Založ si blog

Americká “ demokracia “ a “ kultúra „

Z konca 18. storočia pochádza ústavný dodatok, ktorý zakotvuje právo každého Američana na vlastnenie strelnej zbrane.

Odhaduje sa, že medzi Američanmi sa pohybuje okolo tristo miliónov zbraní. Je to len o pár miliónov menej, ako má krajina obyvateľov. Výsledkom tejto formy “ demokracie “ je okolo tridsaťtisíc vrážd ročne, ktoré sú vykonané strelnou zbraňou. Medzi obete ústavnej absurdnosti patrí aj dvanásť študentov z Columbine High School v Jefferson County, ktorých spolu s jedným učiteľom zavraždili spolužiaci – a stihli ešte zraniť ďalších dvadsaťštyri ľudí. Na inej škole zavraždil študent tridsaťdva ľudí, a desiatky ďalších zranil ….

A túto krajinu nám niekto neustále vnucuje ako vzor !!!  Pripadá mi to rovnako zvrátené, ako keby sa na konkurz pre obsadenie miesta učiteľa v materskej škole prihlásil – pedofil.

Mária dostala k tridsiatym narodeninám nezvyklý darček, ktorý ju veľmi potešil – trojmesačný výlet do USA, spojený s poznávaním krajiny. Keby vedela, čo ju čaká, nikdy tam nepôjde. Už vstup do krajiny sprevádzali nepríjemnosti – náhodne si ju vybral imigračný úradník a bezmála dve hodiny ju “ dusil “ otázkami, prečo prišla do USA a za každú cenu sa snažil spochybniť, že jediným cieľom je turistika. Neskôr sa ubytovala v jednom hoteli a pri potulkách mestom zbadala plačúce dieťa v parku, ktoré spadlo. Hoci bolo na okolí plno ľudí, nikto si dieťa nevšímal a tak ho zdvihla, posadila na blízku lavičku a párkrát pohladila, pričom sa ho snažila upokojiť. Výsledkom jej dobrého skutku bolo obvinenie zo sexuálneho obťažovania a bezmála dva týždne stresu a strachu, čo bude. Obvinila ju matka dieťaťa, ktorá “ zodpovedne “ ponechala samotné dieťa v parku, a sama išla nakupovať.

Divíme sa, že americkou demokraciou pohŕdajú v mnohých krajinách ? 

Pri poslednej služobnej ceste do USA sme boli ubytovaní v malom denverskom hoteli. Recepčná nás hrdo informovala, že ak budeme mať záujem, môžeme si vybrať medzi troma stovkami televíznych kanálov. A tak sme objavili vyše dvadsať porno-kanálov, približne rovnaké množstvo hudobných a športových, desiatku reklamných (kde neustále ponúkali rôzne nezmysly), a samozrejme aj filmové. Jediným problémom bol obsah – kdekoľvek sme prepli, všade dominovalo násilie alebo tupé telenovely, pričom vysielanie filmu či seriálu znemožňovala záplava reklamy. Z polhodiny vysielania tvoril film sotva desať minút. Ešte zábavnejšie bolo zistenie, že po poldruha hodine sa televízor vypol, a pre ďalšie zapnutie ste museli hodiť do kasičky – mincu.

Skvelé, nie ? Ešte viac sa pobavíte, ak vás niekde pozvú – napríklad na nejakú “ párty „. Doporučujem, aby ste si pozorne prečítali pozvánku. V opačnom prípade sa môže stať, že ostanete  smädní a hladní. Štandardom sú posedenia, kde hostiteľ, ktorý vás pozval, poskytuje len príslušenstvo – gril, stoličky a podobne. A konzumuje sa to, čo si hostia priniesli a sami pripravili. Ale zažil som aj také pozvanie, kde na konci posedenia obchádzal pozvaných hostí poskok z párty-servisu, a každému vyúčtoval, čo skonzumoval.

Asi najviac ma však pobavila jedna malá príhoda – išiel som zo stretnutia na hotel, a jeden z účastníkov ponúkol, že sa môžem odviezť s ním. Čakal som, že pôjdeme do podzemnej garáže a odvezieme sa jeho autom. Chyba … vyšli sme na ulicu, a tam pristavil taxík. Spoločne sme sa odviezli, a samozrejme aj spoločne – zaplatili. Zbytočne som zaplatil za niečo, čo som mohol mať zadarmo, stačilo len počkať na kolegu.

____________________________________

A my sa divíme, že národy s bohatými dejinami a kultúrou pohŕdajú všetkým, čo sa spája s Američanmi. Nie je to náhoda, pretože Američania uznávajú len úspechy. Ak nie sú v niečom naj … pokladajú akýkoľvek iný výsledok za prehru. Zlyhanie. Dlhé roky som veril, že niet závistlivejšieho národa, ako sú Slováci. Niektorí by aj choroby závideli. Ale po skúsenostiach s Američanmi si to už nemyslím.

Napríklad v športe nie je ničím neobvyklým, ak prehrávajúci zámerne vyprovokuje bitku, alebo dokonca iniciatívne napadne aj takého súpera, ktorý o konflikt nejaví záujem. V tejto súvislosti nikdy nezabudnem na hokejový zápas vo finále majstrovstiev sveta medzi Kanadou a Českom, kde frustrovaný Ryan Smyth úplne ignoroval hru a osekával hokejkou svojho súpera.

(video nájdete tu)

____________________________________

Podobné je to aj v obchode. Akákoľvek zmluva sa skúma dlhé hodiny, neraz dni či týždne a hľadajú sa všetky možné varianty, ako v prípade potreby partnera ošmeknúť. Klasickým podrazom (ktorý s obľubou akceptujú slovenské vlády) je tzv. súdna doložka – tá určuje, kde sa bude riešiť prípadný spor medzi zmluvnými stranami. Nie je žiadnou výnimkou, že obchodný partner odmietne podpísať zmluvu, ak tam táto časť nie je – takže, ak vám ju niekto vnucuje, je jasné, čo môžete od neho očakávať.

____________________________________

Mnohé organizácie sa pohoršujú nad množstvom popráv v Číne, kde sa údajne pohybuje počet popravených okolo päťtisíc osôb ročne. A tvrdo kritizujú napr. čínske súdnictvo a jeho neobjektívnosť. Na druhej strane mlčia, alebo len laxne občas spomenú, že bašta “ slobody a demokracie “ pobehuje po celom svete, a zabíja ľudí bez obvinenia, súdov i rozsudkov – ba často zabije len nevinných, ktorí s jej problémami nemajú absolútne nič spoločné. A obete týchto teroristických útokov režírovaných Američanmi sa tiež rátajú na tisíce.

Hyenizmus … ten sa usadil u nás veľmi rýchlo. Dokonale sme ho dokázali okopírovať od Američanov. V mene zisku je povolené všetko – aj okradnúť vlastnú rodinu. Aj charita sa často robí len z vypočítavosti – niekto chce zakryť svoju minulosť, iný naopak chce dosiahnuť svoj cieľ v budúcnosti. Ak niekto potrebuje kamery a bombastické reklamy pri charite, tak chce pomôcť  – len sebe. Nie trpiacim.

____________________________________

Kedysi bolo normálne, že susedia sa medzi sebou poznali, hoci aj na celej ulici a vzájomne si pomáhali. Bolo nemysliteľné, aby nejaká babka spadla na ulici, a ľudia ju obchádzali … dnes je to štandard.

A to nie je v poriadku ….

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456392x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu