárne organizácie tvrdiť, čo len chcú … ale neverím, že ide o utečencov pred sektárskym násilím, a som presvedčený, že väčšina z nich o svojich skutočných pohnútkach na opustenie domoviny – klame. A neskryte poviem, že začínam veriť podozreniam mnohých, ktorí majú obavy z utečencov a sú presvedčení o ich nekalých úmysloch.

Pred pár dňami sa vrátil kamarát z Francúzska. Bol tam na pracovnej ceste, a hoci sa vrátil značne rozčarovaný, príčinou jeho sklamania nebolo množstvo príslušníkov ozbrojených zložiek v uliciach. Naopak, bol sklamaný z toho, aké následky priniesla nekontrolovaná vlna prisťahovalectva v predošlých desaťročiach. O jej následkoch sa hovorí málo, alebo vôbec nič. Napríklad o tom, že v Paríži, jednom z najkrajších európskych miest, sú štvrte, do ktorých sa boja ísť aj policajné patroly. A zďaleka to nie je jediné mesto, ktoré sa potýka s podobnými problémami.

V týchto štvrtiach sa často nezdržiavajú rôzni zločinci, ako by to mohlo na prvý pohľad vyzerať. Naopak – navonok vyzerajú ako pokojné. Ale stačí, aby do štvrte zablúdila “ nevhodne “ oblečená žena, a ich obyvatelia sa doslova rozbesnejú. A sú schopní čohokoľvek, vrátane brutálneho násilia. Mnohí sa pýtajú, ako vlastne vznikli, tieto doslova homogénne štvrte, obývané skoro výhradne prisťahovalcami, a nebezpečné pre každého, kto je inej národnosti, alebo vierovyznania.

Nie, nevznikli zo dňa na deň. Trvalo to dlhé roky … ako hovorí kamarátov brat, ktorý žije v Paríži bezmála tridsať rokov, zo začiatku s prisťahovalcami problémy neboli. Presnejšie, problémy neboli dovtedy, pokiaľ ich nebola v danej štvrti väčšina. Potom problémy začali – zrazu prisťahovalcom vadila európska kultúra (napríklad hudba), zrazu im vadilo oblečenie susedov (presnejšie žien), zrazu im začalo vadiť iné vierovyznanie … a tak by sme mohli pokračovať. Začali sa objavovať násilné útoky na ostatných obyvateľov, ničenie ich majetku … pôvodní obyvatelia štvrtí sa začali sťahovať na iné miesta, a ich pôvodné štvrte sa stávali čoraz viac homogénnymi … výhradne s prisťahovalcami.

A kedykoľvek niekto poukázal na tieto neprijateľné javy, okamžite sa ohlásili rôzne humanitárne organizácie a začali hovoriť o rasizme, netolerancii k iným národom a etnikám – ale nie, naozaj nie vo vzťahu k tým, ktorí problémy vyvolávali, ale naopak – vo vzťahu k tým, čo sa stali obeťami. Vraj, keby sa prispôsobili a menej provokovali !? … k nezhodám by nedochádzalo …

Nie, Paríž nie je jediným mestom, ktoré sa s podobnými problémami potýka. Tieto problémy sú aj inde … len sa o nich nehovorí, alebo skôr – nesmie hovoriť. Doba je totiž taká, že menšinové práva, či rôzne prekrútené ľudské práva sa dnes presadzujú na úkor – väčšiny. Vzniká absurdný stav, kde sa priamo požaduje, aby sa väčšina prispôsobovala menšine, a pokiaľ to odmieta – je obviňovaná zo svojej neprispôsobivosti. Dnes tento stav dosahuje nové vrcholy – prisťahovalci, ktorí žiadali o pomoc v kritickej situácii, otvorene začínajú diktovať, za akých podmienok sú ochotní s nami existovať.

Nie, nemôžeme sa diviť. Tento stav spôsobili politické špičky, snažiace sa o riešenie následkov vlastných zločinov. A ako to už býva – zisky patria bohatým a mocným, zásadne sa o ne nedelia … no straty a zodpovednosť musia niesť predsa všetci, však treba prejaviť solidaritu, nie ? Solidaritu s kým ? V mene čoho ?

Mali by sme sa konečne zobudiť a uvedomiť si jedno – krajina, ktorú nazývame vlasťou, je naša … v prvom rade naša, a našou prvoradou povinnosťou je zabezpečenie pokojného a šťastného života pre jej obyvateľov. Až potom môžeme hovoriť o niekom inom … nehovoriac o tom, že hosť prestáva byť hosťom vo chvíli, keď sa prestane chovať ako hosť.

Ak mu nevonia to, čo mu ponúkame … netreba mu dať vôbec nič. Kto si neváži malú pomoc, nezaslúži si – žiadnu.

 

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Slaboduchí politickí „znalci“ práva

17.01.2024

Jeden nevie,že so zápisom v registri trestov nesmie byť prokurátorom.A druhý sa slaboducho vykrúca z povinnosti zotrvať na mieste nehody,ktorú spôsobil. Asi je najvyšší čas zrušiť inštitúcie, ktoré im dali osvedčenie o vzdelaní. A možno aj odobrať diplomy tým,ktorí ich príkazy prijímali a vykonávali. Odňatie funkcie nie je trest.Slušné by bolo odstúpenie, ale na [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,443
Celková čítanosť: 9421096x
Priemerná čítanosť článkov: 3856x

Autor blogu