Založ si blog

Kto uvarí z televízora polievku, dostane pusu

Veru, pretože čoraz častejšie sa stretávam s argumentami, že naša životná úroveň stúpla, pretože si televízor môžeme kúpiť za mesačnú výplatu.

Už za minulej éry sme vedeli, že elektronika bola v západnej Európe relatívne lacná, ale naopak potraviny boli drahé. Neskôr to prišlo aj k nám, potraviny výrazným spôsobom zdraželi, na čom mala významný podiel hlavne zločinná politika nových vládcov, ktorí sa riadili zásadou, že nemusíme vyrábať to, čo si vieme predsa doviezť. I to bolo jedným z dôkazov, že za tej onej éry oprávnene sedeli po väzniciach, pretože najviac im smrdela práca a preto skúšali špekulovať a kradnúť, čo neskôr pokladali za bežný štandard, keďže kolektívne prijímali nezmysly a zákon naopak zakazoval kolektívnu vinu – teda zodpovednosť za následky ich zlodejín.

Áno, patrím medzi tých, ktorí majú na stole dva druhy potravín – buď z vlastnej produkcie (aj keď to stojí námahu, a často je to drahšie, ako z obchodu), alebo kupujem to, čo je naozaj kvalitnejšie, hoci drahšie. Napríklad mlieko, syry či jogurty kupujem skoro výhradne od domácich malovýrobcov, čo sa samozrejme odráža aj na cene, pretože to nie sú tie povestné hnačko-vodičky s extra kúskami ovocia a podobne. Aj v prípade mäsových či pekárenských výrobkov mám niekoľko podobných zdrojov, ktoré podľa možnosti uprednostním, a nemôže sa mi stať, že mám v hrnci múčnu vodu po prihriatí párkov, ako to býva úplne bežné pri výrobkoch z našich obchodov. Problém je, že nie každý si to môže dovoliť, vzhľadom na platy a aktuálne ceny. Prečo ?

Už to bolo spomenuté, liter kvalitnejšieho mlieka vás môže vyjsť aj na dve eurá. V zásade je to porovnateľné s bežnou cenou pred rokom 1989, čo už však nie je porovnateľné, je vtedajší a dnešný príjem pracujúceho človeka. Pretože je nemenným faktom, že za výplatu 2 500 Kčs v tej dobe sme si mohli kúpiť viac a oveľa kvalitnejších potravín, ako dnes za 400 €. Zbytočne budete argumentovať cenou mlieka v hypermarkete, kde za krabicu zaplatíte 0.70 €. To totiž nie je mlieko, ale len prefarbená voda, ktorá okolo mlieka sotva prebehla.

A áno súhlasím, že ten televízor sa dá kúpiť aj za polovicu mesačnej výplaty. Lenže … je to výrobok pochybnej kvality, obvykle prežije bez problémov dobu trvania záruky, a potom príde malý nedostatok, ktorý spôsobí dve možnosti – drahú opravu, alebo problémy s tým, kde ho vyhodiť. Za taký televízor – ďakujem. To nie je výrobok, ale skladačka z odpadu … a nič na tom nemenia ani demagogické tvrdenia, že kam by sme prišli, keby sa vyrábali veci, ktoré prežijú desaťročie … či ešte aj dlhšie. Nie, ja si nemienim kupovať každé dva roky nový televízor, či každé štyri roky nové auto.

Preto mám dnes televízor, ktorý ma vyšiel na bezmála päťtisíc eur, a mám istotu skutočnej kvality a životnosti. A tu sme pri koreni problému – koľko bude trvať, kým si niekto kúpi skutočne kvalitný výrobok v tejto hodnote, keď zarába štyristo eur ? No, ak nebude jesť, piť, platiť výdavky s bývaním a rodinou, tak za rok na ten televízor má našetrené.

A ajhľa, pravda o súčasnosti vykukla ako myš z diery – takže, vôbec nie sme na tom lepšie, ako pred rokom 1989, pretože aj vtedy sa na lepší televízor šetrilo rok, ba sme na tom horšie, pretože to najdôležitejšie – potraviny sú oveľa drahšie.

A presne rovnako je to aj v iných oblastiach, napríklad s autami. Dá sa kúpiť nové aj za necelých šesťtisíc eur, žiadny problém. Trochu s ním pobeháte po našich cestách, a potom sa stanete pravidelnými návštevníkmi a nedobrovoľnými sponzormi servisov.

Nie, dnes nebudem strácať čas s ďalším vysvetľovaním. Kto chce, ten chápe … kto nechce, nemôže, alebo nemá na to príslušné vybavenie pod helmou – nepochopí. Ale – pokiaľ mi niekto donesie polievku, uvarenú z televízora, uznám, že dnes je lepšie a mýlil som sa …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9453777x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu