Založ si blog

Deň zlomu VI. – 24. apríl 1954 – proces s Husákom a spol.

Kto bol vlastne G. Husák ? Väčšina si ho pamätá ako politika normalizácie, dlhoročného prezidenta, ktorý nastúpil na svoj post namiesto ťažko chorého L. Svobodu (ktorého muselo FZ odvolať, keďže nechcel odstúpiť), a udržal sa na najvyššom poste až do prevratu v roku 1989, kedy po novembrových udalostiach nakoniec odstúpil. Lenže – napriek všetkému negatívnemu, čo sa odohralo po jeho návrate do najvyšších funkcií v KSČ a neskoršom postavení do čela normalizácie, existoval aj iný G. Husák.

Mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenomže teď víme, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se i dřív. Kdo mysli, že přišla jeho chví­le, myslel vždy jen na sebe. Kdo mění víru, neměl žádnou. Kdo nenáviděl, měl v sobě tu nenávist vždycky. Kdo chtěl dobře, bude chtít zase dobře.                         (Karel Čapek)

Nie je žiadnym tajomstvom, že G. Husák spočiatku stál na strane A. Dubčeka počas jari 1968. Podporoval reformátorov, ale nakoniec zmenil svoj prístup – získal si podporu L. Brežneva, ktorý veľmi rýchlo pochopil, že je ideálnym náhradníkom za neistého a nespoľahlivého A. Dubčeka. Prečo zmenil Husák svoj postoj ?

Husák bol veľmi tvrdým orieškom. Kým sme ho mlátili, priznával všetko, čo sme chceli. Sotva sme prestali, všetko odvolal.               (vyšetrovateľ)                                                                                                     

Vo februári 1951 bol Husák zatknutý, a spoločne s V. Clementisom, L. Novomeským a ďalšími obvinený z buržoázneho nacionalizmu. Vyšetrovanie sa naťahovalo, pretože vyšetrovatelia neboli schopní definitívne zlomiť Husáka, ktorý svoje výpovede odvolal vždy, ako skončilo mučenie. Jeho správanie mu pravdepodobne pomohlo zachrániť život, pretože jeho súputnik V. Clementis bol v novembri 1952 počas procesu s R. Slánskym odsúdený na trest smrti, a 3. decembra toho istého roku aj popravený. Proces s Husákom sa však neustále odkladal a medzitým zomrel J. V. Stalin, i K. Gottwald. To zrejme neskôr prispelo k tomu, že Husák neprišiel o život. Nakoniec začal proces 24. apríla 1954, a Husák bol za velezradu odsúdený na doživotné väzenie.

Prínos Husáka pre slovenské, ale aj československé dejiny, sa skôr alebo neskôr presadí všeobecne, aj keď sa mu vyčíta normalizačná politika… Veď jedinou alternatívou voči jeho politike bola politika robotnícko-roľníckej vlády Jakeša, Jindru, Biľaka a ďalších, ktorá bola jednoznačne ďaleko horšia a tvrdšia, než bola normalizácia.

                                                                                                                  (10.1.2013 – Ján Čarnogurský)

Počas II. svetovej vojny bol Husák odporcom režimu J. Tisa, členom hnutia odporu a aktívne sa zúčastnil na SNP. Spočiatku navrhoval, aby sa Slovensko stalo po vojne súčasťou ZSSR, neskôr však vyjadril presvedčenie, že Slovensko je neoddeliteľnou súčasťou Československa, ale malo by mať svoju autonómiu s rozsiahlymi právomocami.

________________________________________________

G. Husáka som viac vnímal v 80. rokoch, keď už ma (občas) zaujímalo aj niečo iné, než kamaráti. Bral som ho ako popleteného ujka, ktorý je prezidentom a čaká na svoj druhý dátum v matrike. Jeho snaha o používanie češtiny pri novoročných prejavoch pôsobila komicky. V posledných rokoch jeho prezidentského pontifikátu bolo už príliš vidieť, že je ťažko chorý, a rozhodujú úplne iní ľudia. Podľa toho, čo o ňom hovorili tí, čo si ho pamätali z čias vojny a neskôr, po návrate do politiky, za iných okolností by v žiadnom prípade netoleroval tajtrlíkov (inak to neviem pomenovať) ako M. Jakeš. Neskôr, po známych udalostiach okolo rozpadu federácie, a cirkusovom predstavení ala Mečiar & Kováč som pochopil aj iné rozdiely. Pokiaľ Husák mohol a nebol ovplyvňovaný chorobou, dokázal byť politikom a štátnikom. Bez ohľadu na to, na akej strane barikády stál.

Niekto povedal, že veľkosť politika nespočíva v jeho schopnosti nenávidieť a trestať, ale schopnosti – odpúšťať. Pri pohľade na to, ako slovenskí politici dokázali zneuctiť a zneužiť inštitút amnestie (kedy amnestovali svojich vagabundov a spriaznené osoby, či pseudo-celebrity) ma napadlo, že Husák bol zrejme na dlhé roky posledným slovenským – štátnikom.

_________________________________________________

Ak máte záujem, zvukové nahrávky z procesu proti G. Husákovi nájdete na nižšie uvedenom odkaze. Mali by byť funkčné.

Proces s G. Husákom a spol.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9462924x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu