Založ si blog

Právna doložka . .. zn. Nepodpisovať ! !!

Poznám desiatky ľudí, ktorí sa dostali do problémov podpisom dokumentov, ktorým zjavne nerozumeli – od bianco zmeniek, cez rôzne formy dlžných úpisov či uvalenie bremena na nehnuteľný majetok, až po … tzv. právnu doložku. Nie som právnik, takže netuším, či som použil správny termín, ale vysvetlím, čo pod tým chápem.

V podstate sa jedná o niekoľko viet v osobitnom ustanovení zmluvy, ktoré definujú, ako sa zmluvné strany zachovajú, ak dôjde pri plnení zmluvy k nejakému sporu. Najčastejším “ švindľom “ je znenie, ktoré určuje rozhodcu (teda súd alebo podobnú inštanciu), ktorý v prípade sporu rozhodne o tom, ktorá strana má pravdu.

Pri obchodovaní som sa stretol s prípadmi, že mi obchodný partner zo zahraničia ponúkal uzatvorenie zmluvy, kde jej plnenie bolo situované na Slovensku, ale prípadné spory mali riešiť súdy v Rakúsku, Nemecku … či dokonca USA. Ak som sa pozastavil nad týmto článkom, obyčajne s nesmelým úsmevom dodali – však viete, aké je slovenské súdnictvo, nie ?

Áno, viem. Presne zodpovedá zákonom a ľuďom, ktorí ho riadia … takže sa v ničom nelíši od rakúskeho, nemeckého, britského či amerického súdu.

Nikdy som takúto zmluvu nepodpísal, a nepodpísal by som ju ani v prípade, že by som obchodoval s košickou firmou (príklad), ktorá by požadovala ako miestne príslušný súd pre spory – súd v Košiciach. Ak to niekto požaduje, očakáva (alebo je presvedčený), že na “ svojom “ súde – uspeje. Rozhodne to však nepožaduje, aby zaručil objektívnosť súdu v rozhodovaní pri spore.

Divím sa, prečo množstvo podobných zmlúv podpisujú slovenkí úradníci pri zmluvách štátu s rôznymi subjektmi. Majú k dispozícii zástupy právnikov, ktorí veľmi dobre poznajú nebezpečenstvo podobných dohôd, nie ? Niekedy mám dojem, že toto ustanovenie v zmluve prejde zásluhou vhodne podaného mešteka euráčov … iné vysvetlenie mi nenapadá.

Takže – upozornenie na záver … ak podpisujete zmluvu s právnou doložkou (alebo ako sa tomuto podrazu hovorí), rátajte s tým, že všetky spory sú vopred – prehraté. Skúsenosti ľudí, ktorých poznám a podpísali tento paškvil (podľa môjho sedliackeho pohľadu) hovoria za svoje – minuli desaťtisíce eur na advokátov a cestovanie, ale nikdy a nič nevyhrali – hoci mali niekedy pravdu.

Mimochodom – ako sa uplatní zodpovednosť voči politikom, ktorí toto svinstvo podpísali a spôsobili Slovensku miliardové škody ?

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432165x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu