Založ si blog

Prečo nemám ruskú žehličku ?

Najskôr preto, lebo mi ju nikto neponúkol. Na druhej strane mám ruský televízor, malý a prenosný, vyrobený v roku 1986, ktorý na počudovanie ide dodnes. Rozhodne je spoľahlivejší ako výkrik modernej doby Sony Bravia, ktorému vadí všetko … dokonca aj prepínanie programov. Ak prepnem rýchlejšie viac programov za sebou, musím urobiť – reštart, vytiahnutím kábla zo zásuvky. Ináč – nenabehne.

Neviem, nepamätám si, kedy som videl naposledy v televízi reklamu na prací prach, ktorý by pochádzal z Ruska. Asi … som ju ani nevidel, ale vyrábajú ho. A predávajú v akejsi neforemnej plechovici, čo je možno aj dôvod, prečo sa do reklamy nehodí. Kilové balenie stojí asi pätinu toho, čo napríklad Persil … ale z hľadiska výsledku prania, skôr by mal stáť pätinu – Persil. Pretože tie ruské guľky, či ako to mám nazvať … no, niekedy mám strach, že špinu vyžerú aj s látkou.

Ruské auto ? Hm … aj by som bral, ale to, čo sa mi páčilo, sa už asi nevyrába, a ak by sa aj vyrábalo, asi by som na jeho kúpu nemal peniaze … kedysi totiž napadlo nejakého blázna, že vyrobí retroverziu Volgy s motorom z – BMW 850. Videl som výsledok raz, alebo dvakrát … ale klobúk dole. A taká Lada Niva, tá dáva dodnes na frak oveľa modernejším, tzv. súvéčkam … hoci to v nej hučí ako v tanku. Lenže … jej účelom nebolo vozenie majiteľa po krásnych, špičkových cestách.

Ktovie … čo vlastne dnes vyrába Rusko, čím by sa mohlo hrdiť pred tými, čo ho neustále (hoci aj na debatách) opľúvajú ? Neviem … obvykle sa k niečomu dostanem, ak mi to prinesú známi, alebo idem do Ruska na služobnú cestu. Avšak, čo vie málokto, ruské firmy produkujú napríklad špičkové programy na ochranu dát … majú len tú chybu, že z hľadiska ceny sa bežnému smrteľníkovi nevyplatia. Kúpa takejto aplikácie nejakou účtovníčkou by bola asi tak efektívna, ako sa pokúšať zlikvidovať muchu raketou zem – vzduch.

Mám známeho, ktorý vyrába nábytok. Orientuje sa na bohatšiu klientelu, a tak vyrába podľa predlôh z dávnej minulosti. Produkciu má vypredanú na niekoľko rokov dopredu, nepotrebuje žiadnu reklamu, ani internetové obchody a iné vymoženosti … napokon, mnohí z kritikov by zrejme nemali ani na jednu stoličku z jeho produkcie.

Na druhej strane – naozaj veríte, že značkové a drahé odevy sa vyrábajú napr. Talianmi v Taliansku ? Chyba … možno sa aj v Taliansku vyrobia, ale rukami zdieraných čínskych robotníkov, ktorí neraz nemôžu opustiť ani priestory továrne. Veľa by o tom vedel povedať bývalý novinár Saviano, ktorý sa dnes musí skrývať pred camorrou na policajných staniciach. A množstvo iných odevov sa ušije priamo na čínskom území, a v krajine “ pôvodu “ sa len prilepia visačky, nič viac. A vôbec to nie je len otázka lacnejšej pracovnej sily, ale aj toho, že západná civilizácia akosi spohodlnela … a stratila svoje návyky.

Prečo nemáme na pultoch ruský tovar ? No, začiatkom 90. rokov to bol hlavne následok myslenia pseudodisidentov, ktorí tvrdili, že čo je ruské – to je zlé. Prerušili sa kontakty, niektoré továrne zanikli, iné sa začali orientovať na trhy mimo Slovenska. Neskôr sa ukázalo, že prerušenie kontaktov v obchode bola chyba, lenže naše miesto obsadili druhí, a my sme neboli zaujímaví partneri ani z hľadiska sily a potenciálu slovenského trhu. Navyše – ako som už spomenul, existujú spoločnosti, ktoré by ani nedokázali náš trh zásobovať, lebo nemajú dostatok kapacít. A nemajú ani záujem o rozširovanie … alebo skôr dôvod.

Rusko nie je odkázané na to, aby vyrábalo to, čo vedia vyrobiť iní – a lacnejšie. Na rozdiel od Slovenska ponúka taký obrovský trh, že aj napriek rôznym prekážkam existujú tisíce spoločností, ktoré majú záujem o pôsobenie na ruskom území – a bez akejkoľvek podpory zo strany štátu.

Ale, mám na kritikov Ruska jednu otázku – ak tak veľmi vytýkajú Rusku, že nepoznajú jeho výrobky, čo vyrábajú sami ? Nech skúsia povedať, čo vymysleli, či si vedia upiecť chlieb, alebo chovať kravu a dojiť mlieko … prípadne ušiť nohavice, či topánky, alebo vyrobiť auto … silne pochybujem, že by vedeli niečo z toho, čo sami iným vytýkajú.

Chápem … štekať spoza plota je ľahšie, hlavne vtedy, ak sa šteká skryto – v stáde.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432696x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu