Založ si blog

Pokrok v modernom varení

Práca občas prinúti k stravovaniu v reštaurácii, v horšom prípade nejakom bufete. Priznám sa, niekedy sú to zážitky na celý život, hlavne vtedy, ak v staničnom bufete varia ako v luxusnej reštaurácii, a naopak v luxusnej reštaurácii podávajú jedlá ako v staničnom bufete.

A tak delím služobné cesty na tri kategórie – bežné, kde sa stravujem obvykle u klienta, radostné – kde navštívim miesto, ktoré nikdy nesklame a nakoniec redukčné – tu si musím zobrať niečo z domu, alebo sa najesť aj po návrate, lebo obsah taniera by v danej lokalite nenasýtil ani trojdňovú myš, ale cena by dala do smútku aj Rockefellera. A kvalitu tej poslednej kategórie ani radšej nespomínam, pretože jej jediným dôkazom je často len označenie kategórie zariadenia. Vlastne, niekedy premýšľam,na čom fičal človek, ktorý ju zaraďoval do kategórie – viem však s istotou, že kulinárske zázraky zariadenia určite nejedol. Neprežil by tento „zážitok“.

Ak idem na Horehronie, vždy sa zastavím na železničnej stanici v Brezne. Staničná reštaurácia vôbec nepôsobí dojmom, ktorý z podobných zariadení poznám. Vstupnou časťou je malý bufet, z ktorého môžete vojsť do útulnej jedálne. Pekne a čisto zariadenej, a čo je hlavné, s celkom slušnou ponukou jedál za prijateľnú cenu. Keď k tomu pridám aj netradičné a chutné porcie, ani neuvažujem, že by som išiel niekde inde.

Presne naopak sa cítim počas ciest do Tatier, alebo Slovenského raja. Tam mám veľmi často dojem, že návštevník je nepriateľ, ktorý otravuje ako moskyt. Teda, v Tatrách sú vítaní len tí návštevníci, ktorých je možné poriadne odrať. Kvalita jedál je často mizerná, porcie zodpovedajú požiadavkam dieťaťa do troch rokov, personál sa tvári ako diváci na iránskej verejnej poprave. Ceny sú skôr himalájske, tak vysoko sa rúbe. Mimochodom, ak má niekto v ponuke jedál buchty na pare, a momentálne staviate dom, alebo niečo rekonštruujete, doporučujem vyskúšať. Jesť sa to nedá, pretože odkedy Slovač objavila mikrovlnné rúry, mnohí hostitelia v nich „varia“. Napríklad vodu na kávu (nedivte sa, že sa z nej pose…te), párky, klobásy, a ešte iné „jedlá“. Kulinárskym zážitkom sú spomínané buchty na pare, škoda, že k nim nedávajú aj zbíjačku. Niekto prišiel s geniálnym nápadom, ako buchty pripraviť. Polotovar sa vloží do misky s vodou, a všetko do mikrovlnky na desať minút. Len akosi nesedí cieľová skupina stravníkov, lebo na tomto zázraku by si vylámal zuby aj žralok. Zázrak za 4,30 €. Prasknuté ohriate párky za 2,60 €, hemendex z dvoch minivajec a jedného klieska šunky 2,90 € … a tak by sme mohli pokračovať. Jednoducho – Tatranci peniaze nechcú, alebo skôr nechcú hostí, ktorí by za svoje peniaze niečo chceli. Ktovie …

Mimochodom – bežná porcia bryndzových halušiek má 330 gr. a obvykle sa cenovo pohybuje od 2,60 € do nejakých 4,30 €. Tatranské halušky, teda noky k bravčovému gulášu, len namiesto guláša dostanete mliečnú kašu so závanom smradu zvetranej bryndze, majú obvykle 250 gr. a cena sa bez problémov prenesie cez 5 €. Chuť ? Skôr by mali zaplatiť hosťovi, že to svinstvo skonzumuje.

Zaujímavé je, že stačí zbehnúť do Popradu, a ste v inom svete. V Slovenskej reštaurácii dostanete chutné halušky, bežnú porciu a je aj milý personál. Na námestí nájdete zaujímavé čínske bistro, kde sa tanier skoro prehýba pod množstvom jedla, a napriek tomu je cena prijateľná a jedlo chutné. Často mi vŕta hlavou, čo sa ľuďom stane, že sa výstupom do Tatier tak zmenia. Nedostatok kyslíka ? Ktovie.

Na záver jedna rada – ak musíte pod Tatrami zostať na dlhšie, odvezte sa o dvadsať kilometrov ďalej na Spiš, a ubytujte sa radšej tam – milí ľudia, prijateľné ceny ubytovania a hlavne – na rozdiel od Tatier ste hosťom a vítaným.

Boj o morálku končí voľbami

08.07.2020

Fraška s odvolávaním predsedu parlamentu netrvala dlho.Predsa len vízia straty moci bola silnejšia,než akékoľvek vzletné slová,lietajúce v období rokov 2016-2020. Opäť sa potvrdilo,že každý politik má zásady len dovtedy,kým majú moc v rukách iní.Keď sa k moci dostane,zásady odloží do kúta a tvári sa,akoby nikdy a nič predtým nepovedal.Čo k tomu dodať ? Keby mohli [...]

Vráťte (novodobej) šľachte tituly a bude pokoj !

06.07.2020

Je nepochybné,že mnohí túžia po tom honore,ktorý platil v našich krajoch a priľahlých končinách do roku 1918.A možno aj preto zbierajú rôzne čudesné doklady o vzdelaní.Asi majú pocit,že nejaké písmenká pred menom ich dostanú tam,kde kedysi boli nositelia titulov – grófa,baróna,vojvodu a pod. Čo už – nestačia vily s vysokými múrmi,kamerami,v uzatvorených [...]

Vôňa dreva, čaju a šumiaceho lesa . ..

05.07.2020

Tak málo nám stačilo,aby sme boli kedysi spokojní.Nie tak dávno,pretože desiatky rokov neznamenajú v čase ľudstva vôbec nič. Doba mamonu vzala všetko,čo malo nejakú hodnotu.Tatranské lesy padli najprv za obeť živlu a dielo skazy dokonali nenásytnosť developerov a ich politické krytie.Pretože bez politického krytia by dnes vyzerali Tatry úplne inak. Doba sa kruto [...]

Trump Russia Probe Stone

Vzťahy USA - Rusko: útoky aj hladkanie

13.07.2020 06:00

kým sa najradšej rozpráva americký prezident Donald Trump v čase pandémie? Vyzerá to tak, že so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

koronavírus, Florida

ONLINE: V Katalánsku opäť zavrú 200-tisíc ľudí, vírus vyčíňa na Floride

13.07.2020 05:50, aktualizované: 06:54

Španielsko, ktoré patrí k európskym krajinám najviac postihnutým koronavírusom, opäť uzavrie časť Katalánska, kde sa vírus premnožil.

Donovaly, starosta, Miroslav Daňo

Starosta Donovál o lyžiarskej hale: Ide o budúcnosť celej obce

13.07.2020 00:00

Rozhovor so starostom obce Donovaly Miroslavom Daňom o výstavbe lyžiarskej haly.

loď, USS, požiar, USA, San Diego

V prístave v San Diegu horela americká vojnová loď

12.07.2020 23:58

Na jednej z lodí amerického vojenského námorníctva zakotvených na základni v kalifornskom San Diegu vypukol v nedeľu prudký požiar.

cudzinec

Ste pobúrení, že idem dať hlas pre KSS ? No, a ja som pobúrený zase tým, že bojom proti svojmu protivníkovi obhajujete voľbu - ZLA. Údajne menšieho zla ... nikto vám nepovedal, že zlo bude vždy zlom, bez ohľadu na to, aké je veľké ? Nikto vám nepovedal, že z malého darebáka urobíte darom moci - veľkého ? Život je príliš krásny, aby sme ho dávali do rúk ... darebákov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,170
Celková čítanosť: 6860005x
Priemerná čítanosť článkov: 3161x

Autor blogu