Založ si blog

Ako sa robí demokracia – Guatemala 1954

Predohra – po rozpade Spojených stredoamerických provincií v 19. storočí sa Guatemala dostáva pod vplyv USA, a rastie vplyv americkej spoločnosti United fruit company. Postupne sa stáva jedným z najväčších zamestnávateľov v krajine, vlastní obrovské množstvo pôdy a má významný vplyv na orientáciu krajiny a dosadzovanie osôb do jej vedenia.

 

V roku 1951 však dochádza ku zmene – prezidentom sa stáva Jacobo Arbenz Guzmán, bývalý vojak a minister obrany. Nepozdáva sa mu stav krajiny, v ktorej vládne chudoba a najväčší vplyv má americká spoločnosť United fruit company, ktorej zisky neustále rastú, ale činnosť nie je žiadnym prínosom pre rozvoj samotnej Guatemaly. A tak sa guatemalská vláda rozhodne, že zavedie daň, ktorou čiastočne zdaní zisky spomínanej spoločnosti. V tej chvíli sú dni prezidenta Guzmána spočítané, pretože kontakty vplyvnej a bohatej spoločnosti siahajú nielen do Bieleho domu, ale aj do Langley, sídla americkej tajnej služby CIA pod vedením A. Dullesa.

 

A tak dochádza k príprave prevratu a jeho výsledkom je zvrhnutie legitímne zvoleného prezidenta Guzmána, ktorého nahradzuje Miguel Fuentes, politik naklonený záujmom United fruit company a USA. O niečo neskôr povoľuje zriadenie výcvikových táborov v krajine, kde sa majú vycvičiť bojovníci proti kubánskemu režimu F. Castra a ruší všetky opatrenia, ktorými sa znižovali zisky United Fruit company.

 

Lenže, napriek vojenskej podpore Bieleho domu sa veci nevyvíjajú tak, ako by ľudia v pozadí prevratu chceli. Opozícia v krajine je síce potláčaná všemožnými spôsobmi, ale napriek tomu bojuje proti diktátorovi. V roku 1960 sa začína občianska vojna. Vláda počas jej trvania využíva tzv. eskadry smrti, ktoré sa kruto zúčtujú s každým oponentom, ktorého dostanú do rúk. Diktatúru podporujú nielen USA, ale aj Izrael a Argentína. Na strane opozície je Kuba, kde F. Castro nezabudol na zásluhy guatemalskej diktatúry pri pokuse o prevrat v Zátoke svíň, ale aj Nikaragua a Mexiko. Občianska vojna pretrvá až do roku 1996, kedy je podpísaná dohoda o prímerí. Počet obetí vojny sa odhaduje do dvestotisíc, najmä z radov civilného obyvateľstva. Krajina je dlhé desaťročia v chaos, neustále chudobnie, a pomery sú neznesiteľné.

Len v rokoch 1980 – 1985 je v konflikte zabitých približne stotisíc obyvateľov, okolo 450 dedín je zničených a približne 60 000 obyvateľov je nútených zmeniť bydlisko. Celý konflikt má za následok aj zmenu mapy krajiny – zmizne z nej štyristo dedín, ktoré boli vypálené a ich obyvatelia povraždení.

V roku 1999 je zverejnená desivá štatistika – 93% obetí občianskej vojny má na svedomí armáda, bezpečnostné zložky a vládou vytvorené eskadry smrti.  Povstalci majú na svedomí 3% obetí z celkového počtu 200 000 obetí konfliktu. Ale až 83% obetí konfliktu bolo mayského pôvodu, teda z radov domorodého obyvateľstva. Je dokázané, že guatemalskému konfliktu nebola venovaná pozornosť médií hlavne zásluhou vlády v Bielom dome, najmä počas obdobia R. Reagana. Rovnako je dokázané, že predstavitelia USA vedeli o porušovaní ľudských práv v krajine, napriek tomu však dlhodobo podporovali diktatúru, tak finančne, ako aj výcvikom príslušníkov eskadier smrti. Neskorší prezident USA Bill Clinton po zverejnení správy OSN o Guatemale pripustil, že podpora vtedajšej vlády bola – omylom.

United fruit company zaniká fúziou v roku 1970, neskôr v roku 1984 sa korporácia v dôsledku politickej situácie mení na Chiquita brands international. V 40. rokoch 20. storočia vlastnila spoločnosť v Guatemale 566 000 akrov pôdy a zamestnávala približne 15 000 ľudí.  Mala vlastnícke podiely aj na guatemalských železniciach, kde jej patrilo celkovo 690 míľ z celkovej dlžky železničných tratí, ktorá činila 719 míľ. Okrem toho spoločnosť vlastnila aj dva z troch prístavov v krajine. Svoje postavenie si vybudovala zásluhou politických kontaktov a podpory diktátorov, ktorí vládli v krajine od získania nezávislosti.

V pozadí guatemalského občianskeho konfliktu bola snaha guatemalskej vlády o pozemkové reformy, ktoré by viedli aj k čiastočnému znárodneniu pozemkov a iného majetku United fruit company, ktorý bol získaný počas vlády diktátorov koncom 19. a začiatkom 20. storočia, proti čomu sa postavila aj katolícka cirkev a iní vlastníci pôdy v krajine. Vláda chcela podporiť aj výstavbu nového karibského prístavu, na ktorý by nemal dosah práve United fruit company a atlantickej diaľnice. V roku 1953, rok pred prevratom vyvlastnila vláda 400 000 akrov neobrábanej pôdy vo vlastníctve United fruit company a ponúkla jej finančné vyrovnanie

 

Guatemala je dnes radená medzi rozvojové krajiny, a to aj napriek tomu, že patrí medzi najväčších vývozcov banánov, kávy, cukrovej trstiny a iných poľnohospodárskych produktov. Prevrat v réžii CIA a v záujme nadnárodných korporácií (v krajine sa ťaží aj ropa a antimon), a následná občianska vojna ju vrhli o desaťročia späť.

 

A mimochodom, viete, čo majú spoločné Slovensko a Guatemala ? Vražedný koktail vlastníckych pomerov v hospodárstve v kombinácii s nízkymi platmi a servilnými vládami. Chudobný a korupciou prerastený štát s maličkou elitou, ktorá si môže dovoliť všetko a za každej vlády, bez ohľadu na jej zloženie. Vieme, kam to viedlo v Guatemale, ale mali by sme sa zamyslieť, kam to môže viesť na Slovensku.

 

Zdroj : wikipedia

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460630x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu