Založ si blog

Neúcta k mieru je drahým športom

… čo nedávno musela pochopiť aj A. Merkelová, keďže dnes prosí (hoci zdanlivo žiada) V. Putina, aby prispel k upokojeniu situácie na Ukrajine. Práve Ukrajina je ďalším dôkazom, že tzv. civilizovaná Európa si vôbec nevážila mierové roky, a nepoučila sa z utrpenia národov počas II. svetovej vojny. Napokon, potvrdil to aj vývoj v Maďarsku – 1956, Československu – 1968, či nepokoje v Poľsku – 1980.

Na vlne nenávisti sa dá robiť čokoľvek, ale určite to nie je pohodlné sedenie … či jazda.

Ak niekto nechápe postoje V. Orbána a jeho vlády v mnohých veciach voči Bruselu, a často sa diví, prečo tento politik zdanlivo tiahne proti záujmom korporácií a Bruselu, zabúda na minulosť. Maďari si pamätajú nielen potupný Trianon, ale aj krviprelievanie v roku 1956, keď naleteli sľubom západných mocností, vyvolali povstanie proti vládnucej prosovietskej verchuške a kruto to zaplatili. Nie, Orán sa naozaj nepustí do otvoreného konfliktu s Bruselom, ale na druhej strane mu vždy jemne podkopne nohy tam, kde môže. Jednak pre posilnenie vlastnej pozície na domácej scéne (náznakom, že nie je sluhom bruselskej verchušky), ale aj na pripomenutie, že Budapešť – nezabudla na starý podraz.

Európa si naozaj nevážila mier, a dnes je zasiahnutá – duchom možnej vojny.

Výzvy A. Merkelovej a iných politikov, aby V. Putin zasiahol – to znie naozaj pokrytecky. Tým skôr, že konflikt na Ukrajine vyvolali práve západné demokracie v snahe oslabiť Rusko. O to viac, že desiatky rokov Izrael beztrestne terorizuje palestínsky národ, kde sa obete už rátajú na desaťtisíce, a tam nie sú žiadne plamenné výzvy zo strany Bruselu či Berlína na adresu spojenca vo Washingtone, aby umravnil svojich priateľov – v Tel Avive.

Kto vietor seje, bude búrku žať …

Stavať na tradičnej nevraživosti voči Rusku, hlavne zo strany Poľska, to sa veľmi nevypláca. Tým skôr, že Maďari a Poliaci sú si v mnohom veľmi podobní. Ani Poliaci sa dodnes nezmierili s faktom, že ich krajina už nehrá takú významnú úlohu v európskej politike, ako kedysi. Iste, Katynský les ostane navždy zapísaný do dejín Poľska a Ruska krvavými písmenami. Lenže – ani Poliaci nemajú čistý štít vo vzťahu k Rusom, takže dôvody na nevraživosť sú obojstranné a pochopiteľné. Je to však na škodu veci.

Ak by Poľsko a Rusko prekonali ťažobu minulosti, nepokoje na Ukrajine by neboli …

Ukrajina bola počas stáročí poľská, nezávislá i ruská. Každý tam niečo zanechal. Ostali minimálne rodinné či rodové väzby, spoločné dejiny a často aj záujmy.

Dnešné nepokoje majú svoje korene v špinavej politike veľmocí, kde si často prihrievali svoju polievočku aj Varšava či Moskva. Už oranžová revolúcia mala úplne iné pozadie, ako oficiálne vykresľovali prozápadné médiá. Západu nevadili metódy vládnutia ukrajinského prezidenta Kučmu, vadilo skôr to, že sa nechcel deliť o majetok a moc. Samozrejme … so Západom. Tymošenková a Juščenko sa stali čiernymi koňmi veľmocenskej politiky Nemecka a Francúzska v nádeji, že pri potenciálnom prevzatí moci v krajine sa otvoria ukrajinské dvere dokorán, a Západ uplatní rovnaký scenár, ako v iných krajinách postsocialistického bloku – rozpredať, zlikvidovať a ovládnuť.

Smola … vrkočatá Juliška sa síce dostala k moci, ale ani ju nenapadlo, aby sa začala s niekým deliť. Začala si budovať vlastné impérium, neskôr sa rozkmotrila aj s bývalým spojencom Juščenkom a po príklade Západu začala hrať vlastnú hru. Na vlastnej šachovnici, čo dostalo k moci – proruského Janukovyča. Politika, ktorý sa riadil jedinou zásadou.

Ak chcete byť kamoši, tak plaťte …

Rusku tento druh “ priateľstva “ nevadil. Napokon, ani v politike nejde vždy o peniaze. Naopak – Západ mal predstavu, že raz Ukrajine dá, a dvakrát vezme. Lenže – práve toto v ukrajinskom prípade vôbec nehrozí. Vojna na Ukrajine je predovšetkým o tom, že dnes sú čiernymi koňmi Západu vyslovení banditi, oveľa horší ako plynová princezná Juliška.

A to už nevonia ani väčšine ukrajinských oligarchov. Keď už o oligarchoch – na Ukrajine nie je o nič väčšia korupcia, než v ktorejkoľvek krajine únie. Je však viac viditeľná pre rozdielnosť metód skorumpovaných politikov a korumpujúcich obchodníkov. Na Západe (ale aj na Slovensku) sú korporácie obvykle prepojené s politickými kruhmi. Výsledkom je, že praktiku obálok pod stolom používajú len absolútni diletanti. Korumpovať sa dá totiž za pomoci štátnych zákaziek … a dokonca aj legálne, však vyhráva najlepší, nie ?

Na Ukrajine frčia obálky. Preto je korupcia zdanlivo rozbujnelá.

Bordel na Ukrajine začal dávno pred majdanom …

Spolužiak pracoval na Ukrajine od roku 1996. Nikdy tam nebolo dobre, spomínal, ale vyslovene zle začalo byť vo chvíli, keď sa do situácie začali zapletať rôzne “ neziskové “ organizácie, ktoré rozosievali semeno nenávisti na všetky strany. Klasickým príkladom boli štátne zakázky – štát išiel niečo budovať, vyhlásilo sa výberové konanie, kde sa prihlásilo množstvo firiem, samozrejme aj západných.

Problém vyskočil, ak konanie vyhrala domáca firma – v tom okamihu boli súdy zaplavené množstvom sťažností a obštrukcií zo strany porazených (najčastejšie zahraničných) spoločností, ktorých cieľom bolo jediné – prinútiť štát, aby zmenil rozhodnutie v prospech nadnárodnej korporácie. Stavba, ktorá mala trvať rok-dva … sa pretiahla na desať – pätnásť rokov a predražila niekoľkonásobne. Následkom výdavkov na rôzne súdne konania, arbitráže a podobne. A neziskovky odušu vrieskali, ako štát plytvá peniazmi poplatníkov.

Západ chce mier zaistiť – vojnou. Teda podobne, ako keď niekto ide vykopnúť – otvorené dvere.

Predstava prosperujúcej Ukrajiny očami Západu je jednoduchá – Západ ju ovládne, zničí potenciálnu konkurenciu a bude diktovať absolútne všetko, aj to, s kým sa Ukrajina môže (alebo musí) priateliť. Poistí sa to hromadou pôžičiek, zaistených nevýhodnými zmluvami – napríklad súdnou príslušnosťou k súdu v krajine, ktorá “ investovala “ … a to už nehovoríme o špeciálnych úveroch, viazaných na účel, kde “ dobrodinec “ požičia dve miliardy eur, aby ste si kúpili jeho nepredajný tovar, ktorého hodnota dosiahne sotva polovicu údajnej pôžičky. Skvelý kšeft, nie ? Krajina sa zadĺži, dobrodinec zaistí zamestnanosť vo vlastnej krajine a Ukrajinci ?

Srať na nich … aj doteraz boli žobráci, už sú zvyknutí, no nie ?

Západ už nemôže prikazovať, musí Rusko prosiť … lenže, nechce stratiť tvár pred voličmi. A dobre vie, že Rusko málokedy vojny začínalo, ale …

… skoro vždy ich končilo.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455851x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu