Založ si blog

EÚ – modla všetkých povaľačov a špekulantov

Bez príspevkov z európskej únie by sme nepostavili cesty, diaľnice, školy, nemocnice …

 

Údajne niečo v tomto zmysle hovoria slovenské politické špičky. Neviem, ja podobné reči nepočúvam. Ale ak si dobre spomínam, tak Rázsochy sa nedokončia nikdy, a jediné nemocnice na Slovensku sú tie, ktoré sa postavili v období 1918 – 1989. Aj školy si pamätám, ale hlavne tie, ktoré boli namiesto modernizácie zatvorené, pričom všetko sa dialo postupne, pomaličky, aby sa národ nebúril. Napríklad v Banskej Bystrici je v areáli bývalej základnej školy Billa. Inde na Slovensku, myslím, že to bolo niekde na Spiši, je v areáli bývalej školy skládka odpadu a asociálnych živlov. Cesty ? Denno-denne jazdím po cestách, ktoré boli obnovované v plnom rozsahu naposledy koncom 80. rokov, a dnes sa po nich jazdí ako na tankodrome, alebo lodi. Iste, pribudli nám nejaké úseky diaľnic a rýchlostných ciest, akurát neviem, ako to poslúžilo ľuďom v regióne, ako ten náš. Dane totiž platia, povinnosti si plnia a okrem toho musia myslieť aj na náhrady škôd, ktoré im spôsobili štátni úradníci tým, že na ich potreby sa – vykašlali.

Taká je realita. Denne urobíme do práce šesťdesiat kilometrov na svojich autách, ani centimeter po vychvaľovaných diaľniciach, ale zato celé trasy sú doslova posiate výtlkmi a jamami … a my sponzorujeme autoservisy.

Roky sa živím vlastnými silami, ak som si nepomohol sám, nič som nemal. Napriek tomu neostávajú po mne dlhy, neostávajú po mne sklamaní a nešťastní ľudia, a nikto sa nemusí skladať na moje podnikanie. Ale musím pochváliť aj štát –  nevšíma si ma, nezaujímam ho (s výnimkou obdobia platenia daní a poplatkov), a dokonca mi dopraje aj primeranú porciu adrenalínu, keď mojimi daňami dotuje mojich konkurentov. Proste sa snaží, aby som sa udržal v kondícii do vysokého veku – však aj plánuje, že moja generácia pôjde do dôchodku okolo sedemdesiatky. Skutočne skvelý plán – väčšina z nás sa jej nedožije, a tí, čo sa jej náhodou dožijú, tiež neminú veľa z toho, čo zaplatili na odvodoch. A o to viac ostane rôznym špekulantom a podvodníkom, údajne správcom našich úspor.

Bývalý spolužiak je poslanec, člen niekoľkých správnych rád, a ešte neviem čoho. Ako to stíhaš ? Vieš, o stíhaní to nie je, povedal mi medzi štyrmi očami. A o čom to je ? Nahrab si, kým môžeš … uchechtol sa. A čo povinnosti ? A čo by bolo … však, ak treba, vyhlásime súťaž, vyberie sa dodávateľ, a eurofondy to zaplatia. A čo zaplatia ? Čo sa pýtaš ako somár, všetko zaplatia …

Veru, naozaj všetko. Krásna tabuľka vedľa cesty hlása, že tento úsek sa opravil z fondov EÚ, práve je tomu rok. A samotný úsek hlása, že ho opravoval buď diletant, alebo sa niekto dobre nabalil. Po roku sú totiž opäť vyjazdené koľaje, popraskané krajnice, či kde-tu výmole. Ono, to je tiež nápad, rekonštruovať cestu počas zimy, v mrazoch, občasných zrážkach a snežení … nie, za to dodávateľ nemôže, za to môžu kamióny, čo po tej ceste jazdia. Ech … ale veď to ste vedeli, že po nej jazdia kamióny, nie ? Vedeli …

Lenže … ako nakoniec zisťujem, tak výberové konanie vyhrala spoločnosť, ktorá má sedemdesiat administratívnych pracovníkov, ale ani jedného – cestára. Tá následne poverila inú spoločnosť, aby jej vyhľadala dodávateľa prác. Dodávateľ prác sa našiel … so skladmi materiálu, parkmi strojov, ale … opäť bez ľudí, ktorí by mali v tejto oblasti skúsenosti. Žiadny problém … nie ? Dodávateľ prác zverejnil dopyt, oslovil sprostredkovateľskú agentúru … a čoskoro sa našla firma, ktorá má prax a ľudí. Nie zamestnancov, bláznite ? Živnostníkov predsa. Tí si platia všetko sami, aj sú sami zodpovední. Za všetko … a tak skúsme sledovať reťazec – víťaz súťaže inkasuje 30% (čistého zisku v podstate). Sprostredkovateľ dodávateľa prác inkasuje 10% z hodnoty zakázky. Dodávateľ prác inkasuje 15% z hodnoty zakázky. Agentúra inkasuje 5% z hodnoty zakázky. Ešte sa nič nepostavilo, a už sa minulo 60% z celkového rozpočtu na zakázku. A za ten zbytok sa zakázka nakoniec realizuje. Výsledok ? Dodatky k zmluvám, omeškania v termínoch, nezaplatené práce (živnostníkom samozrejme), mizerná kvalita. Všetci sú spokojní, samozrejme okrem tých, čo práce vykonali (lebo obvykle nedostanú zaplatené) a tých, čo dielo používajú (lebo platia dvakrát – prvý raz prispievajú na opravy či budovanie, druhýkrát tiež na opravy – vlastného majetku, ktorý zničila odfláknutá práca a nekvalitný materiál).

Pekný systém, nie ? A funguje aj inde, len sa o tom verejne nehovorí. Nedávno napríklad ktosi vytiahol na Kotlebu, že berie provízie z platov na vlastnú politickú stranu. Všetci kričia – fúúúúúúúj, fúúúúúúúúúj, zbavte sa ho. A najviac kričia tí, čo vedia, že tieto praktiky vlastne fungujú všade. Dostanete z eurofondov na podporu rozvoja zamestnanosti, ale nakoniec zistíte, že najväčší balík dostanú nemecké, francúzske či britské spoločnosti. Slovač dostáva drobné na lízatka. Ministerstvo vyhlási výberové konanie na dodávateľa sanitiek a v poodmienkach sa objaví, že motor musí byť radový päťválec … ktorý akoby náhodou vyrába jediná spoločnosť v danej dobe. Alebo – akoby náhodou sa zverejní oznam o výberovom konaní na – neverejnom mieste.

Poradenská firma … vedľa visí veľké logo EÚ, ktoré oznamuje, že prispelo na jej činnosť. Vojdem dnu a žiadam od slečny, sediacej za stolíkom s luxusným notebookom nejaké informácie. Strčí mi do ruky leták, ktorý mi hrdo oznamuje, že poskytujú – poradenské služby. Však preto som sem prišiel, to som už vedel predtým. Dohodnite si termín, zašušle, lebo v pyskoch drží žuvačku. Dohodnem a neskôr prichádzam v dohodnutom čase. Čaká ma fešák v úhľadnom obleku, ktorého meno odkiaľsi poznám, ale neviem si spomenúť. Vypočuje ma, robí si poznámky, nakoniec vytiahne knižtičku, a začne mi nahlas čítať – zákon. Zákon poznám, namietam … zaujíma ma, ako to funguje v praxi. No to si vraj musím nájsť nejakú firmu, ktorá tieto veci robí … nakoniec zisťujem, že mladíček má vyštudovanú sociológiu, s ktorou chce radiť v otázke využitia termálnych prameňov … radšej idem preč, lebo som si zrazu uvedomil, odkiaľ to meno poznám a pochopil, že žiadna užitočná informácia nebude. Rovnako sa totiž volal niekdajší minister, ktorý kde šliapol, tam tráva nerástla.

A pozor … to nie je jediný prípad. Skúste sa niekedy prejsť po poslaneckých kanceláriach v regiónoch. Placka únie visí na každej, ale obvykle v nich nenájdete nikoho, alebo len sekretárky. Stretnúť poslanca ? V parlamente tvrdia, že je medzi svojimi voličmi v regióne … a v regióne tvrdia, že je v parlamente.

Brusel je najdrahší chliev, aký poznám. A vôbec sa nedivím, že ho povaľači a špekulanti ospevujú.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Branislav Zurian

Zurianova inšpekcia prešla reorganizáciou i personálnymi rošádami. Podľa Šutaja Eštoka boli nevyhnutné

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454197x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu