Založ si blog

Minulosť a súčasnosť, chudoba a blahobyt . .. fámy a realita

Za komunistov boli prázdne obchody, stálo sa prakticky na všetko … lebo nedokázali zásobovať trh a vyrobiť toľko, aby bolo pre všetkých dosť …

Hm, prázdne obchody som nevidel (možno boli v 50. rokoch), na mnohé sa naozaj čakalo … ale, mohlo to byť aj inak. Napríklad …

Obchody nestíhali zásobovať, lebo ľudia mali toľko peňazí, že si mohli kúpiť všetko …

Vždy je to len otázka pohľadu. Ale, skúsme sa pozrieť na niektoré veci podrobnejšie, cez optiku minulosti a súčasnosti. Pretože nič nie je také, ako sa na prvý pohľa zdá.

  1. Autá boli na poradovník, čakalo sa aj mesiace … aj dnes sa čaká na autá mesiace, pretože na autosalóne nájdete len základnú ponuku. Ak chcete auto podľa svojich predstáv, a nepatrí medzi najpredávanejší základný sortiment, máte smolu – sám som to zažil v čase, keď som chcel kúpiť Fábiu 1.4 TSI.
  2. Obchody s ovocím a zeleninou boli prázdne …  nezmysel, vykúpené zvykli byť v období sviatkov, čo bolo normálne, keďže pred sviatkami sa objednávalo tak, aby sa tovar vypredal a nekončil v smetných košoch. Pokiaľ ide o tropické ovocie – na Slovensku nerastie, a ekonomické sankcie medzi Východom a Západom obmedzovali výber dodávateľov. Na druhej strane, v týchto obchodoch bol vždy dostatok nášho ovocia, takže … nechýbalo. A pokiaľ niekomu vadilo, že nemá hrozno v zime – dnes ho síce na pulte nájde, ale chutí ako piesok … nie hrozno. Príroda sa oklamať nedá …
  3. Stáli sme v radoch na chladničky, televízory a iné spotrebiče … nie, dnes naozaj nemusíme stáť v radoch. Avšak vtedajšia kúpna sila bola oveľa väčšia, ako dnešná … navyše, aj na dovoz týchto spotrebičov sa vzťahovali obmedzenia, takže sme boli odkázaní predovšetkým na vlastnú produkciu.
  4. Toaletný papier … smiešny argument, boli totiž dva druhy – klasické rolky, a skladaný (ten som volal šmirgeľ). Stalo sa, že pochybelo, ale opäť to bolo v nárazových obdobiach, hlavne počas sviatkov. Stalo sa, že vypadla prevádzka papierní po požiari …
  5. Ľudia boli rovnako chudobní … neviem, ale koľkí chudobní by dnes boli priam nadšení, keby mali istotu práce a bývania bez každodenného stresu.

Jedinou tragédiou je chudoba – ducha. Napríklad plač nad idiotmi, ktorí vedome a cielene urážajú morálne a duchovné hodnoty národa, a potom na svoje konanie doplatia – zásluhou fanatikov, o ktorých možných postojoch a reakciách predtým vedeli ! A sotva pominie prvá vlna šoku, že niekto nemlčal – opäť sa vrátia do starých koľají, provokujú a urážajú.

Alebo je tragédiou rešpektovanie názorov ľudí, ktorí vás najprv v mene pravidiel donútia, aby ste sa na ceste za určitým cieľom zbedačili, a neskôr vás bezočivo urážajú, keď rešpektovanie pravidiel očakávate od iných – ako napríklad Martin Schulz. Nie je to paradox, že na Slovensku zavádzame obmedzenia pre výkon verejných funkcií a chceme kandidátov len s maturitou a vyšším vzdelaním, ale šéfom európskeho parlamentu pokojne môže byť absolvent – základnej školy ?

Musíme sa mať lepšie, lebo cesty sú preplnené autami, ľudia v hypermarketoch majú preplnené vozíky tovarom … desiatky povolaní sú dnes spájané s požiadavkou auta – neraz súkromného, lebo zamestnávateľ žiadne nedá. Hypermarkety pohltili malých obchodníkov, takže je logické množstvo ľudí medzi ich regálmi … lenže to prinieslo zároveň aj týždňové nákupy, lebo na nejednej dedine nemajú žiadny obchod, alebo len minimálny sortiment … a ľudia zase nemajú peniaze na pohonné hmoty, aby kupovali v hypermarkete každý deň.

Áno, regály hypermarketov sa prehýbajú pod tovarom – len nikto neprizná, že často sa jedná doslova o odpad, ktorý by za čias socializmu skončil v kafilérii … vlastne, ani by sa na Slovensko nedostal. Mäsové výrobky sú plné mletých koží, kostí, sójovej múčky, papriky či korenia, alebo presolené … v mene utajenia, že je to predražený odpad.

Zimné topánky vydržia sezónu, a to sa ani neposýpa soľou. Botasky – mesiac. Reklamujete a obchodník povie lakonicky, že nie sú určené na takú záťaž a denno-denné používanie. Tak nech napíšu – do vitríny, a ľudia si kúpia niečo iné. Čínska produkcia spôsobuje rôzne zdravotné problémy. Niekto povie – treba kupovať kvalitu. Súhlasím, ale tridsať euro je predsa skoro tisíc korún – ako je možné, že za túto sumu nedostanete ani priemernú kvalitu ?

Tuzexy a obchody pre elitu … nič vo mne nevyvolá taký smiech, ako táto spomienka. Poznám nejeden obchod vo svete, kde sa síe neplatí poukážkou, a dokonca tam nie sú ani drakonické ceny – a napriek tomu sa do neho obyčajný človek nedostane. Ak sa pokúsi, slušne ho vypoklonkuje zriadenec. Zažil som tieto obchody v Berlíne, Frankfurte, Paríži či Londýne. Obchody pre “ lepších “ ľudí, ktorí nechcú nakupovať v prítomnosti plebsu … ale jeho peniaze im nesmrdia, ak treba napríklad zachraňovať ich banku pred následkami špekulácií, ktorých sa sami dopustili.

Zisk je súkromný, ale straty sú – spoločné …

Od Talianska sa očakávalo, že v čase krízy sa pustí podobnou cestou ako Slovensko – teda do výpredaja štátnych podnikov a aktív. Súčasný šéf ECB Mario Draghi to rezolútne odmietol. V prípade iných krajín pokladal toto riešenie za správne, v prípade Talianska – za nezodpovedné, hazardérske a v rozpore so záujmami krajiny. Čo sa však divíme, bližšia košeľa ako kabát, a nie každý je taký hlúpy, ako pospolitý Slovák, ktorý pri niečom podobnom mlčal – alebo dokonca tlieskal, hoci ho to vháňalo do chudoby.

BNP Paribas, Allianz, Deutsche Bank, Commerzbank … čo ich spája ? Vlastníctvo toxických gréckych dlhopisov, ktoré priniesli euroval … a viete, že tieto subjekty napriek svojej nezodpovednej činnosti i naďalej hádžu peniaze von oknom, keď napríklad stále financujú honosné športové a kultúrne podujatia ? Viete aj to, že Slovensko vlastní grécke dlhopisy v hodnote okolo polmiliardy eur … a podľa našich predstaviteľov je to zanedbateľná suma ?

Nie je všetko zlato, čo sa blyští …

EÚ a NATO nie sú garantmi mieru, ani blahobytu. Všade, kam prišli, ich nasledovali rozbroje, chudoba a nezamestnanosť. Z ich existencie profituje len úzka skupina ľudí, národy však nie.

Hospodárska pomoc vo forme eurofondov ? Nedajte sa vysmiať. Eurofondy slúžia ako zásterka skutočných úmyslov – pre ich čerpanie sa musíte podriadiť želaniam mocných, a tí na váš úkor zaistia relatívny pokoj a blahobyt vo vlastných krajinách. Prispejú na rozvoj len v tých oblastiach, kde ich to neohrozí.

Spoločne si želajme, aby neprišla potravinová kríza. Ak príde, potom dostaneme účet za potľapkanie po pleciach zo strany bruselských primitívov so základnou školou … a bude pekne mastný. Napokon, sme automobilová veľmoc, nie ? Tak – na zdravie – s Castrolom …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455812x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu