Založ si blog

Porušovanie dohôd – ukrajinský národný šport

Obchod s Ukrajinou má množstvo zvláštností. Avšak, najviac si treba dávať pozor na platenie …

Ukrajinec plní dohodu len dovtedy, pokiaľ je pre neho výhodná … alebo chce čerpať výhody v nej zakotvené.

 

Partner pre Ukrajinca neznamená absolútne nič. Za roky som nestretol ukrajinskú spoločnosť, ktorá by nespôsobila nejaký problém. Vždy je to rovnaké – natiahnutá ruka, úsmevy a sľuby. Mimochodom, ani v Rusku to nebýva často oveľa lepšie. Akýsi východný folklór, dalo by sa povedať. Pokiaľ však niekto tvrdí, že Kyjev je spoľahlivejší partner ako Moskva, jednoducho – klame.

Ak nechcem, aby mi Ukrajinec dlhoval, musím sa riadiť jednoduchou zásadou – všetko z ruky do ruky. Žiadne splatnosti, žiadne ústupky. Poznám firmu, ktorá roky obchodovala s partnerom na Ukrajine bez problémov, lebo si dávala za tovar platiť vopred. Pohoda skončila vo chvíli, keď sa firma nechala uchlácholiť, a dala tovar … ľudovo povedané, na sekeru. Peniaze dodnes nevidela, naopak jej ďalšie odtekajú – na právnikov. A od partnera počúva niečo podobné, ako trvale prednáša ukrajinská vláda – pošlite nám nový tovar, a potom zaplatíme staré dlhy.

Možno zaplatia … z predaja nového tovaru, lebo peniaze za starú dodávku už dávno minuli. Ale pravdepodobnejšie je, že zase nezaplatia.

Vo svete obchodu sú bežné zmluvy, kde si dodávateľ vyhradí právo na obmedzenie spôsobu nakladania klienta s tovarom, ktorý dodávateľ dodal. Sám som podpísal podobné zmluvy a beriem to ako súčasť obchodu. Hoci som z hľadiska medzinárodného obchodu absolútne bezvýznamný. Princíp týchto zmlúv je jednoduchý – majú ochrániť záujmy dodávateľa, jeho povesť na trhu. Tým, že nedovolí redistribúciu svojich služieb (či tovaru), si často zaisťuje udržanie ich kvality na požadovanej úrovni, platobnej disciplíny či spokojnosti klientov.

Porušenie zmluvy je podraz a nikto sa nemôže sťažovať, ak sa stane terčom odvetného opatrenia.

Viem, že aj zmluvy o dodávkach ropy či zemného plynu majú podobné klauzuly a obmedzení redistribúcie. Nemôžeme sa diviť, ide o miliardový obchod. Ak to názorový bezdomovec, ako jeden košický alkoholik v službách istého plátku nechápe, to ešte neznamená, že sa jedná o neférové praktiky, ak sa pri porušení zmluvy začne dodávateľ brániť. A pochybujem, že predajná presstitútka má niekde v kešeni pár miliárd, aby zaplatila dodávateľovi škody, napáchané neserióznym klientom.

Za čias vládnutia klanu straky Julky veci fungovali jednoducho – najprv sa bralo, potom neplatilo a nakoniec – kradlo. Stačí si spomenúť na rok 2009. Nakoniec podpísala dohodu, ktorej následky dnes kritizuje celý svet a ukazuje prstom na Putina. To je vinník, bite ho.

Lenže, pravda je úplne iná. Vo svete, preplnenom kritikmi Ruska, neraz platí, že ak neplatíš – nemôžeš platiť – nechceš platiť … tak sa valia súdne žaloby, exekúcie, trestné oznámenia a podobne. Čiže ich postoj vo veci súčasného problému Ukrajina – Rusko je len pokrytectvom. Navyše, najviac Rusko kritizujú tí, čo roky berú peniaze za vysedávanie na čalúnenej stoličke, a už dávno nevedia, čo je poctivá práca. Napokon … nejeden z  nich sedel v base za komunizmu práve pre odpor voči práci, spomínate ?

Nerobím si ilúzie o Rusku, ale Ukrajinci budú klamať aj v prítomnosti zástupov svedkov … a tvrdiť, že to bolo inak.

Ak sa teda raz zobudíme do mrazivého rána, so stenami pokrytými ľadom, vieme, kde sa máme poďakovať. Tam, kde sa ukrajinská zlodejina nazýva bojom za slobodu a demokraciu, teda u p. Šebeja a spol.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461813x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu