Založ si blog

Vybojujte vládu a budeme (vám) vládnuť

Už roky vidím, že predstava pravicových strán by sa naozaj dala zhrnúť do nadpisu. Čakajú, že im voliči vybojujú miesto pri moci, a oni len moc – prevezmú. A pokladajú za zradu, ak im to nakoniec nevyjde … pokladajú za zradu, že niekto im nepredložil na tácke ich sen.

Je to vlastne hlúposť, ak niekto hovorí o ľavici a pravici, či stranách stredu. V skutočnosti je to len akási vábnička na voličov, ktorá ich má jasnejšie rozdeliť. Pravica je tá zodpovedná, ktorá neplytvá peniazmi, nerozdáva ich a ľavica – to je ten nezodpovedný opak mince. Pravicové strany razia ideu, že každý má zaplatiť dane a starať sa sám o seba … ľavicové strany vlastne na Slovensku nemáme, možno by sa za stranu v zmysle toho slova dala označiť len KSS.

Zaplať dane a staraj sa sám o seba … dosť bludná myšlienka, lebo ak sa mám starať sám o seba, prečo mám platiť dane ? Však, ak sa o mňa nemá zaujímať štát, keď to potrebujem – tak ho vlastne nepotrebujem. Alebo ? Dokonalou ilustráciou pravicového myslenia je správanie politikov v Bruseli – pokladajú za bezočivosť, ak niekto naznačí, že by sa mali zisky prerozdeľovať. Ale na druhej strane pokladajú za samozrejmé, že straty sa prerozdeľujú a teda sú – spoločné. Kto neverí, nech tam beží … viď (nielen) Grécko.

Delenie či návrh na delenie ziskov je zločinom (alebo návrhom na spáchanie zločinu), delenie či návrh na delenie straty je – solidaritou … akurát bez slobody.

Takže, tie politické strany, čo sa označujú za tzv. pravicu, majú podobné uvažovanie aj v prípade riadenia štátu. Dajte nám moc a my budeme vládnuť. Ale keď príde na lámanie chleba, teda urobte niečo aj vy, aby ste si tú moc zaslúžili, vtedy zopnú ruky v typicky obrannom geste a tvária sa – my máme niečo robiť, aby sme sa dostali k moci ? Zbláznili ste sa ? My predsa chceme vládnuť, nie pracovať.

S obľubou o sebe tvrdia, že sú predstaviteľmi intelektuálov a vlastne ani neklamú. Pretože väčšina ich obhajcov na intelektuálnej úrovni posedáva v rôznych teoretických inštitúciach, nadáciách, mimovládnych organizáciách a podobne … proste trpia tulením syndrómom, čiže ručičky od roboty pekne (ďaleko) preč.

Ľudovo povedané, hľadajú odpoveď na otázku, čo by bolo, keby pes – nesral …

Zásadne končia vo voľbách niže víťaza, a zásadne to nechápu – ako je to možné, však sme tak zodpovedne – rozprávali ? Ako je to možné, že to tí ľudia nechápu a nevedia oceniť ? Však sa len snažíme šetriť, utiahnuť opasky, znížiť výdavky … nuž áno, dosť ťažko sa chápe, že všetci si majú utiahnuť opasky, samozrejme okrem tých, čo to vymysleli. Tí si predsa uťahovať opasky nemôžu, však musia zachovať nejaký štandard, nie ?

Komunisti hospodárili nezodpovedne, to musíte chápať. Nuž áno, bolo to naozaj nezodpovedné, preplatiť poslancovi cestovné, stravné, náklady na ubytovanie a ušlú mzdu … a ináč ho nechať, nech naďalej pracuje tam, kde má zmluvu. Pretože pán poslanec, to predsa nie je hocijaký plebs.

Šesťdesiat-sedemdesiat dní v roku … toľko práce stačí. Predstavte si, že by ste si odpracovali tri mesiace v roku a stačilo by to na ročný plat. Skvelá predstava, nie ? Som s voličmi … svieti nápis, rukou naškriabaný na dverách. Opodiaľ poslaneckej kancelárie golfové ihrisko, vysmiaty pán poslanec s palicou v ruke, a vozíkom za chrbtom. Človeče, ešteže som išiel sem, lebo na dverách si mal napísané … ja viem, mávne rukou a nedá mi dohovoriť, ale ľudia musia vidieť, že pracujem aj mimo rokovaní parlamentu. No, naozaj pracuje, to je pravda … ťažko sa potom diviť, aké nezmyselné zákony svojím hlasom podporí, však pri naháňaní kondície nemôže aj študovať, nie ?

Neverte populistom, rozhadzujú vaše peniaze …

Hej, rozhadzujú … niečo aj medzi ľudí. Naopak, zodpovedná pravica uťahuje ľuďom opasky, sebe valorizuje platy v záujme zachovania životnej úrovne a podporuje (z vrecka voliča) ľudí, ktorí často nenájdu našu krajinu ani na mape. Viete, prinášajú pracovné miesta, šepoce sa najprv potichu a potom nahlas. U nás vari nie je práca ? Však máme rozbité cesty, potraviny musíme dovážať, dovážame textil, obuv, a kadečo iného, máme opustené polia a u nás nie je práca ? No, naozaj nie je …

Ad absurdum, kamarát na ministerstve … nemám čas, pripravujeme výberové konanie na poradcu. Akého poradcu ? No v právnych veciach … robíš si zo mňa prču ? Však máte plné poschodia právnikov v budove ministerstva a vy hľadáte právneho poradcu ? No vieš … máme plné poschodia ľudí s právnickym vzdelaním. Aha … chápem. Takže v budove máme trafiky pre našich priateľov, známych, synov, dcéry či manželky … a ich prácu vykonáva externá firma, pretože oni majú síce známosti, nie však schopnosti. Výsledok ? Zmluva medzi štátom a XYZ, miesto plnenia na Slovensku, spadajúca pod právnu jurisdikciu niekde za oceánom … geniálne, nie ? Ako a pre koho …

Áno, dnes už tieto nešváry praktizuje každý, bez ohľadu na orientáciu … ale, kto s nimi začal ? A prečo ich tá zodpovedná pravica nezastavila ?

Oligarchovia ? Nesmieme pripustiť vládu strán, za ktorými stoja oligarchovia. Som za, môžeme hneď vypísať referendum o vystúpení z únie, pretože práve tam stojí v pozadí najviac oligarchov a nadnárodných spoločností. Mlčanie, zdesené pohľady a otázka – zbláznil si sa ? To je predsa niečo iné. Ako iné ? Však je to presne to isté, nie ? Nie, nie je. Nie je, lebo my sme príliš malá krajina … bla bla bla … to už naozaj nemusím počúvať. Oligarchovia vadia, ale len tam, kde sa to hodí.

Nečudo, že neskôr nasleduje po neúspechu vo voľbách – útek. Útek, lebo plán nevyšiel, tak čo tam po ľuďoch. Možno nabudúce … možno to niekto vybojuje a oni sa konečne dostanú – k moci. Len to musí niekto vybojovať. Národ si musí uvedomiť, že ich vládu si treba zaslúžiť, že to mu len tak nepadne do náruče …

Čo mu nepadne do náruče ? Vláda ľudí, ktorí ani nepoznajú základný dokument štátu – Ústavu SR ? Vláda ľudí, ktorí hovoria o morálke, a zakaždým vyskočia z vlaku, ak už nie je garantom ich postavenia ? Vláda ľudí, ktorí robia hrubé čiary za partnermi, ak sú ochotní s nimi spolupracovať, ale ináč sú pre nich zradcami a zlodejmi ? Vláda ľudí, ktorí sú oklamaní, lebo vyhral niekto iný ? Vláda ľudí, ktorí chcú vládnuť národu, ale nie sú ochotní postaviť jeho záujmy nad svoje vlastné ?

Niet potom divu, že populisti vyhrávajú voľby, a zostavujú vlády, hoci národu hodia len odrobinky … niet divu, lebo tí druhí nehodia ani tie odrobinky. A niečo je predsa lepšie, než nič. Alebo ?

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466478x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu