Založ si blog

Právo na sebaurčenie všetkým, nie však pre – každého

Často sledujem, ako sa ozývajú pohoršené hlasy, ak sa napríklad Rusko vzoprelo snahe Čečencov o samostatnosť. Je však zaujímavé, že tie isté hlasy mlčia, keď sa o samostatnosť a nezávislosť pokúšali – napríklad v USA – pozostatky vyvraždených domorodých kmeňov. Rovnako mlčia aj v iných prípadoch – napríklad Kurdov v Iraku, ktorých niekdajšia koalícia proti Saddámovi využila a neskôr odkopla ako špinavú handru. Samozrejme – žiadne sľuby sa nikdy nesplnili.

Prečo ?

Roky sa napríklad ťahajú konflikty v Španielsku. Baskovia desaťročia otvorene odmietajú byť súčasťou krajiny, situácia dokonca neraz vyvrcholila aj krvavými konfliktami, ale svet – mlčí, alebo sa tvári, že sa vlastne nič nedeje. Však španielska monarchia je – nedeliteľná.

O nič lepšie sa nevyvíjajú ani vzťahy v iných regiónoch. Stačí spomenúť na írsky problém, vzťahy medzi Valónmi a Flámmi … a tak by sme mohli pokračovať. Lenže …

Právo na sebaurčenie sa vytiahne len tam, kde sa to hodí …

Stačí sa pozrieť na vývoj v Škótsku, kde síce nikto nehovorí – nesmiete – ale v pozadí sa cez ekonomické nástroje vyvíja nátlak, ktorého cieľom je jediné – nesmú na samostatnosť ani pomyslieť. Alebo môžu – potichu. Pravdou je, že proti britskej monarchii sú zamerané aj snahy frankofónnej časti Kanady, nadšenie nevládne ani v Austrálii. Len sa o tom mlčí, keďže z času na čas sa organizuje kabaret s návštevou kráľovskej rodiny, sprevádzaný frenetickým potleskom starostlivo vybraného “ davu „.

Kašlime na to … vybrali či nevybrali dav, to nie je podstatné. Podstatné je niečo iné. Opäť sa vrátime k právu na sebaurčenie. Mali by ho mať všetci – teda, mám na mysli národy. Je jedno, či sa jedná o Maďara, Slováka alebo Kurda, Siouxa, Valóna či Fláma. Prax je však iná – právo na sebaurčenie majú podľa západných veľmocí len tam, kde sa to – hodí.

Rozpad Ruska by sa hodil. Takže – treba podporiť aj právo na sebaurčenie v Čečensku … dokonca aj vtedy, keď v iných častiach sveta sa bojuje dronmi proti povstalcom, ktorí sú označení za teroristov, lebo používajú rovnaké praktiky ako – Čečenci. Nie, Čečenci môžu – to sú predsa bojovníci za slobodu. 

Slovenskí pätolízači povedali pri vstupe do únie, že Slovensko vstúpilo do Európy. Zaujímavé tvrdenie – pozeral som rôzne mapy, staré i nové … ale všade bolo slovenské územie na európskom kontinente. Neplávalo po svete. Ťažko vstúpiť niekde, kde ste – odjakživa.

Iste, do niečoho sme vstúpili, to je pravda … len neviem, prečo to tak smrdí …

Avšak – tvrdenie o vstupe do Európy zo strany rôznych pätolízačov skrýva v sebe aj niečo iné. Ich presvedčenie, že kto nie je s nimi, ten je – menejcenný. Menej-slobodný. menej-európsky, menej-schopný ….. proste

MENEJCENNÝ !!!

Nechcel som členstvo v bývalom RVHP, či VZ. Nevidím dôvod, aby som ospevoval niečo podobné, hoci v iných farbách … všetky spolky ťahajú – čertove volky.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463658x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu