Založ si blog

Správa domu, alebo kabaret ignorantov

Nič nie je zábavnejšie, ako účasť na zhromaždení vlastníkov bytov, a sledovanie názorov niektorých ľudí, ktorým zjavne nehovoria zákony a predpisy absolútne nič, respektíve – nejakým zvláštnym spôsobom deklarujú, že ich vôľa je viac, než akákoľvek právna, či technická norma.

Ináč, aj príchod nových vlastníkov na zhromaždenie bol zaujímavý.  Hoci vlastnia byt v predmetnom dome už bezmála plodruha roka, dodnes si nenašli čas, aby predložili doklad o jeho nadobudnutí a uzatvorili zmluvu o spoločenstve. Rovnako si nikdy nenašli čas na to, aby upratali podľa rozpisu spoločné priestory, v zime odpratali tú trošku snehu, čo napadla, či v lete pokosili príslušnú časť pozemku. Prvú schôdzu, ktorá sa konala po ich získaní bytu, jednoducho ignorovali, druhú ráčili navštíviť hodinu po začiatku, a hodiť vedierko špiny na orgány spoločenstva, ktoré vraj zámerne začali skôr, ako bolo údajne napísané … a keď boli požiadaní, aby predložili oznámenie, ktoré bolo zaslané poštou … mlčali.

Na tej poslednej schôdzi sme sa od nich dozvedeli zaujímavé veci. Napríklad to, že hoci si nesplnili ani základnú povinnosť,a nevykonali kroky, potrebné k uzatvoreniu zmluvy so spoločenstvom, majú právo na nahliadanie do všetkých dokladov spoločenstva … hoci, a na to ich viackrát upozornil aj prítomný sused právnik, keďže nepreukázali svoj vlastnícky vzťah, je ich právo dosť ťažko uplatniteľné. V poriadku … konštatovali, tak teda donesieme potrebné doklady k zmluve, ale priamo vám oznamujeme – upratovať spoločné priestory nebudeme, lebo suseda má mačku … starať sa o prístupový chodník a priľahlý trávnik nebudeme tiež, lebo to nie je náš majetok … na nesmelú poznámku suseda, že ten cudzí chodník a trávnik pravidelne užívajú, a vôbec im nevadí, že patrí niekomu inému, ráčili noví majitelia odpovedať – no a ? Vari nevadí, že tadiaľ prejdeme, nie ? Ani sneh nebudeme odhadzovať … však aj tak tu väčšinou nie sme. Brigády ? Však to je povinnosť spoločenstva, nie ?

V každom prípade, dodali nováčikovia, na naplnení našich práv – trváme. Do vetra vyšumela snaha právnika vysvetliť, že ich práva sú viazané aj na plnenie určitých povinností, lebo oni – nemusia a nebudú.

Rovnako do vetra vyznelo opätovné upozornenie, že zanedbávaním kúrenia vo svojom byte spôsobujú problémy vážne chorej susede nad nimi, ktorá ani napriek naplno pustenému kúreniu nedokáže svoj byt vykúriť, a navyše sa jej od podlahy (teda stropu nových susedov) šíria bytové plesne. My máme v byte vždy aspoň 12°C, odpovedali. Predseda vytiahol snímky z termovízie, ktoré jasne ukázali, že počas sledovaného obdobia nebolo v byte viac, než 4,5°C – a priletela bezočivá odpoveď, že oni na nejakú termovíziu – serú.

Nie, nič sa nevyriešilo na schôdzi. Vlastne skončila búrlivou hádkou medzi starými vlastníkmi a novými, a nečakanou požiadavkou tých pôvodných vlastníkov, ktorí otvorene deklarovali, že s touto arogantnou zberbou nechcú mať nič spoločné. Začali dokonca padať vyhrážky podaním súdnych žalôb proti spoločenstvu, ak uzavrie s novými vlastníkmi zmluvu, pretože nikto nie je ochotný za nich robiť, a vykonávať povinnosti, ktoré im ukladá zákon … atmosféra nápadne zhustla, právnik sa snažil, ako len mohol, aby všetko upokojil.

Žiaľ, ak raz vypustíte džina z fľaše, obvykle ho len ťažko dostanete naspäť. Schôdza sa vlastne rozpadla, niektorí susedia radšej odišli, noví vlastníci zúrivo všetkým nadávali … jednoducho, kabaret.

Žiaľ, vôbec nebol ojedinelý. Skúsenosti známych totiž potvrdzujú, že podobné kabarety sa odohrávajú zásluhou gumenných zákonov pravidelne a na celom Slovensku. Zákony sú totiž nastavené tak, že viac chránia arogantného a bezočivého chrapúňa, než ľudí, ktorí si svoje povinnosti plnia poctivo, a v súlade so zákonom. Ľudská chamtivosť nepozná medzí, a pokiaľ sa náhodou nenaplnia … je zle. Nakoniec totiž vysvitlo, že problémom nových vlastníkov je ich vlastný byt – skúšali ho predať, žiaľ preto, že má bezmála polstoročia a je v pôvodnom stave, bez akýchkoľvek investícií, požadovanú cenu nebol ochotný nikto ani len zvažovať. Ono – pýtať tridsaťtisíc eur za starú barabizňu v malom meste, do ktorej navyše musíte investovať minimálne rovnakú sumu, aby sa podobala ľudskému príbytku – to asi nedá nikto. Niektorí to však nechcú pochopiť.

Nie, neviem ako tento problém vyriešia … keďže sú predstavitelia spoločenstva medzi dvoma mlynskými kameňmi. Zákon totiž akosi nepamätá na to, čo robiť v prípade, ak niekto verejne a opakovane deklaruje, že si svoje povinnosti plniť nebude … ten len niekoho zaväzuje k naplneniu aktu, ktorý je vlastne od podpisu absurdný, pretože zmluva sa uzatvára medzi dvoma stranami, ktoré jej podpisom deklarujú ochotu ju plniť … aký zmysel má však zmluva, kde jedna strana od začiatku deklaruje, že ju plniť nemieni, a podpisuje ju len preto, aby mala – práva.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465042x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu