Založ si blog

Súdruhovia – klamstvo a propaganda v mene vagabundov – vám nejdú . ..

Prečítal som si blog, kde bola uverejnená aj fotografia, údajne dokazujúca amatérizmus ruskej tajnej služby, či pochybné praktiky súčasnej vládnej moci v Kremli. Lenže, autor akosi zabudol, že na fotografii, ktorou chcel podložiť svoje “ bombastické odhalenia „, sa toho dá nájsť oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

V ľavom hornom rohu predmetnej fotografie vytŕča adresa zdroja : www.interfax.ru/russia/523000 . Keď si uvedenú adresu otvoríte, nájdete tam predmetnú fotografiu, použitú k článku, o ktorý sa chcel opierať autor iného blogu. Nájdete tam však aj niečo iné – dôkaz, že akosi (nechtiac-či úmyselne) oholil fotografiu o jej časť, na ktorej sa nachádza komentár – a tým komentárom je poznámka o zdroji, z ktorého fotografia pochádza.

Panthermedia/vostock-photo

Nič iné tam nenájdete, čo poukazuje jasne na to, že fotografia je použitá ako ilustračná. Čo je ináč bežnou praxou médií na celom svete, že vytiahnu fotografie z rôznych fotobánk a používajú ich na doplnenie svojho obsahu. Rovnako je bežnou praktikou, že fotografie upravia, napríklad vystrihnú z nich časti, zobrazujúce osoby, aby nezasiahli do ich práv.

Aj autor blogu

Nero zapálil Rím, Hitler Reichstag. Putin pred voĺbami vymýšľa ukrajinských teroristov

nachádzajúceho sa na blogovisku Pravdy, niečo vystrihol. Ako som už spomenul, chýba tam práve tá časť fotografie, pod ktorou sa nachádza označenie zdroja, odkiaľ pochádza. Z toho vyplýva, že redaktor Interfaxu nemal za cieľ podložiť fotografiou obsah príspevku, teda použiť ju ako dôkaz svojich tvrdení, ale ho len ilustroval. Nič viac – nič menej.

V obsahu článku, kde bola predmetná fotografia zverejnená, nenájdete zmienku o tom, že by súvisela so zadržaním diverznej skupiny – či už údajnej, alebo skutočnej. Obvykle – ak fotografie pochádzajú z miesta činu – tak sa aj v našich zemepisných šírkach zvykne pri niektorej časti uviesť v texte – viď foto. V danom texte som akosi nič podobného nenašiel, možno neviem poriadne čítať v ruštine, alebo to tam naozaj nie je.

Pokiaľ bezpečnostné zložky poskytujú nejaké fotomateriály (alebo videá), tiež sa za to nehanbia a otvorene uvedú, že sú ich zdrojom. Nič podobné pri zmieňovanej fotografii, ale ani v článku, ktorý ilustruje – nenájdete.

Druhú fotografiu, ktorá sa v predmetnom blogu nachádza vedľa časti pôvodnej, nie je potrebné komentovať. Je nepochybné, že predmetná fotografia sa nachádza vo viacerých fotobankách, čo nie je ničím neobvyklým. Podstatné je, akým spôsobom bola zverejnená na webe Interfaxu, a tam sa jasne uvádza zdroj, odkiaľ pochádza. A nikto tam netvrdí, že pochádza z miesta “ činu “ …

Smutné … áno, je veľmi smutné, že v čase, keď na Ukrajine zúri občianska vojna, ktorá už priniesla tisíce obetí, skúša niekto manipulovať s verejnou mienkou týmto spôsobom. Rovnako sa nedá poprieť, že na Kryme je pokoj len zásluhou toho, že v súčasnej dobe patrí pod Rusko. Pokiaľ niekto tvrdí, že Krym je stále ukrajinský, rovnako by mal dodať – Kosovo je srbské. Pokiaľ niekto tvrdí, že Krym je anektovaný Ruskom, rovnako by mal dodať – Kosovo bolo anektované Spojenými štátmi.

Nikto (a teda ani ja) nepochybuje o tom, čo je príčinou občianskej vojny na Ukrajine. Priznala to svojho času V.Nuland, a opakovane sa to objavilo aj vo svetových médiách – veľmoci si z Ukrajiny urobili ihrisko na vybavenie svojich účtov. Ktosi svojho času investoval milióny dolárov či eur do zvrhnutia V.Janukovyča a pochybnej voľby P.Porošenka (pretože všetci vedia o tom, koľko hlasov chýbalo k jeho legitímnemu získaniu funkcie), a nikto nemyslel na to – čo bude, ak sa veci vymknú spod kontroly. A stalo sa – nie odlišne od Iraku či Líbye – veci sa naozaj vymkli spod kontroly. Jediným šťastím, ktoré má zatiaľ starý kontinent, že sa vyhol záplave utečencov z Ukrajiny … otázne je, dokedy bude mať také šťastie.

Otázkou však je, čomu prospeje primitívna propaganda, založená na nenávisti k Rusku, na manipulovaní s faktami. Ak už niekto chce silou-mocou podporiť svoje názory pripomínaním sovietskej okupácie z augusta 1968, mal by priznať aj niečo iné, čo je podložené aj spomienkami účastníkov – najviac žiadali potlačenie “ kontrarevolúcie “ zástupcovia NDR a Poľska. Naopak, Rumunsko (a aj Juhoslávia) boli proti. A rovnako je podložené, že ani samotný Brežnev nebol dlho presvedčený o tom, či je invázia do Československa správnym krokom. Uvedomoval si, že sa ZSSR môže veľmi ľahko dostať (a nakoniec aj dostalo) do pozície Nemecka pred a počas druhej svetovej vojny.

A ak sa už bavíme o rôznych manipuláciách či propagande, prečo sa rovnaká pozornosť nevenuje aj odhaleným plánom na využitie Krymu zo strany NATO či Washingtonu ? Alebo to sa už nehodí ? Pretože jedinou podstatou záujmu Bieleho domu o Krym a pokrikovania, že bol Ruskom anektovaný, je skutočnosť

Biely dom plánoval s Krymom niečo podobné, ako s Kosovom … len oveľa nebezpečnejšie. Rusko by sa svojej základne nevzdalo (podobne ako USA sa nechcú vzdať Guantanáma) … a hrozil by konflikt nepredstaviteľných rozmerov.

Kam vlastne smerujeme … asi to radšej nechcem vedieť, pretože k slobode či dokonca klamstvu v zlatom háve “ demokracii “ – to určite nie. Ale nedá mi nepovedať –

Súdruhovia – klamstvo a propaganda proti Rusku a v mene USA – vám nejdú. Príliš vám trčí z podolka minulosť a skutočná podstata nenávisti, s ktorou útočíte na všetko, čo by mohlo byť – či je ruské. A akosi priľahko zabúdate, koľko (nielen) slovenských životov stála opakovaná zrada spojencov, dnes sa hrajúcich na vojačikov v blízkosti našich hraníc. Akosi priľahko zabúdate, kde by sme skončili, ak by sa naplnila britská politika nezasahovania a plány A.Hitlera.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465926x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu