Založ si blog

Demokratické štruktúry rozhodovania ? Ideálny základ pre korupciu

Podľa jedného politického komentátora chýbajú úspešnej strane miliardára Babiša demokratické štruktúry rozhodovania. Neviem, či je to naozaj tak. Niečo iné však viem stopercentne, lebo je to overené dlhými rokmi slovenskej samostatnosti, vlastne celého vývoja po roku 1989. Demokracia v riadení akéhokoľvek subjektu je ideálnym základom pre korupciu.

Keď sa pozrieme na reálne úspechy politikov, veľmi rýchlo spoznáme dve skupiny – prvá je úspešná, lebo jej členovia odkladajú chrbtovú kosť pri vstupe do parlamentu, sľúbia pre dosiahnutie úspechu voličovi hocičo, a nakoniec sa riadia pragmatickým – kto maže, ten jede. Druhú skupinu politikov tvoria neúspešní ľudia, tzv. zabudnuté hviezdy, ktorí aj dosiahli čiastkový úspech, ale dovolili si obvykle rôzne nehoráznosti – napríklad žiadať od ostatných prácu v prospech voliča, či zodpovednosť za spôsob a následky výkonu politickej funkcie, prípadne odolali „jedinečným“ ponukám rôznych kruhov na zlepšenie svojej situácie, ak privrú oči – a nebudú do kšeftu ťahať také sprostosti, ako záujem a práva voliča.

A tak paradoxne platí – v pekle je dobrá spoločnosť. Potvrdzuje to aj slovenská realita, keď v pekle zabudnutia skončil nielen V. Mečiar, ale aj ľudia, ktorí ho kritizovali a chceli zaviesť iné praktiky pri riadení štátu. Mali smolu, Mečiarov príklad sa pri riadení štátu nasleduje oveľa ľahšie. Tým skôr, ak sa nasledovníci riadia heslom – Človek som ja – a ostatných ako ľudí neberú.

Demokracia pri rozhodovaní je sprostosť. Umožňuje korumpovať zakomplexované a často neúspešné ksichty, ktoré potom v pozadí intrigujú a organizujú palácové prevraty v prospech svojich chlebodarcov, teda tých, ktorí sa chcú všade dostať skratkou a pohodlne. Bez veľkej námahy, bez zásluh. Na čele by mali vždy stáť ľudia, ktorí niečo v minulosti dokázali. Proste vedia preukázať výsledky svojej práce. Tfuj,práca a politik – šibe mi ?

V žiadnej úspešnej firme nie je demokracia pri riadení. Vždy platí, že rozhoduje úspech. Ak ho máte, postupujete. Ak nie – končíte, a prichádza striedanie. Nikoho nezaujímajú reči, naopak každého zaujíma výsledok. Ak by to platilo aj pri riadení štátu, dnes by sme možno atakovali životnú úroveň Švajčiarska. Keďže to však neplatí, blížime sa skôr k Somálsku. A nič na tom nemení ani prijatie eura, či členstvo v únii. Skúsme si spomenúť na osud Argentíny, ktorá previazala svoje peso na americký dolár – aj tak skrachovala. Hoci – ak by vo svete finančných podvodníkov platili pravidlá, bežné pre ostatný svet, dolár by už dávno nebol rezervnou menou a jeho hodnota by sa pohybovala na úrovni hodnoty pachu hnoja vo vetre. Zasmrdí a zmizne.

Kto teda potrebuje demokratické štruktúry rozhodovania ? Vždy len ten, čo nevie osloviť ľudí výsledkami svojej práce. 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432096x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu