Založ si blog

Máte v rodnom liste “ investorov “ ?

Nie, tých tam nikto nenájde. Ale, niekde pri srdci máte iný rodný list – rodný list, či rodné listy vašich detí. Detí, ktoré potrebujú nielen vašu pomoc a ochranu, ale sú aj odkázané na to, čo po vás zdedia. A čo zdedia dnešné deti ? Vykradnutý štát, a zahraničných podvodníkov, ktorí neustále naťahujú ruku a hovoria – ak nezaplatíš, odídeme. Toto im chcete zanechať ?

Istá spoločnosť dostala dotáciu – na vytvorenie pracovných miest. V prepočte vychádzalo, že na každého pracovníka dostala 740 € na každý mesiac. Ale čistá mzda bežného pracovníka v tejto spoločnosti je 377 €, vrátane rôznych príplatkov a tzv. odmien. Skúste si teda vypočítať, koľko finančných prostriedkov dáva na mzdy pracovníkov táto spoločnosť zo svojej činnosti. Ostanete v šoku … pokojne môžete konštatovať, že nedáva – nič.

Potom sa nemôžete diviť, že štátna pokladňa zíva prázdnotou. Vyššie spomínaná spoločnosť totiž dostala nielen dotácie, ale aj iné úľavy, napríklad na daniach. Nie je to skvelý kšeft ? Dane – nula. Mzdy – nula. Pozemky na vybudovanie prevádzky – za symbolické euro. Má to len jeden “ maličký “ nedostatok – slovenský podnikateľ nemá šancu, aby podobné výhody získal. Ten ich môže len – financovať. Presne tak – šikanovaný a dôsledne kontrolovaný nahlúplymi úradníkmi, ktorí často ani nevedia, čo vlastne kontrolujú. Aký to má zmysel ?

Presne – žiadny. Investori totiž žiadne miesta nevytvorili, tie vytvorili daňoví poplatníci v tomto štáte. Investori sa len priživujú, nič viac. Presne tak, ako svojho času v iných krajinách, kde v prípade potreby dokázali zafinancovať aj štátne prevraty, či zavraždenie nepohodlných politikov. Nie, u nás sa zatiaľ nič také nedeje … ale dokedy ? To nie je ťažké odhadnúť – len dovtedy, kým sa nevzoprieme. Ako to bude vyzerať v prípade odmietnutia nejakých požiadaviek, to dnes môžeme pozorovať na príklade nášho suseda v Budapešti. V. Orbán si dovolil prijať rozhodnutie v prospech krajiny a neprospech záujmov Bruselu a Washingtonu, a reakcia na seba nedala dlho čakať. Komické obmedzenia pre niektorých štátnych činiteľov … prijaté veľkými demokratmi. Naozaj ? Kde sme to skončili, ak prijímame morálku zločinca a vraha  ?

O čom je podnikanie ? Chcete povedať, že spoločnosti, ktoré majú pravidelne stratové priznania k dani, alebo vyplácajú minimálne mzdy – sú na to m naozaj zle ? Omyl, systém je zlý. A nikto ma nepresvedčí, že za vznikom a podporou tohoto systému nie je korupcia. Ak by konali predstavitelia štátu v prospech svojich občanov, nebudú ich ožobračovať v prospech privandrovalcov a podnikateľského odpadu. Však si pozrite minulosť investorov na Slovensku – sú ako vandráci, putujú z jednej krajiny do druhej, a vždy sa poberú inde, sotva vyčerpajú všetky možné druhy výhod. Podvodníci a špekulanti, nič viac.

Ak chcete výplatu, musíte si ju odpracovať. Ale v ich prípade príde najprv odmena, a potom (možno) práca. Je to normálne ?

Nie som proti výhodám a benefitom, ale tým, ktorí sú pre krajinu a ľudí – prínosom. Najprv prines – potom žiadaj. Zaplať daň a my ti časť vrátime. Nie však tak, že neplatíš nič a my ti ešte budeme dávať, aby si mal viac – však to je zvrátené.

Pobúrenie … však som navrhol orientačné mzdové tabuľky, nie povinné. Lenže – najviac sa proti tomu ohradzujú práve tí, čo nikoho nezamestnajú, alebo tí, čo zásadne vyplácajú len minimálnu mzdu … ani o cent viac. Každý rok si kúpia nové auto, nehnuteľnosti zbierajú ako známky, ale pri výplatách – je stále kríza. Podvodníci … vari si myslia, že si to vezmú do hrobu ? Omyl … tetka smrtka korupciu nepozná.

Predstavme si – zakotvime do zákona 50% daň z príjmu pre podnikateľské subjekty. A následne prepojme so systémom úľav, ktorý bude presne definovaný a jasne nárokovateľný, bez možnosti zásahu úradníka. Rozdeľme povolania podľa náročnosti, vplyvu na zdravie, vzdelania a podobne. A následne vypracujme tabuľky platov.

Ak niekto platí doporučenú tarifu podľa tabuľky, klesne mu daň z príjmu na 20%. Ak platí viac, bude klesať daň rovnomerne s rastom vyplácanej mzdy, pričom ako základ poslúži najnižšia mzda v rámci subjektu. (priemer nie, lebo vieme, ako sa to robí – manažéri si stanovia také príjmy, že robotník za pásom má v priemere 1 000 € mesačne, hoci dostáva sotva polovicu) Kto platí menej, ako doporučenú tarifu, tomu bude zase stúpať výška dane z príjmu. Ak je v strate, ale jeho ročný obrat prekročí milion eur, určiť mu paušál na zaplatenie vo výške jednej tretiny z obratu. Však poznáme špekulantov, ktorí plodia straty ako na bežiacom páse. Mimochodom, nikdy vám neprebehlo hlavou, ako môže fungovať spoločnosť, ktorá je desať rokov v strate ?

S dotáciami naložiť obdobne. Nijaké dotácie vopred, ale len podľa toho, koľko ľudí spoločnosť zamestná, a ako ich platí. A žiadne preplácanie mzdy v plnej výške, ale len príspevok na jej časť – napríklad 30%. Zbytok musí zaplatiť zamestnávateľ, ak na to nemá, nech nepodniká. Alebo chcú všetci tvrdiť, že tovar a služby rozdávajú ako charitu a nič z toho nemajú ?

Systém sa dá vypracovať, len treba chcieť. A chcieť, to znamená prinútiť politikov, aby konali tak, ako sľubujú – v prospech štátu a národa. Alebo si radšej počkáme na bumerang, ktorý sa nám vráti, ako budú odchádzať do dôchodkov generácie 70.-80. rokov ? Na chvíľu, v ktorej zistíme, že sme úplne na dne ?

V jednej bájke sa spomínala mulica a sedliak. Vozil na nej kože ku garbiarovi. Mulica nosila, sedliak bohatol a chcel čoraz viac. A tak nakladal, nakladal … až jedného dňa sa mulica zvalila a zdochla. A sedliak ? Kým mal z čoho, akosi žil … a potom, tiež zdochol – hladom. Bol taký skúpy, že novú mulicu nekúpil … a sám nosiť nevládal. Sem sa chceme dostať ?

Naozaj niekto verí, že tá potemkinova dedina s Bruselom na čele má budúcnosť ? Omyl, nikdy ju nemala a svoju úlohu skončí, ako sa podarí silným krajinám ovládnuť tie menšie a slabšie, zlikvidovať ich hospodárstvo a urobiť ich závislými na vlastnej vôli. Alebo ste už zabudli na nemecký plán dvojrýchlostného eura ?

Poctivý sa vyšších nákladov na mzdy báť nemusí … toho sa boja len špekulanti a podvodníci. A tých na Slovensku – netreba. Máme dosť aj vlastných …

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457220x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu