Založ si blog

Poslanecký mandát ako oprávnenie na všetko . . . ?

Vlastniť akékoľvek médium na Slovensku, dnes by som bol asi na uzatvorenom oddelení nejakej psychiatrie. Naozaj neviem, podľa akých kritérií sa vyberajú adepti na žurnalistiku, a už vôbec netuším, aké kritériá používajú zamestnávatelia. No mám vážne obavy, že jediným kritériom je – pružná chrbtica, prípadne odkladateľná. Iste, v politike je podobná požiadavka úplne bežná, ale v žurnalistike ???

Ak poslanec nechápe podstatu poslaneckého mandátu, nemal by mať miesto v parlamente. Ak ju nechápe novinár, nemal by mať žiadnu možnosť akokoľvek ovplyvňovať verejnú mienku, pretože podobné nedostatky charakterizujú jediné – nedostatok vzdelania.

Bývalý obchodný partner prevádzkuje dopravné služby, pri ktorých o.i. prepravuje pacientov do zdravotníckych zariadení, a späť domov. Keď žiadal o povolenie na prenosné výstražné svetelné zariadenie, spojené so zvukovým výstražným zariadením, bola mu žiadosť zamietnutá, pretože neprevádzkuje rýchlu záchrannú službu, ale len dopravnú – a jeho argument, že by v prípade zhoršenia zdravotného stavu prepravovaného pacienta bolo uvedené zariadenie prínosom – nebol akceptovaný. Na druhej strane nie je ničím výnimočným, ak zbadáte maják na streche auta poslanca NR SR. Čo vyznieva dosť absurdne, ak by totiž bolo nevyhnutné okamžité zasadnutie parlamentu, existuje nepreberné množstvo možností, ako ho realizovať v priebehu desiatok minút, prípadne pár hodín – môžeme začať možnosťou konferencie prostredníctvom internetu, a skončiť využitím služieb policajného zboru, ktorý by nepochybne zvládol prepravu poslancov na profesionálnejšej úrovni, ako samotní zákonodarcovia. A hlavne bezpečnejšie vo vzťahu k ostatným účastníkom cestnej premávky.

Absurdných situácií na Slovensku ? Mnoho a zažívame ich denne. Napríklad elektronická komunikácia s úradmi – na jednej strane je nariadená, a na strane druhej musíte príslušnú dokumentáciu priniesť na daný úrad – osobne. Kto tento systém schválil, bol naozaj „kvalifikovaný“.

Článok 78 ods.2 Ústavy SR hovorí

Za výroky pri výkone funkcie poslanca prednesené v Národnej rade Slovenskej
republiky alebo v jej orgáne nemožno poslanca trestne stíhať, a to ani po zániku jeho
mandátu. Poslanec podlieha disciplinárnej právomoci Národnej rady Slovenskej republiky

Skúsme sa teda zamyslieť, akým spôsobom súvisí s výkonom funkcie poslanca výrok, že nejaký sudca je členom justičnej mafie …. venujme sa najmä poslednému slovu mafia. Uvedený termín symbolizuje v dnešnej spoločnosti zoskupenie, ktoré dosahuje svoje ciele akýmkoľvek spôsobom, vrátane protizákonných postupov. Zjednodušenie – jedná sa o zoskupenie zločineckého typu.

Článok 75 ods.1 Ústavy SR hovorí

Na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, na ktorej sa poslanec zúčastňuje
po prvý raz, skladá sľub, ktorý znie:
„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti
budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak,
aby sa uvádzali do života.“

Posledná veta je zámerne zvýraznená. Súčasťou právnych noriem SR je aj právo na ochranu osobnosti, ktoré je definované nasledovne

Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy

Poslanec s právnym vzdelaním by mal vedieť, ako má postupovať, ak získa hodnoverné informácie, že iná osoba je členom zoskupenia zločineckého typu. V danej situácii je jeho povinnosťou informovať o tejto skutočnosti príslušné orgány – či už políciu, alebo prokuratúru. Informovanie poslaneckého zboru na jeho zasadnutí sa dá pochopiť vtedy, ak sa jedná o jedného z jeho členov. Sotva sa však dá pochopiť v situácii, kde dotknutá osoba nie je členom poslaneckého zboru, výrok na jej adresu je prednesený v jej neprítomnosti a nemá sa ani možnosť vyjadriť k pravdivosti výroku, vzťahujúceho sa k svojej osobe. Vtedy ostáva dotknutej osobe jediné – podanie návrhu na súd, aby vo veci rozhodol a vykonal nápravu.

