Založ si blog

A kedy odstúpite vy, pán Beblavý ?

Nie, blog o ministrovi vnútra nebude. Pokiaľ konštatujú príslušné orgány, že konal v rozpore so zákonom, nie je čo riešiť a sám by mal vyvodiť z kontrolnej správy zodpovednosť. Ale máme tu aj niečo iné …

Máme tu dlhé roky špeciálnu skupinu poslancov, ktorá o sebe pravidelne vyhlasuje, že je – nezávislá. Nezávislý mandát poslanca u nás akosi neexistuje, pretože reálne sa dá do parlamentu dostať len na chrbte, teda kandidátke politickej strany. Z toho vyplýva, že poslanec je zároveň reprezentantom politickej strany, ktorá ho na kandidátku umiestnila, a volič predpokladá, že bude presadzovať jej program – a preto mu aj dáva svoj hlas.

Po známej bitke o vládnu koalíciu, ktorá skončila vznikom súčasnej vlády, zo strany SIEŤ vystúpili viacerí poslanci, ktorí neboli ochotní podieľať sa na koalícii so stranou R.Fica SMER-SD. Ich postoj je akceptovateľný, napokon ani pred voľbami nemali záujem o podobnú spoluprácu, ale … ak teda neboli ochotní pokračovať v práci pod značkou SIETE, mali z toho vyvodiť dôsledky aj voči svojmu mandátu – a vzdať sa ho, nakoľko do parlamentu nekandidovali v pozícii nezávislých kandidátov. A volič ich volil ako členov SIETE. Nie, až tak ďaleko vo svojej pozícii morálnych a poctivých vzorov neboli ochotní zájsť, tým skôr, že poslanecký žold je predsa len príliš veľkým lákadlom.

Ak sa teda bavíme o tom, kto a koho oklamal, podľa môjho názoru je klamárom každý poslanec, ktorý zostane v parlamente aj napriek tomu, že nie je členom subjektu, ktorý ho do parlamentných lavíc nominoval. Nehovoriac o tom, že nenesie zodpovednosť za plnenie žiadneho programu a vlastne sa nikomu nezodpovedá.

A nespomínajúc ešte jeden slovenský unikát – poslanca parlamentu, ktorý je zároveň aj poslancom či vedúcim funkcionárom vo vyššom územnom celku. Aj tento jav pokladám za podraz na voličov v snahe o naplnenie sebeckých záujmov danej osoby. Ak vezmeme za pravidlo bežný pracovný čas, povedzme osem hodín denne, z postavenia poslanca a funkcionára na viacerých postoch súčasne vyplýva, že by mal činnosťou v prospech občana tráviť minimálne 16 hodín denne. Je to reálne ? Určite nie. Tým skôr, ak je vzdialenosť medzi miestami výkonu funkcie aj niekoľko stoviek kilometrov. Ako sa to dá stihnúť a plnohodnotne v záujme občana vykonávať ? Nie, nedá.

Proti tomuto javu, ktorý je jednoznačne proti záujmom voliča, už poslanec Beblavý nejako neprotestuje. Nemôžem to nazvať inak, než pokrytectvo alebo farizejstvo. Nezabúdajúc ani na fakt, že vo voľbách 2012 sa M.Beblavý dostal do parlamentu na kandidátke SDKÚ-DS, ktorú o rok neskôr opustil (hovorí sa tomu včasný útek z potápajúcej sa lode), aby v roku 2014 vstúpil do novovzniknutej strany SIEŤ a napriek tomu, že táto strana neprešla voľbami, zotrval až do konca volebného obdobia v parlamente – ale určite nebol nezávislým poslancom. Pretože skutočne nezávislým poslancom môže byť len poslanec bez straníckej príslušnosti.

A ajhľa, v roku 2016 sa opakoval scenár so skokom z potápajúcej sa lode, tentoraz SIETE a o rok neskôr opäť prebleskujú správy o založení nového subjektu za účasti poslanca Beblavého.

A tak moja otázka znie – dokedy ešte budeme tolerovať, že si z nás a za naše peniaze robia “ srandu “ politickí parašutisti ? A moja otázka platí na všetky politické strany bez výnimky, pretože spomínaný jav nie je len o zaujímavých politických praktikách poslanca Beblavého. A dokedy budeme tolerovať, že nám podobní ľudia chcú kázať o morálke v prípade prešľapov ich politických konkurentov ?

Nepochybne sa M.Beblavý zapísal do histórie samostatného Slovenska. Minimálne tým, že sa vo veku 25 rokov stal štátnym tajomníkom na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. Spomínané ministerstvo má na obsadzovanie postu štátneho tajomníka mimoriadne zaujímavé kritériá. Pretože pravidelne sa stáva, že sa do tejto pozície dostávajú ľudia, ktorí nespĺňajú kvalifikačné predpoklady ani na post referenta niektorého Okresného úradu. Buď sú bez akejkoľvek praxe v odbore, ale dokonca nemajú ani primerané vzdelanie. Ťažko sa potom diviť, ako u nás vyzerá vývoj práve v tejto oblasti.

V každom prípade, ak poslanec Beblavý pokladá odstúpenie ministra Kaliňáka za nevyhnutné, podobne to vidím aj ja v jeho prípade. Ak chce používať rovnaký meter na prešľapy, mal by bez meškania odovzdať poslanecký mandát, pretože nikoho nezastupuje a nikomu sa nezodpovedá. A mal by zaujať rovnaký postoj aj v prípade svojich kolegov … sediacich na viacerých kreslách, hoci ich deň má tiež len dvadsaťštyri hodín … 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466111x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu