Založ si blog

Jednotka a dvojka . .. alebo pocit diskriminácie

Dlho som premýšľal, kde môže mať korene pocit diskriminácie. Potom som však videl jednu scénku, pripravenú životom a začal som premýšľať, či všetko nie je trošku inak.

Postaršia Rómka stála pri pulte v obchode a pýtala od predavačky mleté mäso. Predavačka odpovedala, že mleté mäsom nemajú, a Rómka reagovala, či sa nemôže pozrieť do skladu. Predavačka opäť opakovala, že mleté mäso nemajú a ani nezvyknú predávať, keďže hlavným sortimentom sú v predajni potraviny, a pult s mäsom a výrobkami obsahuje len najpredávanejšie produkty. Inému by táto odpoveď stačila … lenže medzičasom k Rómke pristúpila ďalšia a obidve začali po predajni vrieskať (lebo rečou či vykrikovaním sa to nazvať nedá), že keby boli biele, tak by sa aj do skladu išlo, a určite by sa aj našlo … keby ?

Cirkus pokračoval, ale to už nie je podstatné. … niečo podobné som videl neraz, a je to stále o tom istom – ak niekto nevyhovie požiadavke príslušníka menšiny, často sa to zvrhne na rôzne obvinenia z rasizmu, diskriminácie a podobne. Dnes sa niekto cíti diskriminovaný, lebo v dokladoch sa uvádza otec a matka … zajtra sa bude možno iný tak cítiť, lebo len muž a žena môžu splodiť dieťa (bez asistencie moderných technológií) … a možno o sto rokov bude každý pokladať za diskrimináciu aj to, že iní sú iní – ako on. Či – ona. Podobne je to aj s národnostnými menšinami – ich príslušníci často používajú ako kladivo na väčšinu výrok – keby som bol ako vy, nebol by to problém … smola, vo väčšine prípadov by to problém bol stále, bez ohľadu na žiadateľa.

Ako dieťa som chcel byť všeličím – v niečom mi zabránilo zdravie, inde schopnosti a našli sa aj oblasti, kde ma obmedzilo niečo prozaickejšie – nedostatok financií. Napriek tomu som sa nikdy necítil diskriminovaný. A chyba … asi som sa mal cítiť. Asi som mal fackovať spoločnosť svojimi nenaplnenými túžbami. Asi by som dostal viac, keby som neustále vykrikoval, ako sa cítim, lebo nemôžem to či ono … nemám to či ono … ktovie ?

Problémom dnešnej doby a väčšiny je, že vydieranie menšinami sa pokladá za legitímny nástroj na dosiahnutie cieľa. Nikoho netrápi, že väčšine obyvateľstva vyhovuje označenie otec – matka, ale každý rieši problém, že nejaká menšina sa tým cíti menejcenná. Nikoho netrápi, že deti hovoria rodičom bežne otec – mama, a pokladajú za normálne tieto oslovenia aj pri debate s rovesníkmi, ale všetkých trápi, ako by sa asi cítili „rodičia“ v zložení muž-muž či žena-žena … ako by asi trpeli, keby im niekto tak hovoriť nemohol. Cítili by sa menejcenne a tak hups … a ideme meniť to, čo spoľahlivo funguje tisícročia, aby sa niekto necítil menejcenne. Kašlať na deti, kašlať na väčšinu … hlavne dosiahnuť spokojnosť menšiny.

Je to módny trend – fackovať väčšinu za to, čo nespôsobila. Menšina, zaoberajúca sa politikou a inými parazitickými remeslami si pravidelne valorizuje platy, rozdáva odmeny a vyhýba sa zodpovednosti za výsledky (skôr následky) svojej práce. Väčšina nesie zodpovednosť za chyby menšiny (napríklad podvody bánk), sanuje škody, spôsobené menšinami (napr.politikmi), ale platy nemá pravidelne valorizované, lebo je kríza … lebo by sa roztočila inflačná špirála…lebo medveď …. vždy sa nájde nejaký dôvod, prečo väčšina nedostane nič, alebo len veľmi málo z toho, na čo sa uzná nárok menšine. Prečo ?

Najskôr preto, že väčšina nekričí … nežiada …. nevydiera. Berie život taký, akým naozaj je – s kladmi i zápormi. Ak niečo nedostáva, uspokojí sa s konštatovaním, že nemôže mať všetko. Argumentom, ktorý skoro žiadna menšina neuznáva – tie sa naopak riadia heslom, že je problémom väčšiny, ako zariadi spokojnosť menšiny. A ak majú pocit, že pre naplnenie ich menšinových požiadaviek sa nerobí toľko, koľko by očakávali … ihneď kričia a hovoria o diskriminácii. A svet sa pomaly obracia naruby.

Príslušník väčšiny pokladá za normálne, že

  • ovláda štátny jazyk
  • k splodeniu dieťaťa vedie vzťah muža so ženou (pokiaľ im v tom nebránia zdravotné dôvody)
  • musí pracovať, ak chce mať peniaze
  • musí byť voči ostatným tolerantný, lebo nikto nie je dokonalý

Naopak, príslušník menšiny pokladá za normálne, že

  • ak neovláda štátny jazyk, väčšina vytvorí také zákony, aby sa s ním dorozumela
  • ak sa rozhodne žiť vo zväzku s partnerom rovnakého pohlavia, väčšina mu nejaké dieťa – daruje
  • dostane peniaze, ak nepracuje (alebo nemá záujem pracovať) – z daní väčšiny
  • nemusí byť tolerantný voči nikomu, to druhí musia tolerovať jeho osobu a požiadavky

A tak sa dostávame do nenormálnej situácie – všetci budeme mať (niekedy v budúcnosti) v dokladoch označenie rodič jeden a rodič dva … aby sme sa prispôsobili menšine, ktorá sa cíti diskriminovaná tým, že môžeme používať oslovenia otec a mama. Absurdnosť ? Omyl … absurdné je podľa politikov to, že si toto oslovenie dávame do dokladov a tak diskriminujeme menšiny, ktoré tak urobiť nemôžu … nikto si však nekladie otázku, prečo menšiny nerobia nič preto, aby tieto oslovenia používať mohli… načo, však sa väčšina prispôsobí.

Žijeme v absurdnej dobe, a nič nenasvedčuje tomu, že by v dohľadnej budúcnosti začal rozhodovať zdravý rozum. A tak sa možno raz dočkáme utekajúceho ruského brankára v hokeji z bránky, aby sa súper z Papuy-Novej Guiney necítil diskriminovaný tým, že súper góly dáva a on nie … alebo budú nevidiaci štrajovať za právo na šoférovanie auta, a niekto im ho udelí …len si neviem predstaviť následky. Absurdnosti ? O nič väčšie ako to, že mám byť rodič jedna, alebo sa učiť jazyk menšiny, aby mi rozumela … či prispievať na život ľudí, ktorým sa nechce pracovať, niesť zodpovednosť a prispôsobiť sa …prečo by to robili,keď väčšina, ktorá sa hrdí vysokým intelektom – osprostela ?

Nemôžem si pomôcť, ale správanie príslušníkov menšín (nie všetkých) prestávam pokladať za príznak diskriminácie a začínam uvažovať nad príznakom – duševnej choroby.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9467405x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu