Založ si blog

Oddeľme zrno od pliev . ..

Kedysi som išiel do jednej škôlky, už si nepamätám, z akého dôvodu, či sme tam mali nejakú prácu, alebo niečo iné. Ale dodnes si pamätám jedno – skriňu, na ktorej boli nalepené dva plagáty v životnej veľkosti – na jednom bol V.Mečiar a na druhom I.Gašparovič. Nikto vtedy ešte netušil, ako sa ich cesty rozdelia, ale povedať osadenstvu škôlky akékoľvek kritické slovo na týchto dvoch politikov znamenalo riskovať – úraz.

Čas plynul, V.Mečiar je už minulosťou dosť dlho, I.Gašparovič odišiel do politického dôchodku nedávno. Mnohí tlieskajú, málokto smúti … ale na tom vlastne vôbec nezáleží. Podstatné je, na čom bol založený úspech oboch politikov, a čo predchádzalo neúspechu jedného a jeho postupnému pádu. Kedysi by to nazvali kultom osobnosti, ktorý však nezvládol nielen V.Mečiar, ale aj jeho niekdajší najväčší kritik – M.Dzurinda. Obaja verili, že ich politické strany stoja a padajú spoločne s nimi, a sú pre ne nenahraditeľní. Obaja sa zbavovali perspektívnych nástupcov či konkurentov, aby si zachovali svoje postavenie. A obaja skončili – v zabudnutí.

I.Gašparovič sa dokázal dostať na post, o ktorom jeho obaja konkurenti mohli len snívať, presnejšie – jeden o ňom sníval, druhý si ani nedovolil ten sen. Niet pochýb, že najvyššiu métu dosiahol zásluhou priaznivých okolností, keď v prvom prípade vyťažil z vtedajšej vlny prijímania menšieho zla, a v druhom prípade sa jeho protivníci tak dlho hádali o miesto na slnku, až si znechutili potenciálnych voličov. Niečo na tej myšlienke, že rozdeľovaním sa najlepšie panuje … asi bude. Výsledok bol však nevalný, a povedzme si otvorene – ani dnes to nie je oveľa lepšie. Prečo ?

Pre dve zásadné chyby, ktorých sa dopúšťame ako voliči.  Prvou chybou je, že sa nechávame vťahovať do pochybných kampaní, ktoré sa dajú charakterizovať ako – všetko lepšie, len nie on. Tým zabúdame na podstatu volieb, teda výber toho najvhodnejšieho a najschopnejšieho zástupcu, ktorý bude nielen schopný, ale hlavne ochotný napĺňať naše potreby. Druhou chybou je, že sa ani nesnažíme hľadať najlepšie riešenia, jednoducho vyberáme z toho, čo nám ponúknu – respektíve podstrčia. A ešte svoj výber podriaďujeme manipulatívnym signálom zo zahraničia, kto by asi bol a kto nebol vhodný …

Výsledok ? Zo štyroch prezidentov sa ani o jednom nedá povedať, že boli (alebo budú) chápaní ako osobnosti. Zo šiestich premiérov (ak ma pamäť neklame) sa dá povedať, že osobnosťou bol jeden-jediný … a to aj napriek neprijateľnosti jeho správania, hoci v niektorých situáciách dosť pochopiteľnej. Iste, aj dnešný premiér sa nesmierne snaží, aby sa zaradil medzi osobnosti slovenskej histórie, ale pokiaľ bude svoje rozhodnutia o osude krajiny prispôsobovať požiadavkám rôznych zahraničných (často pochybných) spolkov, sotva sa mu to podarí. A nič na tom nezmení ani predpokladaný premiérsky rekord v počte funkčných období.

Prečo ? Pretože naša spoločnosť sa bojí osobností. Sú príliš nezávislé … príliš často hovoria to, čo sa silným a bohatým nepáči … a ťažko sa s nimi manipuluje.

Ako nás, teda voličov, vidia politické strany, ukazuje jedna skúsenosť … vyskúšali sme aj s kamarátmi a známymi osloviť najsilnejšie politické strany (teda tie, ktoré mali šancu na zisk postov v parlamente) prostredníctvom ich webov, a požiadali sme, aby nám definovali konkrétny prínos ich predvolebných programov. Odpovede boli prakticky rovnaké, líšili sa len rozsahom … o konkrétnych cieľoch boli schopné hovoriť až v prípade, ak sa dostanú do vládnej koalície a zistia reálny stav štátu. Prepáčte, napadlo ma vtedy … väčšina z vás sedí v laviciach parlamentu od prevratu, a nepoznáte stav štátu ? Čo tam potom robíte – spíte ?

Alibizmus … neviem, kedy a koho budem potrebovať. A tak nič vopred neplánujem, aby som si neodohnal prípadných partnerov, alebo sa prípadne vymedzím voči subjektu, ktorý je príliš silný – kedysi to bolo HZDS, dnes je to SMER. Nie, nenahovárajte si – za odmietaním spolupráce po voľbách nie sú žiadne morálne zábrany, ale len obavy, že silný partner bude znamenať menší prospech. Našim politikom morálka nehovorí nič, a tí, čo im toto slovo niečo hovorilo – už nie sú v politike. Kto o tom snáď pochybuje, nech sa pozrie, koľko mandátov je v dnešnom parlamente vykonávaných neoprávnene – vo forme tzv.nezávislých poslancov. Už aj odchod z pôvodnej strany by mal byť dostatočným dôvodom na odovzdanie mandátu, ale zotrvávanie v parlamente a presadzovanie téz strany, ktorá neprešla voľbami a vznikla počas funkčného obdobia – to je bezočivosť najhrubšieho zrna.

Koho by som išiel voliť ? V prvom rade subjekt, ktorý predloží plán, konkrétne ciele a ich časový horizont naplnenia. Ďalej subjekt, ktorý konečne zverejní všetky zmluvy s rôznymi “ investormi “ v plnom znení, bez ohľadu na ich údajné, obchodné výhrady. Pretože dostávajú peniaze z môjho vrecka, mám právo vedieť, za akých podmienok im boli priznané a aké záväzky majú voči našej krajiny. Ak sa im to nepáči, treba im zhabať, čo tu nakradli a hnať ich kade-ľahšie.

Ďalej subjekt, ktorý sa zaviaže k postupnej obnove sebestačnosti a bezpečnosti Slovenska … subjekt, ktorý sa zaviaže, že prehodnotí dopady nášho členstva v EÚ a NATO na Slovensko, a následky politiky, ktorú tieto organizácie vedú – pre našu krajinu. Subjekt, ktorý jasne a bez utajovania faktov predloží hodnotenie, akým prínosom sú pre nás eurofondy, a aký je pomer čerpaných prostriedkov vo vzťahu k tým, čo zaplatíme. Subjekt, ktorý predloží analýzu, zobrazujúcu spôsob využitia týchto prostriedkov, a zároveň vyhodnotí, koľko % prostriedkov ostáva pre slovenské spoločnosti a koľko končí na účtoch zahraničných.

Subjekt, ktorý sa zaviaže k zmene volebného zákona tak, aby bolo naplnené znenie ústavných zákonov – a teda mohol každý byť zvolený, bez ohľadu na to, či je alebo nie je členom akéhokoľvek politického spolku, alebo má jeho podporu. Subjekt, ktorý sa zaviaže, že v prípade zotrvania v únii bude konať výhradne v rozmedzí pravidiel, ktoré sme museli prijať pred vstupom, a nebude sa podriaďovať ich ohýbaniu podľa potrieb iných členov únie. Subjekt, ktorý bude požadovať, aby všetci členovia únie bez výnimky plnili pravidlá, a pokiaľ to nebude možné dosiahnuť – vypíše referendum o zotrvaní v únii, a zaviaže sa ku konaniu v súlade s výsledkom referenda.

Proste subjekt, u ktorého bude na prvom mieste Slovensko … potom dlhóóóóóó … nič, a potom možno priania údajných partnerov zo zahraničia …

Kedy teda pôjdem prvý raz voliť ? Hoci som optimista, neveľmi verím, že za môjho života sa dočkám niekoho, komu bude na tejto krajine záležať viac, ako na príkazoch zo zahraničia … ale nádej umiera posledná, nie ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465880x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu