Založ si blog

Aké bolo skutočné pozadie novembra 1989 ?

Rozprávke o nežnej revolúcii dnes veria len deti, a tí, čo dianie nezažili. Ostatní premýšľame nad zhoršujúcou sa situáciou, a kladieme si otázku – aká je skutočná pravda ?

Myslím si, že študenti a herci boli len vhodne vybratým nástrojom na splnenie úlohy. Kto poznal možnosti mocenského aparátu, veľmi dobre vedel, že v prípade potreby bol schopný potlačiť akékoľvek demonštrácie, a to bez väčších problémov. Disponoval potrebnými ľudskými i technickými zdrojmi. Takže ?

Rozprávka, že november bol prirodzeným následkom vývoja v iných krajinách – tiež neobstojí. Vlastne – obstála by, ak by sme jedným dychom konštatovali, že sa jednalo o koordinovaný plán zmeny mocenských pomerov, z ktorého sa vymklo jedine Rumunsko a jeho „karpatský génius“ N. Ceausescu. Neskoršie udalosti v bývalom ZSSR jasne ukázali, že hoci mal opticky v rukách moc M. Gorbačov, mnohým sa jeho konanie nepáčilo, a môžeme len hádať, ako by všetko dopadlo, keby nebol zasiahol B.Jeľcin.

Ale vráťme sa k bývalému Československu. Boli sme zrejme najkonzervatívnejšou krajinou východného bloku, ak nerátame rýchlo skonávajúcu gerontokraciu v ZSSR. M.Jakeš a jeho klika pripustili len málo zmien, vlastne skoro žiadne. Prinútili G. Husáka, aby pokračoval vo funkcii prezidenta, hoci bol už v tom čase vážne chorý (1985), a zbavili ho len funkcie generálneho tajomníka strany – ktorá bola vlastne skutočnou mocenskou pozíciou.

Myslím si, že november 1989 bol dlhodobo pripravovaným plánom komunistickej omladiny, ktorá sa nevedela dostať k moci cez senilných dedkov, a tak sa skúsila dostať do postavenia zadnými dverami. Svojím spôsobom to dokazuje aj prepustenie disidentov, ktoré nemalo žiadnu logiku – prečo niekto prepúšťa z väzenia ľudí, o ktorých tvrdí, že sú triednym nepriateľom a spoločenským problémom ? A prečo ich prepúšťa v dobe, ktorá je napätá a ich prepustenie ju môže ešte viac zhoršiť ? Nie je žiadnym tajomstvom ani to, že mnohé kádre mali majetky, ktoré museli často tajiť a skrývať. A mali toho zrejme plné zuby. Rovnako aj starostlivosti o národ. A uvedomovali si, že môžu vládnuť aj bez námahy, bez zbytočných problémov.

Študenti boli využití, zmlátení a odkopnutí. Najprv ich odkopol bývalý systém, neskôr aj ľudia, ktorí sa po ich chrbtoch dostali k moci. Lustračný zákon zlyhal na celej čiare a pri moci sa dlhodobo striedajú bývalí členovia KSČ, rôzni poeti, a značne pochybné existencie. Sponzorujú ich ľudia, ktorí sa stali miliardármi z večera do rána, hoci po nich nenájdete žiadne prevratné objavy, či geniálne obchodné ťahy. Zjavili sa však tesne po krachu privatizácie a vytunelovaní podnikov. Náhoda ? Určite nie.

Stále si kladiem aj otázku, prečo sa stal prezidentom V. Havel, a nie A. Dubček. Čo bolo pravdy na rečiach o čudných okolnostiach vyšetrovania autonehody A. Dubčeka a údajnom zmiznutí dokumentov ? Mnohé otázky vyvolávala aj smrť R. Zelenaya. Tiež – autonehoda.

Na nežnú revolúciu už roky neverím. Myslím, že to bol dokonale naplánovaný prevrat, ktorý sa vydaril lepšie, než všetci čakali. Avšak – len pre vyvolených.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9431870x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu