Založ si blog

Hej, ty . .. AntiSlovák . ..

Často po mne rôzne a hanlivo pokrikovali, a to len preto, že som otvorene nesúhlasil s rozdelením Československa a nazýval ho zločinom – zločinom, ktorým vlastne začala svojvôľa politikov na Slovensku.

Neraz išlo pritom len o nedorozumenie, pretože proti prípadnej samostatnosti som nemal žiadne výhrady, mal som len výhrady voči spôsobu, akým sa mala deliť a neskôr aj delila federácia. Bol som presvedčený a dodnes sa to ani nezmenilo, že o tak vážnom kroku, akým je delenie štátu, majú rozhodnúť občania (čo im napokon zaručovala aj vtedajšia Ústava), a nie skupinka ľudí v parlamente. Ale dejiny chodia svojou cestou a politické špičky často ignorujú aj dejiny … o občanoch nehovoriac.

Niekedy na začiatku leta 1992 sa možno (na chvíľu) prebudil aj V.Havel a pochopil, čo sa vlastne pod „jeho“ strechou udialo. Hádky o nezmysloch vyvrcholili a výsledkom boli dva (v európskom rozmere) bezvýznamné štáty. Môžeme sa utešovať, že kde-tu nás občas niekto potľapká po pleciach, ale tieto pochvaly sú skôr účelové, a sotva niekedy úprimné. Skôr by sa dalo povedať, že politické elity západnej Európy sa vtedy radovali, že nebudú mať v susedstve konkurenta, ktorého ekonomický a politický vplyv sa nedal prehliadnuť ani v časoch železnej opony alebo studenej vojny – nazvite si to, ako len chcete.

Nie je dôvod skúmať, čo by bolo … keby

Ale som presvedčený, že obyvatelia Československa by sa rozhodne nevzdali tak ľahko vlastnej nezávislosti, a určite by sa neboli s takou naivitou podriadili legislatíve bezfarebného spolku, akým je EÚ. A aj napriek aktívnej podpore zásahu proti Iraku vo veci (bábkového) Kuvajtu by sa sotva prepožičali pre niečo tak hanebné, ako bol útok na Juhosláviu, či vznik drogového kráľovstva na európskom kontinente – Kosova. Predsa len fungoval istý pud sebazáchovy, spomienky na to, kam viedli podobné aktivity v prípade bývalej ČSR a istý nadhľad nad tým, čo žiadali veľmoci.

Čo si však mohlo dovoliť Československo, nemôže si dovoliť Česko či Slovensko. Česi sa zásluhou V.Klausa zatiaľ ubránili prijatiu eura a následkom, ktoré sú so spoločnou menou spojené – Slováci sa utešujú prázdnym sľubom pobytu v jadre únie, čo má asi taký význam na zlepšenie ich životnej úrovne, ako vytiahnutie dáždnika v hurikáne. Politické elity oboch štátov sú servilné voči požiadavkám z Bruselu, a ak sa aj náhodou vzoprú, je to skôr komédia pre voličov, aby sa udržal dojem (dávno stratenej) nezávislosti. Tento fakt dokonale ilustruje modrý kus látky, zavesený na rovnakej úrovni – ako štátna vlajka.

Bolo rozdelenie krokom vpred ?

Neviem, ale rozmlátiť spoločnú domácnosť len preto, že sa jej obyvatelia nevedia dohodnúť, na ktorej strane majú mať topánky – sa mi zdá akési divné, ak nie trápne. Tým skôr, že spor nebol ani tak medzi obyvateľmi, ako skôr medzi nádejnými stravníkmi, bijúcimi sa o miesto pri válove. Možno by stačilo vymeniť stravníkov a vývoj by sa uberal iným smerom.

Niekto povie – neplač, máme samostatné Slovensko, buďme za to vďační. Slovensko máme, samostatní už dávno nie sme, a v rozpore s tým, čím sa samostatnosť obhajuje – ani o sebe nerozhodujeme. Nemáme prakticky nič, čo identifikuje nezávislý štát – však nemáme vlastnú menu ani menovú politiku, nemáme nezávislý právny systém … nemáme dokonca ani politikov, ktorí by svoj pôvod a záujem národa vedeli postaviť nad záujmy rôznych pochybných spolkov, a nebáli by sa ich obhajovať …

Samostatné a nezávislé Slovensko by bolo naozaj naplnením sna našich predkov, lenže dnešné Slovensko tieto znaky nenapĺňa … nie je nad čím sa radovať, skôr sa treba zamyslieť nad významom slov samostatnosť a nezávislosť …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465752x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu