Založ si blog

Pokrok v modernom varení

Práca občas prinúti k stravovaniu v reštaurácii, v horšom prípade nejakom bufete. Priznám sa, niekedy sú to zážitky na celý život, hlavne vtedy, ak v staničnom bufete varia ako v luxusnej reštaurácii, a naopak v luxusnej reštaurácii podávajú jedlá ako v staničnom bufete.

A tak delím služobné cesty na tri kategórie – bežné, kde sa stravujem obvykle u klienta, radostné – kde navštívim miesto, ktoré nikdy nesklame a nakoniec redukčné – tu si musím zobrať niečo z domu, alebo sa najesť aj po návrate, lebo obsah taniera by v danej lokalite nenasýtil ani trojdňovú myš, ale cena by dala do smútku aj Rockefellera. A kvalitu tej poslednej kategórie ani radšej nespomínam, pretože jej jediným dôkazom je často len označenie kategórie zariadenia. Vlastne, niekedy premýšľam,na čom fičal človek, ktorý ju zaraďoval do kategórie – viem však s istotou, že kulinárske zázraky zariadenia určite nejedol. Neprežil by tento „zážitok“.

Ak idem na Horehronie, vždy sa zastavím na železničnej stanici v Brezne. Staničná reštaurácia vôbec nepôsobí dojmom, ktorý z podobných zariadení poznám. Vstupnou časťou je malý bufet, z ktorého môžete vojsť do útulnej jedálne. Pekne a čisto zariadenej, a čo je hlavné, s celkom slušnou ponukou jedál za prijateľnú cenu. Keď k tomu pridám aj netradičné a chutné porcie, ani neuvažujem, že by som išiel niekde inde.

Presne naopak sa cítim počas ciest do Tatier, alebo Slovenského raja. Tam mám veľmi často dojem, že návštevník je nepriateľ, ktorý otravuje ako moskyt. Teda, v Tatrách sú vítaní len tí návštevníci, ktorých je možné poriadne odrať. Kvalita jedál je často mizerná, porcie zodpovedajú požiadavkam dieťaťa do troch rokov, personál sa tvári ako diváci na iránskej verejnej poprave. Ceny sú skôr himalájske, tak vysoko sa rúbe. Mimochodom, ak má niekto v ponuke jedál buchty na pare, a momentálne staviate dom, alebo niečo rekonštruujete, doporučujem vyskúšať. Jesť sa to nedá, pretože odkedy Slovač objavila mikrovlnné rúry, mnohí hostitelia v nich „varia“. Napríklad vodu na kávu (nedivte sa, že sa z nej pose…te), párky, klobásy, a ešte iné „jedlá“. Kulinárskym zážitkom sú spomínané buchty na pare, škoda, že k nim nedávajú aj zbíjačku. Niekto prišiel s geniálnym nápadom, ako buchty pripraviť. Polotovar sa vloží do misky s vodou, a všetko do mikrovlnky na desať minút. Len akosi nesedí cieľová skupina stravníkov, lebo na tomto zázraku by si vylámal zuby aj žralok. Zázrak za 4,30 €. Prasknuté ohriate párky za 2,60 €, hemendex z dvoch minivajec a jedného klieska šunky 2,90 € … a tak by sme mohli pokračovať. Jednoducho – Tatranci peniaze nechcú, alebo skôr nechcú hostí, ktorí by za svoje peniaze niečo chceli. Ktovie …

Mimochodom – bežná porcia bryndzových halušiek má 330 gr. a obvykle sa cenovo pohybuje od 2,60 € do nejakých 4,30 €. Tatranské halušky, teda noky k bravčovému gulášu, len namiesto guláša dostanete mliečnú kašu so závanom smradu zvetranej bryndze, majú obvykle 250 gr. a cena sa bez problémov prenesie cez 5 €. Chuť ? Skôr by mali zaplatiť hosťovi, že to svinstvo skonzumuje.

Zaujímavé je, že stačí zbehnúť do Popradu, a ste v inom svete. V Slovenskej reštaurácii dostanete chutné halušky, bežnú porciu a je aj milý personál. Na námestí nájdete zaujímavé čínske bistro, kde sa tanier skoro prehýba pod množstvom jedla, a napriek tomu je cena prijateľná a jedlo chutné. Často mi vŕta hlavou, čo sa ľuďom stane, že sa výstupom do Tatier tak zmenia. Nedostatok kyslíka ? Ktovie.

Na záver jedna rada – ak musíte pod Tatrami zostať na dlhšie, odvezte sa o dvadsať kilometrov ďalej na Spiš, a ubytujte sa radšej tam – milí ľudia, prijateľné ceny ubytovania a hlavne – na rozdiel od Tatier ste hosťom a vítaným.

Propaganda neoboľševických kreatúr alebo …

04.06.2023

… trápenie krajiny,kde dnes na Slovensku znamenalo u nich pred týždňom,či skôr storočím. A vraj pospolitá Slovač podlieha ruskej propagande,kričia nielen médiá,ale aj neslávne známy plešatý Tarzan Jarko z rodu obyčajných dezolátov.Ako to teda je ? Keby sprostosť v poslednej vláde nekvitla (ešte šťastie,že nemôže nadnášať,lebo ministerku a podpredsedníčku vlády [...]

Pri sprostom voličovi sú voľby zbytočné

14.04.2023

Sledujúc prieskumy verejnej mienky a diskusie na sociálnych sieťach som dospel k záveru,že voľby nepotrebujeme. Slovenský volič má možno v hlave guláš,no skôr poriadne “nasraté”.Prieskumy hovoria jasne.Ani záplava káuz,klamstiev a sprostosti v priamom prenose ho nezobudila.Naďalej dôveruje tým,ktorí si s ním a jeho životom pravidelne vytierajú zadok. Prieskumy zatiaľ [...]

Dezinformačný valec alebo rusko-poľské vzťahy inak … ačodebilizmus v praxi

09.04.2023

Z niekdajšej poľsko-litovskej únie ostali len spomienky a dejiny.Dejiny štátu,kde sa kráľ volil a platili len jednohlasne podporené návrhy. Katyň a povraždení poľskí dôstojníci.Z archívu ČTK vystrekol gejzír účelovej propagandy.Asi im nikto nepovedal,že kdesi po boľševickej revolúcii si ktosi vo Varšave uvedomil ideálny čas na nejaké možné územné zisky a naivne [...]

Robert Fico, Brusel, summit EÚ-Turecko

Hrozí Smeru vylúčenie z frakcie európskych socialistov? Podľa europoslanca Bilčíka príde k ráznej reakcii Bruselu

05.06.2023 20:00

Na Roberta Fica nemusí nikto žalovať. V Bruseli dobre vedia, kto je zač, hovorí europoslanec Vladimír Bilčík.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eduard Heger

Politológ Štefančík: Nicholsonová môže byť klesajúcej strane Demokrati na príťaž

05.06.2023 20:00

Predvolebné spájanie sa môže podľa politológa Hegerovým Demokratom vypomstiť.

búrka, lejak, dážď

Na utorok vydali výstrahy pred búrkami, platia pre celé Slovensko

05.06.2023 19:14

Na západe krajiny platí výstraha SHMÚ už od polnoci.

mike pence

Do volebného boja o Biely dom vstúpil republikán Mike Pence

05.06.2023 18:55

Pence pôsobil ako viceprezident Donalda Trumpa, ktorý svoju kandidatúru ohlásil už vlani v novembri.

cudzinec

Nič nie je horšie,ako vláda zla,zrodeného z nenávisti a zákernosti.Nič nie je horšie,ako zverenie osudu národa do rúk neschopných ľudí s mesiášskym komplexom,ktorí sa spoja aj s Diablom,aby sa pomstili. Ako môže viesť spojenie s mafiou k potrestaniu mafie ?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,420
Celková čítanosť: 9088180x
Priemerná čítanosť článkov: 3755x

Autor blogu