Prečo sa stalo pravidlom, že na pôde NR SR pravidelne zaznievajú výroky, ktoré majú známky neoprávneného zasahovania do práva na ochranu osobnosti ?

Nie je ťažké nájsť odpoveď – výroky, ktoré by v inej situácii a na inom mieste mohli byť aj predmetom trestného stíhania s hrozbou uväznenia v prípade dokázania viny, sú v prípade prednesenia na pôde NR SR prakticky – nepotrestateľné. Autorovi výrokov obvykle hrozí len disciplinárne konanie, nad čím mnohí mávnu rukou. Hlavnou príčinou súčasného stavu je nesprávne nastavený zákon, ktorý je príliš benevolentný a umožňuje poslancovi, aby povedal čokoľvek na adresu kohokoľvek. Ak pozorne sledujete činnosť poslancov, u mnohých zistíte, že ich výkon poslaneckého mandátu sa prakticky využíva len na verbálne útoky proti oponentov, prezentovanie rôznych obvinení a podobne.

Ak hovoríme o zaujímavých výrokoch slovenských súdov, celkom ma zaujalo aj stanovisko súdu vo veci sporu medzi expremiérom Ficom a poslancom Matovičom, vo veci údajného kapitálu expremiéra v Belize. V denníku SME sa objavil výrok – polícia nedokázala, že Ficov účet na Belize neexistuje … a tento výrok vyvoláva dojem, že sa vraciame do čias, keď sa dokazovala nevina. Naozaj ? Súd zastavil konanie, pretože podľa stanoviska sudcu nebolo správne, čo Matovič o expremiérovi tvrdil, ale nie je to trestné. Dve súdne konania, dva rôzne výroky – v jednom prípade pokuta dvestotisíc eur, v druhom zastavenie trestného konania. Je paradoxom, že obidva výroky súdov sú síce v rozpore, ale môžu byť správne. Prečo ? V prvom prípade sa jednalo o občianskoprávne konanie, v druhom o trestné konanie. Ak by podal expremiér občiansku žalobu na ochranu osobnosti, možno by uspel rovnako, ako sudkyňa, dotknutá výrokom poslanca Baránika. Riešil to však v trestnom konaní, ktoré sa riadi inými pravidlami a neuspel.

Môžeme si však položiť inú otázku, ktorá nesúvisí priamo s justíciou, či spomenutými prípadmi, ale je spoločensky rovnako dôležitá – prečo si médium ako denník SME, ktoré sa štylizuje do polohy mienkotvorného média, necháva v redakcii pracovníka, ktorý dokáže napísať absurdnosť – polícia nedokázala, že Ficov účet na Belize neexistuje – a dokonca je niečo podobné umiestnené na titulke ? Však úlohou polície nebolo potvrdenie alebo vyvrátenie existencie účtu R.Fica na Belize, ale prešetrenie podstaty výroku poslanca Matoviča na adresu expremiéra. Navyše, polícia ani nemusela vyšetrovať existenciu účtu, keďže stanovisko z Belize bolo jasné.

Poslanecký mandát na Slovensku je dnes zásluhou nejasných, a často vzájomne si odporujúcich právnych úprav, všetkým možným, len nie tým, čím naozaj byť má. Dnes sa skôr javí ako moderná forma šľachtického glejtu, ktorého držiteľ môže prakticky všetko a nezodpovedá za nič. A možno by stálo za zamyslenie, prečo podpisuje napríklad upratovačka hmotnú zodpovednosť, keď poslanci, rozhodujúci o miliardách (eur) a miliónoch (osudov) … ju nemajú.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465993x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu