Založ si blog

O nelegálnych programoch a počítačoch

Plne súhlasím s trestaním užívateľov za používanie nelegálnych programov na počítačoch. Lenže, celá vec má dve stránky, ako ostatne všetko. A myslím, že užívateľov počítačov treba nielen trestať, ale aj chrániť.

Za nelegálny program pokladám aj program, ktorý je predinštalovaný na novom počítači, bez vedomého prejavenia záujmu konečného odberateľa. Za zločin pokladám predaj koncových zariadení, ktorý je súčasne viazaný na akceptovanie predinštalácie akéhokoľvek programu, často s odôvodnením – však to máte v cene. Omyl a lož. Ani jeden výrobca nerozdáva svoje produkty ako charitu, ak teda nerátame programové produkty, ktoré sú šírené ako Open – Source. Avšak – otvorená platforma sa nešíri cestou predinštalácií na nové zariadenia, pretože na tom nevie nikto zarobiť.

Ak pôjdete do akejkoľvek predajne, veľmi rýchlo zistíte, ako sa snažia výrobcovia programov diskriminovať užívateľov iných platforiem, alebo klientov, ktorí o produkty spriaznenej platformy nemajú záujem. Prechádzate popri regáloch a zisťujete, že skoro každý počítač či notebook má v popise vlastností – OS WINDOWS (rôzne verzie). Občas nájdete aj zariadenie bez systému, alebo s iným OS – napr. Linux, ale skoro vždy sa jedná o výpredajové modely.

Opýtate sa predavača a nastolíte požiadavku – chcem notebook, ale bez Windows. Pozrie na vás, a okamžite vás zaplaví klamstvami, napr.: … počítače sa nemôžu predávať bez operačného systému, lebo sú nefunkčné … (klamstvo, lebo každý počítač má v sebe BIOS, čo je operačný systém a umožňuje kontrolu funkčnosti zariadenia) … počítač vám neviem dodať podľa vašej požiadavky, lebo by sa musel osobitne vyrobiť na objednávku …(opäť klamstvo, lebo stačí odstrániť predinštaláciu produktu, o ktorý nestojíte) …. počítač je lacnejší s Windows, ako bez neho … (nuž, to je trochu pravda, a zároveň aj porušenie zákona, lebo ak je niečo lacnejšie s produktom tretej strany, ako bez neho – jedná sa podľa mňa o kartel) …. a tak by sme mohli pokračovať v spomínaní somarín, čím sa ma snažili predavači presvedčiť, aby som si tento produkt kúpil a prispel do koša, ktorý mi akosi smrdí. Smrdí mi totiž politika jeho výrobcu, ktorá zašla tak ďaleko, že k produktu nedostane klient nič – teda žiadny nosič, žiadna príručka. A dokonca ani žiadne služby… o tom čoskoro.

Každý má právo slobodnej voľby. Ak má výrobca právo na ochranu produktu pred zneužitím, má aj klient právo na slobodný výber, aký počítač a aký program chce používať. Pokiaľ sa toto právo klientovi upiera, môžeme ho nazvať diskrimináciou. Diskrimináciou v prospech chamtivej spoločnosti, ktorá nevie osloviť klientov kvalitou služieb a cenou, tak to obchádza rôznymi spôsobmi.

A ešte k tým službám. Vnútia vám produkt, ktorý nechcete. Zaplatíte za niečo, čo nechcete, ba v nejednom prípade to pokladáte doslova za odpad. Skutočná zlosť ešte len príde, vo chvíli, keď systém skolabuje a vy hľadáte pomoc. Najprv sa dozviete, že na predinštalovaný produkt neposkytuje poradenstvo a pomoc výrobca, ale predajca – napríklad človiečik v hypermarkete, ktorému ste museli ukázať, ako sa tá vec zapína. Ten bude mať kvalitné rady, však ? Potom zavoláte na nejaké číslo, ku ktorému sa dopracujete a zistíte, že vám to zdvihla nagelovaná sliepka, ktorá opakuje ako papagáj – pošlite nám opis problému, a my sa vám ozveme … no, jednému klientovi sa ozývajú už od roku 1999.

Videli ste Šmejdov ? Film by mal byť aj o týchto praktikách – praktikách svetoznámych spoločností s kontaktami na najvyššie miesta … pripadá mi komické, ak lídrom v boji proti zlodejom produktov je spoločnosť, ktorá sama poškodzuje svojich klientov, alebo dokonca lezie do práv ľuďom, ktorí o jej produkty vôbec nestoja.

Zlodej kričí – chyťte zlodeja, ukradol mi lup …. !!!

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455253x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu