Založ si blog

Segregácia . .. alebo pokrytectvo elitárov

Uznávam, je nefér, aby nejaké dieťa skončilo v osobitnej (špeciálnej) škole len pre svoj pôvod. Lenže, aj ostatné deti a ich rodičia majú svoje práva, a často sa na to zabúda. Najmä vtedy, keď sa niekto snaží vytĺcť z nejakej problematiky politický kapitál. Vtedy sa k odborným otázkam vyjadrujú neraz ľudia, ktorí nielen svojím intelektom, ale často aj svojím spôsobom života nemajú žiadne právo, aby čokoľvek komentovali a hrali sa na svedomie národa.

Pobúrenie pre tzv. segregáciu rómskych detí totiž vyjadrujú ľudia, ktorých deti navštevujú elitné školy, a ktorí by nikdy nepripustili ani to, aby ich dieťa chodilo do bežnej školy, s rovesníkmi pochádzajúcimi z bežných vrstiev obyvateľstva (tzv. plebsom).  Ľudia, ktorí sa pre istotu (alebo obavy z následkov svojich činov) schovávajú za vysokými betónovými múrmi a rampami strážených rezidenčných štvrtí, aby sa ani náhodou k nim nepriblížili tí, o ktorých životoch rozhodujú. Ľudia, z ktorých väčšina videla živé rómske dieťa len na ulici spoza skiel limuzíny … alebo počas predvolebnej kampane, keď jej zo zúfalstva už bol akýkoľvek volič dobrý. Najlepšie taký, ktorý vôbec nevie posúdiť následky toho, že sú pri moci. Taká je realita.

Rómovia … no, radšej budem hovoriť tak, ako za detstva bolo zvykom … teda Cigáni chodili so mnou na základnú školu, a nikto s tým nemal problém. Boli z rodín, ktoré bežne bývali v panelákoch, a aj keď v niektorých predmetoch nestíhali, patrili do kolektívu. V siedmom ročníku prišiel medzi nás nový spolužiak, Julo. Niekomu napadol skvelý nápad, a jeho rodinu presťahovali z polorozpadnutého domu (vtedy sa o osade oficiálne nehovorilo) do klasického panelákového bytu. A trápna fraška mohla začať. Julo bol totiž o dva roky starší, keďže sa akosi pozabudol v niektorých ročníkoch. V našej triede sa uviedol verejnou prezentáciou svojho pohlavného orgánu, na čo bol patrične hrdý. O pár dní neskôr sa snažil presvedčiť spolužiačku, že hoci má dvanásť rokov, je dostatočne pripravená na pohlavný život (alebo ako on povedal – dobrú trt.ačku) Začali miznúť desiaty, v triede nepomáhalo ani vetrať, vzduch sa dal krájať … potom sa odkiaľsi objavili u niektorých spolužiakov aj vši. Stačilo pár týždňov, a z fungujúcej triedy sa stala absolútne nefunkčná …

Zlatým klincom spomienok mamy na moje školské časy bol útržok rodičovskehó stretnutia a vrieskajúca Cigánka, ktorá hulákala, že pre pár vší a zjedených desiat nebude nikto z jej syna robiť – degeša

Našťastie, u Julka sa odhalili isté nezrovnalosti v papieroch, a skončil o ročník – dva nižšie (už si to nepamätám), a trieda sa čoskoro vrátila do normálu – vrátane ostatných cigánskych spolužiakov.

____________________________________

Problém s nepripravenosťou cigánskych detí na školu by mal byť odborným problémom. Nie je však … je politickým problémom, a keďže odbornú tému riešia pravidelne kariéristi (nebojím sa povedať – diplomovaní hlupáci), problém narastá a nerieši sa. Pretože učiteľka na základnej škole nemá čas na to, aby jedno – dve deti učila dennej hygiene, jedeniu príborom, alebo strážila veci ostatných detí. Základné návyky má dať dieťaťu rodina. Ak sa to nestane, prichádzajú v škole problémy, na ktoré obvykle doplatí celý kolektív.

Otázka dňa-mesiaca-roka-doby znie jednoducho – sú práva jedinca nadradené právam kolektívu-väčšiny ? Je presadzovanie záujmov menšín na úkor väčšiny prijateľné ? Podľa mňa je to tolerovaná forma diskriminácie ľudí, ktorí sa dokázali prispôsobiť spoločnosti, v prospech ľudí, ktorí sa jej prispôsobiť nechcú, a chcú len trvale ťažiť zo svojho statusu – menšiny … či diskriminovanej menšiny, ako sa oficiálne tvrdí. Tvrdí, ale pravdou je, že ľudia, ktorí to tvrdia – o tomto probléme nevedia nič, a len ho zneužívajú.

Nemám problém s tým, aby moje deti chodili do školy a sedeli v lavici s kýmkoľvek – ale rozhodne som proti tomu, aby boli moje deti brzdené vo vývoji tým, že s nimi navštevuje rovnakú školu dieťa, ktoré nemá predpoklady na to, aby ju zvládlo. Nehovoriac o tom, že ostatné deti často ohrozuje aj nedostatkom prirodzených návykov, a problémami, ktoré s tým súvisia – od neprijateľného správania po rôzne (možné) zdravotné problémy. Nikto nemá právo robiť z môjho dieťaťa nástroj na naplnenie vlastných ambícií.

_____________________________________

Ak niekto hovorí o neprijateľnej segregácii, opýtajte sa ho, kde býva. Opýtajte sa ho, prečo sa nepresťahuje do susedstva k ľuďom, o ktorých hovorí. Opýtajte sa ho, prečo býva za vysokým múrom, prečo je jeho dom strážený kamerami, alebo postavený v rezidenčnej štvrti. Opýtajte sa ho, prečo sám žije životným štýlom, ktorý verejne odsudzuje. Opýtajte sa ho, prečo nejde spoločnosti príkladom a nepresťahuje sa niekde k osade.

Dávajte otázky a žiadajte odpovede. Donúťte ho, aby priznal, že je obyčajný a špinavý pokrytec, ktorý stavia morálku nadovšetko len vtedy, pokiaľ sa pravidlá netýkajú jeho vlastného života. Ukážte mu, že nie ste sprosté stádo a nakopnite ho tam, kde stráca chrbát svoje meno … a pošlite ho aj s jeho pokryteckými názormi tam, kde naozaj patrí – na smetisko dejín.

Ak by politikom naozaj záležalo na ľuďoch v osadách (pretože tam nežijú len Cigáni), osady by už neexistovali, a špeciálne školy by zívali prázdnotou

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456335x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu