Založ si blog

Klubové dinosaury dnešnej doby

Dá sa súhlasiť s názorom, že súčasná politika predstaviteľov Maďarska a Poľska je zvláštna a často pre mnohých aj nepochopiteľná. Možno to vyplýva z neznalosti minulosti oboch štátov, či skôr národov. Alebo strachu, že sa aj iným otvoria oči a konečne pochopia, že nemusí byť nevyhnutne priateľom ten, kto sa usmieva a podáva ruku …

Dnes sa už nedá pochybovať o tom, že európska politika je plne v područí záujmov Washingtonu, a mnohí sa už neskryte chystajú na budúci konflikt s Ruskom, ktorý určite nebude založený na ekonomickom vydieraní, ako je tomu dnes. Ak niekto hovorí o ruskom rinčaní zbraňami, neželanou realitou je, že najviac rinčí zbraňami a provokuje NATO. A predstavitelia Maďarska a Poľska si až príliš jasne spomínajú, ako skončila väčšina konfliktov s Moskvou, a kto vždy doplatil na imperiálnu politiku veľmocí – či už sa jednalo o plány Londýna, Paríža, Berlína alebo kohokoľvek iného.

Sotva môže niekto pochybovať, že Poliaci priam bytostne túžia po odplate za príkoria z minulosti, ktorých sa im najmä zo strany Ruska dostalo plnými prehrštiami. No uvedomujú si aj reálny potenciál, ktorým disponuje Moskva a pomaly začínajú chápať, kam môže viesť konfrontačná politika Bruselu či Washingtonu, založená na prispôsobovaní pravidiel podľa aktuálnej potreby. Začínajú chápať, že by sa neskôr mohli ocitnúť v pozícii bývalej ČSR, ktorú Paríž a Londýn bez škrupulí predali Hitlerovi … hoci sa nedá zabudnúť, že sa vtedy chcela priživiť aj Varšava. V každom prípade začínajú poľské politické špičky chápať, že pre Brusel, Londýn, Paríž či Washington môžu byť vítanými pomocníkmi, ale sotva rovnocennými partnermi.

Maďarsko, či skôr V.Orbán sa dostalo k podobnému záveru oveľa skôr. Po krachu sna o Veľkom Maďarsku, čiže rozpade nádejí na územné zisky (či už v súvislosti so Slovenskom alebo Rumunskom) zistila Budapešť, že jedinou úlohou vo veľmocenskej hre je – mlčať, poslúchať a slúžiť. A to rozhodne nevonia mentalite národa, žijúceho v našom susedstve.

Nehovoriac o tom, že v maďarskej politike vládne pragmatizmus, teda spolupráca s tým, kto môže najviac ponúknuť. A Brusel môže ponúknuť málo, alebo skoro vôbec nič – presnejšie, ponúka len účasť na riešení problémov, ktoré spôsobili veľmoci a solidárne majú riešiť tí, čo s nimi nemajú nič spoločné. Očakávať od Budapešti, že bude platiť cudzie dlhy a mlčať – to je presne to isté, ako sa snažiť odučiť koňa žrať, alebo sa pokúšať urobiť z tigra – vegetariána. Budapešť si príliš uvedomuje, že najviac prospechu jej dnes prinesie ústretová politika voči Kremľu, a podľa toho sa aj správa. Navyše vystupovanie hlavného bruselského „slona v porceláne“ M.Schultza len potvrdzuje Budapešti správnosť jej politiky. Iste, zahraničné médiá sú pravidelne „zaplavené“ informáciami o „mohutných“ protestoch proti vláde V.Orbána, ale realitou ostáva, že účasť na demonštráciách sa obvykle pohybuje na hranici desať-dvadsaťtisíc ľudí, čo sa rozhodne nedá označiť za – hnutie národného odporu – ako by niektorí radi napísali, alebo tvrdili.

Ale späť k politickým klubom súčasnosti. Klub V4 je rovnakým dinosaurom, akým je dnes aj EÚ. Spoločný záujem sa sleduje len ojedinele, ba dalo by sa povedať, že v ani jednom klube nejde o naplnenie spoločných záujmov, ale skôr o všetko možné i nemožné v prospech malých záujmových skupín. Preto ani jeden z klubov nefunguje podľa pôvodnej myšlienky, a už vôbec nie v prospech národov členských krajín. Iste, rôzne politické kreatúry a ich poskokovia tvrdia, že bez únie nie je možné prežiť – asi nebude náhoda, že niektorí z nich patrili kedysi medzi nomenklatúrne kádre a vykrikovali úplne rovnaké slová, len s mierne pozmeneným obsahom – súvisiace s bývalým ZSSR, a druhá skupina fanatických stúpencov spolkov bez pravidiel sa často grupuje spomedzi ľudí, ktorí sú priam bytostne odkázaní na plnenie úloh v háve – poslíčka. Ak by nemohli slúžiť, asi by najskôr žobrali niekde pri rohu svätostánku, pretože ich intelektuálna výbava priamo vylučuje obživu poctivou prácou.

Niet divu, že súčasná politika Budapešti a Varšavy nevonia podobným pobehajom, však im musí behať po chrbte mráz pri predstave obživy vlastnými silami.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465525x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu