Založ si blog

Klamstvá novinárov prekračujú únosnú mieru

Poľsko dá rekordnú sumu na obranu, chce sa brániť pred Ruskom … tak znie titulok článku v denníku SME. (nájdete ho tu) Priznám sa, titulok ma zaujal a tak som sa skúsil pozrieť na stránky poľských médií. A ostal som prekvapený, ale aj poriadne nazlostený.

Nikde a nič podobné som nenašiel – ani o rekordnej sume na obranu, a už vôbec nie v spojitosti s Ruskom. Našiel som len rozhovor s nejakým politológom, ktorý medzi rečou podotkol, že história poľsko-ruských vzťahov je komplikovaná, a isté napätie medzi krajinami nezmizne nikdy. Napätie medzi národmi má však oveľa hlbšie korene, než je masaker poľských dôstojníkov v Katynskom lese. Siaha do čias, keď bolo Poľsko významnou, európskou mocnosťou a naopak Rusko sa zmietalo v nepokojoch, spôsobených vládou rôznych cárskych samozvancov.

Poliaci nikdy neodpustia Rusom delenie krajiny koncom 18. storočia, keď si poľské územie delili medzi seba Rusko, Rakúsko a Prusko. Ruský cár bol zároveň poľským kráľom, a to až do roku 1831, keď došlo k povstaniu, a po jeho potlačení sa stala z poľského územia obyčajná ruská gubernia. A tento stav vydržal až do konca I. svetovej vojny.

Rusi sa nikdy nevedeli zmieriť s faktom, že Poľsko bolo počas dlhých stáročí mocnosťou, ktorej územie zahŕňalo aj významnú časť Ukrajiny. Poľsko-litovská únia (názov ostal krajine dodnes) bola významnou európskou mocnosťou, ktorá by možno pretrvala do dnešných čias, nebyť toho, že fungovala na báze šľachtickej republiky, čo v praxi znamenalo platnosť akéhokoľvek rozhodnutia len v prípade, že s ním súhlasili všetci členovia snemu. V istej dobe sa poľské vojská dostali až do Moskvy, a ich poľský kráľ sa vyhlásil za ruského cára.

Príčin na poľsko-ruskú nevraživosť je síce dosť, to však neznamená, že by Rusi plánovali konflikt s Poľskom. Doba je už dávno iná. A ani umiestnenie ruských rakiet v kaliningradskej oblasti neznamená nič viac, ako technické opatrenie, ktoré sa dalo očakávať po odmietnutí ruských návrhov na stiahnutie amerických rakiet z európskeho územia, hlavne Turecka. Nehovoriac o šialenom návrhu na umiestnenie amerického protiraketového štítu na poľskom území, ktorý nemal žiadnu logiku v spojitosti s argumentami americkej strany.

Preto sa začína manipulovať verejná mienka v krajinách, ktoré susedia s Ruskom, alebo sa nachádzajú v jeho okolí. Robí sa to pomocou klamstiev a prekrúcania faktov, ako vo vyššie spomínanom článku denníka SME. Nikde som nenašiel ani náznak vyjadrenia, že by sa Poľsko cítilo ohrozené Ruskom. Poliaci nedosiahnu ani povinné 2% HDP, čo sa ihneď prekrúti do formy štvrtiny rozpočtu, aby to číslo vyzeralo lepšie. A verejnosť sa zavádza aj inými správami, napríklad neustálym poukazovaním na neúčasť významných osobností politiky na olympiáde v Soči. Pričom účasť odmietajú presne tie isté persóny, ktoré pokojne prišli do Londýna, hoci britská vláda nevzala na vedomie prebiehajúce konanie proti T. Blairovi a neskôr ani nereagovala na jeho formálne odsúdenie za podiel na genocíde. V tejto záležitosti sú všetci ticho – naopak, v prípade Putina stačí na bojkot odmietnutie homosexuálnej agendy (čo len na okraj, pokojne tolerovali v Chorvátsku).

Nemali by sme sa nechať manipulovať novinármi a ich tendenčnými článkami. A mali by sme si začať overovať ich tvrdenia. Miera klamstiev v našich médiách už dávno presiahla hranicu komunistickej propagandy – a toho by sme sa mali obávať. 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466090x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu