Založ si blog

Zelená energia ? V tejto krajine . .. len zámienka na eurofondy

Skúšali ste sa niekedy odpojiť od dodávateľa energií ? Nie ? No, nemáte čo ľutovať. Pretože – zákony na Slovensku chránia predovšetkým bohatých a mocných … a na ostatných myslia len v prípade najvyššej núdze (napríklad počas volieb). No … odpojiť sa od takého dodávateľa elektrickej energie, to je zážitok, ktorý si zapamätáte na celý život.

Poľnohospodárska usadlosť na konci sveta … elektrický rozvod v nej končí a nikde, opakujem NIKDE nepokračuje. Ceny energií rastú a vy si poviete – dosť, treba šetriť, štát nedá nič, a doba je čoraz horšia. A tak sa rozhodnete, že prejdete na lacnejšie formy energie – napríklad za pomoci solárnych kolektorov. Optimisti … neviete, čo vás čaká …

Nič nepýtate, nechcete žiadne dotácie, všetko si chcete financovať z vlastných prostriedkov a tak si hovoríte, že žiadny problém nemôže byť. Opäť sa mýlite … môže, a ešte netušíte, aký veľký problém vznikne. Necháte si vypracovať projekt, zaplatíte rôzne poplatky, objednáte potrebný materiál a technických pracovníkov, a keď je konečne všetko hotové a odskúšané, zašlete svojmu dodávateľovi písomnú žiadosť o zrušenie odberného miesta.

A rozľahne sa ticho … ak sa chcete pripojiť, alebo vás treba odpojiť z dôvodu neplatenia, je dodávateľ promptný a koná doslova expresne. Ale ak nemáte záujem o jeho služby … tam sa už tak neponáhľa.

Dni sa zmenia na týždne, týždne na mesiace a stále žiadna odpoveď. Nakoniec príde túžobne očakávaný list a po jeho otvorení sa vám zastaví dych … namiesto vybavenia vašej žiadosti s uvedením termínu, kedy dôjde k odpojeniu odberného miesta, nájdete v obálke novú zmluvu s nejakým propagačným listom, kde vám ponúkajú na limitované obdobie zľavu vo výške … bla, bla, bla … ak zmluvu podpíšete.

Zavoláte na zákaznícku linku, ozve sa vám operátor, ktorý namiesto jasnej odpovede na otázku, kedy prídu odpojiť odberné miesto, vás zahrnie slovami o fantastickej ponuke a máte pocit, že prebieha rozhovor hluchého s nemým. Nech hovoríte čokoľvek, on si stále dookola hudie svoje naučené frázy … nakoniec rezignuje a oznamuje, že musíte poslať písomnú žiadosť. Ale … veď sme ju poslali už pred časom. No … asi neprišla, znie lakonická odpoveď a opäť sa valí príval debilných návrhov. Áno, debilných … pretože len debil vám niečo ponúka, keď jasne dávate najavo, že nemáte záujem. Ináč, pri zákazníckych linkách mám skoro vždy pocit, že tam vyberajú len pacientov psychiatrie.

Dobre, dobre … ešte raz posielate žiadosť, ktorá bola požadovaná. A opäť prichádza šok … po troch týždňoch príde list, kde vás žiadajú o zaslanie formulárov z predošlej zásielky, lebo v opačnom prípade budú nútení vás odpojiť !!!

Stúpa vám tlak … nakoniec sa však rozosmejete nad obsahom listu a poviete si – však o to mi vlastne ide, však chcem, aby ma odpojili. Nič nepošlete a čakáte, čo bude. Lenže – odpoveď na žiadosť nechodí, a rovnako sa ani nikto nehrnie prísť odpojiť odberné miesto. Opäť vyvolávate, opäť hľadáte riešenie, pretože ste investovali nemalé peniaze do nového zariadenia, ktoré nemôžete spojazdniť, pretože potrebujete odpojiť odberné miesto … a v každej zmluve sa uvádza, že neoprávnený zásah do zariadenia dodávateľa môže byť posudzovaný ako porušenie zákona, dokonca aj trestný čin … a tak fraška pokračuje …

Pomaly uplynie polrok, a vy ste stále na tom rovnako. Idete za právnikom a ten sa len smeje … vraj je to bežná prax. A čo mám robiť ? Napíš oficiálne odstúpenie od zmluvy k určitému termínu, a pokiaľ to neprídu odpojiť, prestaň platiť. Naozaj fantastická rada, prebehne človeku mysľou … ale topiaci sa slamky chytá, a tak vzniká nový list, odstúpenie od zmluvy a opäť ide poštou, doporučene.

Relatívne rýchlo prichádza odpoveď, v ktorej vás upozorňujú, že ak nebudete platiť, budú nútení vás odpojiť. Ani písmenko o tom, čo naozaj list obsahoval. Len kdesi naspodku uvedené, že v prípade neplatenia budú vymáhať všetky škody súdnou cestou.

______________________________________

Nie, tento šialený príbeh nie je môj … ešte stále ho prežíva kamarát z detstva.  Do solárnej technológie investoval bezmála dvadsaťtisíc eur, a stále ju nemôže plnohodnotne (v zmysle projektu) využívať. Hoci už nejaký čas neplatí, došlo akurát k dočasnému odpojeniu odberného miesta, a pravidelne mu chodia listy s výzvami, aby zaplatil údajné nedoplatky, evidované dodávateľom. Naopak, na jeho listy dodnes neprišla odpoveď … akoby nič nenapísal a neposlal.

Veru, je to bezočivosť najhrubšieho zrna, ak si dovolíte odmietnuť nejakú službu … a ešte väčšou bezočivosťou je, ak túto službu nielen odmietnete, ale dokonca za ňu ani neplatíte … ale to asi magorov s transparentami v rukách nezaujíma, však …

A mimochodom – dnes som našiel v schránke akýsi divný list, nejakú formu priskorej predvolebnej kampane, kde sa na letáku vyškiera istý somár v obleku, ktorý sľubuje v prípade úspechu politiku pre ľudí a – čestnosť, zodpovednosť a úprimnosť … no, od neho to znie naozaj úprimne, hlavne pri spomienke na to, že doteraz bol členom piatich politických strán, dve zakladal a v parlamente reprezentuje stranu, ktorá neprešla – voľbami, lebo v tom čase – neexistovala … a prečo somár ? Lebo nás má za debilov, ktorí si jeho minulosť – nepamätajú.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9462967x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu