Založ si blog

Bez rešpektu a objektivity k minulosti nenájdete lepšiu budúcnosť

Nadávanie na socializmus a komunistov sa stalo módou. Málokto si uvedomuje, že bez reálneho a objektívneho pohľadu na minulosť sa nedá dosiahnuť pokrok a lepšia budúcnosť. A skoro nikto neuvažuje nad tým, že zúrivým pľuvaním na socializmus a ľudí, ktorí v ňom žili, pľuje zároveň aj na vlastných predkov – otcov, dedov, mamy či babky. Tí na rozdiel od nás verili, že môže byť spoločnosť, kde si ľudia prejavujú úctu, kde neexistujú bedári a chudoba – kde má každý to, čo pre pokojný a šťastný život potrebuje.

Nehanbím sa za to, že som prešiel rôznymi mládežníckymi organizáciami a bol iskričkou, či pionierom. Nehanbím sa ani za to, že som chodil do pionierskych táborov, dopisoval si s kamarátkou v ZSSR. Nepociťujem ani rozpaky pri spomínaní na detstvo, ktoré dodnes označujem za krásne, hoci neraz veľmi ťažké. Doba bola taká, aká bola a nemá zmysel, aby som sám seba bičoval za to, že som bol členom nejakých organizácií – pre mňa je podstatné, že som pre kariérny postup nekráčal po ľudských troskách – a obetiach arogancie, ako to robia dnešné „demokratické“ elity.

Ak som si otvoril ústa na štátostranu vtedy, a otvorím si ich na vplyvných ľudí dnes – výsledok je rovnaký. V oboch prípadoch využijú svoju moc a beztrestne sa pomstia – taká je realita minulosti i súčasnosti. V minulosti sme mali jednu stranu, preplnenú kariéristami, ale na druhej strane aj ľuďmi, ktorí v danú myšlienku verili. Dnes máme desiatky strán, preplnené ľuďmi, ktorí veria v ľahšiu kariéru a rýchlejšie zbohatnutie, ak budú členmi niečoho. Je to paradoxné, ale najviac úprimne veriacich v nejakú myšlienku nájdeme u – KSS. Prečo ? Nemajú žiadnu šancu na účasť vo vláde, teda pri koryte. Takže všetka svoloč odtiaľ už dávno utiekla.

Pri pohľade na ekonomiku Slovenska a konkrétne príjmovú stránku rozpočtu za posledných dvadsať rokov vidím len jedno – drvivá väčšina príjmov pochádza z výpredaja majetku štátu. Potom sú nejaké drobné od sotva prežívajúcich chudákov … a ďalej nič. Investori dane neplatia, a ak aj áno, obvykle im na tieto výdavky prispejú zamestnanci – pre ktorých štát kupuje za ich vlastné peniaze prácu. Nuž, tí komunisti museli byť naozaj poriadne neschopní, keď po sebe zanechali majetok, ktorého výpredaj živí krajinu už dve desaťročia. Otázkou je, čo nás bude živiť vo chvíli, keď narazíme na holé steny prázdneho bytu – teda štát bez majetku. Možno budeme predávať vlastné orgány, aby sme nakŕmili deti … ktovie.

Ako dospievajúci som prešiel skoro celé Slovensko. Všade som videl obrobené polia, dymiace komíny tovární a ľudí, ktorým síce veľa vecí chýbalo, ale vedeli sa chovať ako ľudia, poznali priateľstvo a spolupatričnosť. V šedej krajine vedeli prežívať pestrofarebný život. Dnes ? Uponáhľaní a zamyslení ľudia, ktorí nemajú čas na oddych, priateľstvo, rodinu a denne bojujú o prežitie. Šťastie ? Zabudnite … väčšina vôbec netuší, čo to je … rovnako ako dovolenka. Krajina je pustá, polia opustené alebo zničené rôznymi plechovicami skladov a hypermarketov. Bezcennými stavbami, ktoré po odchode investora môžeme rovno zvaliť. A platíme za to svinstvom z dovozu na našich tanieroch … napríklad.

Kedysi som stretával šťastné mamičky, či budúce mamičky. Dnes stretávam vystresované matky, ktoré sa trasú, či ich dieťa dokončí školu, neskončí na drogách alebo v rade nezamestnaných … a budúce mamičky, ktoré do poslednej chvíle váhajú, či si môžu dieťa dovoliť … hoci o tom nikomu nepovedia. Lenže na rozdiel od minulosti je ich žalostne málo, a nerobím si ilúzie o svojom dôchodku – kým sa k nemu prepracujem, žiadny nedostanem, lebo ho nebude z čoho vyplácať. Národ starne, keďže ľudia svojich politikov zaujímajú len počas volieb, a pri platení daní.

Prestaňme pľuť na vlastnú minulosť. Skôr sa skúsme z nej poučiť, a neopakujme chyby. Nepriateľom nie je komunista, či demokrat – ale zlodej, klamár, podvodník … ktorí sa za tieto myšlienky skrývajú. Skúste si položiť otázku – ako je možné, že politik nedodrží nič zo svojich sľubov, a napriek tomu je štedro platený a nehrozí mu žiadny trest …hoci pri podnikaní sa to nazýva podvodom, a hrozia za to vysoké tresty ? Skúste si položiť otázku, ako by ste dopadli v práci, keby ste klamali a podvádzali vlastného šéfa ?  

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432731x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu